Máte
otázku?

Ocenenie nehnuteľnosti v dedičskom konaní?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Ocenenie nehnuteľnosti v dedičskom konaní?

Dobrý deň, sme traja súrodenci a predmetom dedičstva je záhrada s murovanou chatkou v neideálnom stave. Dohodli sme sa na cene 60 000 €. Avšak, problémom je notárka, ktorá trvá na ohodnotení prostredníctvom realitnej kancelárie, nie znaleckým posudkom, a požaduje nejaké potvrdenie. Ako by sme mali postupovať?

Odpoveď: Ocenenie nehnuteľnosti v dedičskom konaní?

Dobrý deň,
vo vami uvedenej veci uvádzame, že Civilný mimosporový poriadok vo svojich ustanoveniach o prejednávaní dedičstva vyslovene neuvádza, že pri dedení nehnuteľnosti musí byť vyhotovený znalecký posudok súdnym znalcom prípadne, že sa má vo veci vyžiadať stanovisko realitnej kancelárie. V zmysle ust. § 200 ods. 2 Civil. mimosporového poriadku platí :

"Všeobecnou hodnotou majetku je cena, ktorá by sa mala dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže pri poctivom predaji, keď kupujúci i predávajúci budú konať s náležitou informovanosťou a opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou."

Zrejme suma 60 000 € nezodpovedá stavu nehnuteľnosti v mieste a čase, čo má vplyv na jej hodnotu, preto ju zrejme považuje za podhodnotenú. Notár zo svojej praxe vie, aká by mohla byť hodnota nehnuteľnosti a preto vami navrhovanú hodnotu 60 000 € neprijal.  Uvádzame, že RK nemá oprávnenie vyhotovovať znalecké posudky.

Vo veci odporúčam, aby ste sa ako dedičia dohodli na buď na spoločnom súdnom znalcovi, ktorý hodnotu nehnuteľnosti stanoví na základe znaleckého posudku pre účely dedičského konania. Zoznam súdnych znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR. Znalecký posudok notár odmietnúť nemôže a trvať na tom, aby ste doniesli potvrdenie od RK. Znal. posudok je pre vás výhodnejší, lebo budete vedieť stav nehnuteľnosti.

Možnosťou je aj pozrieť na internete cenu nehnuteľnosti obdobnej aká je vaša vrátane umiestnenia a následne osloviť nejakú realitnú kanceláriu o vydanie potvrdenia, ktoré predložíte notárovi.

Trápi vás "Ocenenie nehnuteľnosti v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ocenenie nehnuteľnosti v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.