Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Autorské práva, Datoid.cz, náhrada škody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Autorské práva, Datoid.cz, náhrada škody

Dobrý deň, moja dcéra je dospelá. V apríli 2018 na serveri www.Datoid.cz jej ponúkli, že ak pridá nejaké obrazové záznamy, ktoré na tej stránke mohla stiahnuť a niekde tam uložiť, získa body, za ktoré si môže pozrieť filmy. Nevedela, že robí niečo zle a že to nie je legálne, pretože to bolo verejné. Až keď ju predvolali na políciu, dozvedela sa, že sprístupnila šírenie diela bez súhlasu oprávnených držiteľov autorských práv. Dňa 17.1.2020 s ňou prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste na 500 eur pokuty. Najprv jej povedal, že by mala zaplatiť cez 37 900 eur, ale on to zníži na 500 eur. Myslela si, že tým bude vec vybavená. Dňa 1.6. mala súd, aby schválili dohodu, a na všetko odpovedala áno, pretože to nechcela zdržiavať. Dostal sa jej rozsudok a čakali sme na šek na tých 500 eur. Aký bol šok, keď prišiel list od Českej protipirátskej únie, výzva na úhradu škody vo výške 37 919,93 eur. Až potom som poriadne prečítala rozsudok a tam bolo, že firmy odkazujú na náhradu škody do civilného procesu. Tých 37 919 eur má zaplatiť do 30 dní. Vo februári jej zistili sklerózu multiplex, stále je na PN a zo sociálky dostáva len 90 eur nemocenské. Z toho si nevie ani zaplatiť lieky a cestovné po lekároch a na rehabilitáciu, musím jej pomáhať a tie peniaze ani ja nemám. Ona na tom nezarobila ani cent, len si chcela zadarmo pozrieť filmy. Ak by to malo byť verejne prístupné, mali to zablokovať. Prosím, poraďte, ako ďalej. S pozdravom, Matka

Odpoveď: Autorské práva, Datoid.cz, náhrada škody

Dobrý deň,
úvodom poznamenávame, že priezviská pýtajúcich sa nezverejňujeme. S Vami

uvedenou internetovou stránkou sme sa oboznámili.
Odpoveď :
Protipirátska únia je občianskym združením, ktoré zastrešuje tam uvedené spoločnosti a zrejme ich aj zastupuje pri uplatňovaní ich nárokov za podmienky, že má na uvedené úkony písomné splnomocnenie.
Na stránke Únie sme našli nejakú rozsudky vydané podľa ust. trestného poriadku, kde s náhradou škody bola Únia odkázaná na konania v občianskoprávnych veciach keďže výška škody v trestnom konaní nebola preukázaná v zmysle ust. Trestného poriadku.
Citujeme z verejne dostupného rozsudku Okresného súdu Ústí nad Orlicí, sp. zn.: 3 T 93/2016-474 :"

" Škoda se skládá ze škody způsobené porušením práva na rozmnožování a to podle přiložených ceníku jednotlivých poškozených. Škoda je vypočítána tak, že cena nosiče je vynásobena počtem kopií (sdílení). Druhá část škody má původ v ušlém zisku za sdělování. Škoda je vyjádřena hodnotou nevýhradní licence, která je obvykle ve výši ěminimáln 50.000,- Kč za jeden titul. Poškození požadují škodu ve výši 1/5 z této částky za ýkažd titul. Je nepochybné, že obžalovaný svým jednáním způsobil držitelům autorských práv majetkovou škodu, neboť je-li filmové dílo zpřístupněno zdarma na internetu, společnosti přicházejí o zisk z nosičů DVD, z filmových produkcí atp.  .... Výši škody tak v daném případě nelze určit postupem, který poškození navrhli ve svých podáních. Nelze ji určit podle ceny nevýhradní licence či ceny DVD nosiče. Určení škody přesahuje možnosti trestního řízení, proto soud poškozené se svým nárokem na náhradu škody odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních."


Od Únie ste obdržali výzvu k úhrade sumy 37919,93 € bez špecifikácie z čoho pri výpočte vzniklej škody vychádzala, ako ani splnomocnenia od vlastníkov autorských práv, ktoré by Úniu splnomocňovali na vymáhanie náhrady škody.
Sumu neuhradzujte, ani nepodpisujte žiadnu dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach prípadne uznanie dlhu.

Zatiaľ sa nám nepodarilo nájsť rozsudok, ktorým by súd právoplatne rozhodol o náhrade škody v prospech Únie.

Ak by Vás Únia kontaktovala prípadne podala žalobu o náhradu škody, ktorá by Vám bola zaslaná súdom, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Autorské práva, Datoid.cz, náhrada škody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Autorské práva, Datoid.cz, náhrada škody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.