Máte
otázku?

Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Prešov

Otázka: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

Pozdravujem Vás! Láskavo by som Vás požiadal o fundovanú odpoveď v nasledujúcej veci a týkajúce sa nášho nasledovného postupu: Včera som na základe plnomocenstva zastupoval manželku na schôdzi vlastníkov bytového domu. Schôdzu zvolal správca, ktorého reprezentoval právnik. Ten konštatoval, že plnomocenstvo je v súlade so zákonom. Manželka do plnomocenstva uviedla aj písomný príspevok (o situácii v našom bytovom dome a s návrhom riešení) s tým, že žiadala, aby zvolávateľ schôdze umožnil jeho prečítanie. Právnik však zasiahnul a nahlas vyhlásil, že to nedovolí, pretože všetko sú podľa neho už po prečítaní úvodných riadkov lži a nezmysly. Opýtal som sa ho, ako môže takto konštatovať, keď nebol ani na jednej schôdzi, a tým v podstate ovplyvňuje ostatných vlastníkov. Odpovedal mi, že správca zvolal schôdzu a on takto rozhodol. Ďalej som sa ho opýtal, či bude plnomocenstvo súčasťou zápisnice. Odpovedal, že nie, pretože žiadny zákon to nenariaďuje. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

Dobrý deň, podľa § 14 ods. 6 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne overeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Splnomocnená osoba sa originálom splnomocnenia preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade alebo zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnenec je teda povinný preukázať sa riadnou plnou mocou bez toho, aby táto tvorila súčasť prezenčnej listiny. Z hľadiska právnej istoty je však vhodné, aby aspoň kópia plnomocenstva tvorila súčasť písomného záznamu o schôdzi vlastníkov bytov, nakoľko o zastúpení jedného z vlastníkov a jeho hlasovaní nemôžu byť pochybnosti. V zmysle § 14 ods. 1 zákona, vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a na schôdzi vlastníkov hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o všetkých veciach, ktoré sa týkajú správy domu, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku. Predpokladom uplatňovania tohto práva je aj právo vyjadrovať sa k otázkam, o ktorých sa rozhoduje. Preto je v rozpore s logikou uvedeného, aby Vám niekto zakazoval a bránil Vám vyjadrovať sa na schôdzi. Už vôbec nie zo strany osoby (právnik v sprievode správcu), ktorého právomoc zúčastňovať sa schôdze vlastníkov bytov a zasahovať do nej, je viac ako pochybná.  

Trápi vás "Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov? (Nezaradené)

Dobrý deň, prosím o odpoveď či vysvetlenie: v prípade BSM pri 1/1 vlastníctve nehnuteľnosti, musia byť na schôdzi vlastníkov bytového domu prítomní obidvaja manželia, aby ich hlas bol právoplatný, resp. počítaný ako jeden hlas pri hlasovaní? Ďakujem.

Odpoveď: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2020)

Dobrý deň,

podľa ust. § 14 ods. 3 zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestrov platí :

"Za každý byt a nebytový priestor v dome má vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome jeden hlas pripadajúci na byt alebo na nebytový priestor v dome; to platí aj vtedy, ak je byt alebo nebytový priestor v dome v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že za každý byt a nebyt. priestor v dome sa počíta jeden hlas na byt alebo nebytový priestor. Ak by jedna osoba bola vlastníkom 2 bytov v bytovom dome, mala by dva hlasy.

V prípade, že byt v bezpodielovom spoluvlastníctve, rovnako platí, že za jeden byt v BSM sa počíta jeden hlas. Podľa ust. § 145 Obč. zákonníka platí :

"(1) Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.
(2) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločných vecí sú oprávnení a povinní obaja manželia spoločne a nerozdielne."


Uvedené ustanovenie rozlišuje, či ide v konkrétnej veci o bežné veci, v tomto prípade na schôdzi vlastníkov bytov, alebo o ostatné veci týkajúce sa bytového domu. Ak by išlo napr. zmenu spoluvlastníckeho podielu a pod.,  bude potrebný súhlas a teda prítomnosť oboch manželov, alebo písomné splnomocnenie pre jedného z manželov. Ak by išlo o bežnú vec týkajúcu sa správy byt. domu, napr. upratovanie spol. priestorov, deratizáciu, dezensekciu, a pod.,  postačuje prítomnosť jedného z manželov a nie je potrebné písomné splnomocnenie.

Podstatné je teda to, čo je predmetom hlasovania na schôdzi vlastníkov bytov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov? (Nezaradené)

Rád by som sa opýtal, či sa volí zástupca vlastníkov bytov na určitú dobu, alebo je možné ho len odvolať.

Odpoveď: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

(odpoveď odoslaná: 15.11.2019)

Dobrý deň. Zástupcu vlastníkov bytov a nebytových priestorov si volia (a rovnako aj odvolávajú) samotní vlastníci. Zákon nijakým spôsobom nereguluje, na ako dlho sa má zástupca zvoliť, resp. či ide o dobu určitú alebo nie. Hoci vylúčiť sa nedá ani jedno, v praxi sa volia zástupcovia vlastníkov bez určenia doby trvania tejto funkcie. Vždy je tu však na strane vlastníkov možnosť danú osobu na základe hlasovania odvolať.


Podotázka: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov? (Nezaradené)

V našom bytovom dome sa usiluje o rekonštrukciu. Domovník a správca sa o to snažia najviac. Keď vyhlásia schôdzu, zúčastní sa jej približne tretina vlastníkov. Pri takomto počte môžu odhlasovať návrhy, ako napríklad vypracovanie projektu alebo investičný zámer. Je to v súlade so zákonom?

Odpoveď: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

(odpoveď odoslaná: 06.07.2017)

Dobrý deň,

v zmysle ust. zákona o vlastníctve bytov schôdza vlastníkov je uznášaniaschopná, ak sú prítomní vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, ktorí majú aspoň dve tretiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.  Na prijatie rozhodnutia na schôdzi vlastníkov je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov prítomných vlastníkov bytov. Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia na schôdzi vlastníkov dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o zmluve o úvere a o každom dodatku k nej, o zmluve o zabezpečení úveru a o každom dodatku k nej, atď., kde Váš prípad uvedený nie je.

Odporúčame, aby ste preštudovala samotnú zmluvu o výkone správy.

V zmysle ust.  § 11a/ zákona o vlastníctve bytov  štvrtina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome má právo zvolať schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie, ak na ich žiadosť nezvolal schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie správca alebo rada do 15 dní od doručenia žiadosti. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu a nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom sa doručuje aj správcovi alebo predsedovi, ak má schôdza vlastníkov alebo zhromaždenie rozhodovať o úlohách pre správcu alebo predsedu.

Odporúčame preto, aby ste vlastníci bytov  v počte min 1/4  z vlastnej iniciatívy požiadali správcu o zvolanie schôdze v zmysle uvedeného, požiadali o vysvetlenie resp. stanovili zákaz na disponovanie s prostriedkami v predmetnej veci, nakoľko sa jedná o peniaze vlastníkov bytov.


Trápi vás "Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov? (Nezaradené)

Mladá podnikateľka zakúpila dva jednoizbové byty umiestnené nad sebou. Prebila sa z jedného do druhého a spojila ich vnútorným schodiskom, vytvárajúc tak jeden mezonetový byt. Tento disponuje jedným elektromerom, jednou prípojkou vody a samostatným kúrením. Tvrdí však, že má v spoločenstve dva hlasy, pretože pôvodne vlastnila dva byty. Podľa môjho názoru je to nesprávne a na katastri to nie je adekvátne zaznamenané. Budem vďačná za odpoveď. Keďže tieto dva byty tvoria teraz jeden celok, akým právom môže tvrdiť, že má za každý byt samostatný hlas?

Odpoveď: Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?

(odpoveď odoslaná: 15.06.2014)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o odpoveď na Vašu otázku ohľadom hlasovania v spoločenstve vlastníkov bytov, rozhodujúce nie je koľko má elektromerov alebo prípojok bytov, dôležité je ako je to napísané na katastri, t.j. či má uvedené dva alebo jeden byt v osobnom vlastníctve. 

Tiež je nemenej dôležité a súvisí to aj so zápisom v katastri to, ako platí za teplo, odpad (či za jeden alebo dva byty).

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musí byť plnomocenstvo súčasťou zápisnice o schôdzi vlastníkov bytov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.