POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nevyplatenie faktúry (podpísaný doklad)


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Nevyplatenie faktúry (podpísaný doklad)

Dobrý deň, na základe objednávky boli vykonané stavebné práce, ktoré boli riadne prevzaté a bola vystavená faktúra. Platba mala prebehnúť v hotovosti, bol vydaný príjmový aj výdavkový pokladničný doklad (riadne vyplnený a podpísaný). Potom odberateľ podmiňoval vyplatenie odmeny za prácu podpísaním zmluvy, v ktorej sa dodávateľ zaväzuje, že do ukončenia stavby nebude pracovať pre inú spoločnosť. Dodávateľ však podpísať odmietol a odberateľ mu tak odmietol vyplatiť peniaze, avšak ponechal si podpísaný výdavkový doklad. Dodávateľ je SZČO. Aké právne možnosti vymáhania pohľadávky existujú, ak z "papierového" hľadiska bola odmena vyplatená? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nevyplatenie faktúry (podpísaný doklad)

 

Dobrý deň,
ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej uvádzame stanovisko vyjadrujúce právny názor našej advokátskej kancelárie.

Položená otázka  pozostáva v podstate z troch rovín právnych problémov :

I./ Obchodnoprávny vzťah 

V otázke neuvádzate, či sa jedná o obchodnoprávny vzťah podľa ust. Obchodného zákonníka. Predpokladáme však, že vzhľadom na podmieňovanú klauzulu zákazu vykonávania prác pre iných odberateľov tomu tak je, teda že sa jedná o obchodnoprávny vzťah.
Zo zákonnej úpravy zmluvy o dielo podľa ust. Obchodného zákonníka vyplýva, že zákon vyslovene neuvádza, že musí byť podpísaná zmluva o dielo v klasickej zmluvnej forme.

§ 272 (1) Zmluva vyžaduje pre platnosť písomnú formu iba v prípadoch ustanovených v zákone, alebo keď aspoň jedna strana pri rokovaní o uzavretí zmluvy prejaví vôľu, aby sa zmluva uzavrela v písomnej forme.
(2) Ak písomne uzavretá zmluva obsahuje ustanovenie, že sa môže meniť alebo zrušiť iba dohodou strán v písomnej forme, môže sa zmluva meniť alebo zrušiť iba písomne.
§ 273 (1) Časť obsahu zmluvy možno určiť aj odkazom na všeobecné obchodné podmienky vypracované odbornými alebo záujmovými organizáciami alebo odkazom na iné obchodné podmienky, ktoré sú stranám uzavierajúcim zmluvu známe alebo k návrhu priložené.
(2) Odchylné dojednania v zmluve majú prednosť pred znením obchodných podmienok uvedených v odseku 1.
(3) Na uzavretie zmluvy možno použiť zmluvné formuláre používané v obchodnom styku."

Na uzatvorenie zmluvného vzťahu postačuje objednávka a prijatie objednávky v zmysle ust. § 536 a nasl. Obchodného zákonníka (citujeme) :
"ods. 1 :  Zmluvou o dielo sa zaväzuje zhotoviteľ vykonať určité dielo a objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť cenu za jeho vykonanie.
ods. 2 : Dielom sa rozumie zhotovenie určitej veci, pokiaľ nespadá pod kúpnu zmluvu, montáž určitej veci, jej údržba, vykonanie dohodnutej opravy alebo úpravy určitej veci alebo hmotne zachytený výsledok inej činnosti. Dielom sa rozumie vždy zhotovenie, montáž, údržba, oprava alebo úprava stavby alebo jej časti.
ods. 3 : Cena musí byť v zmluve dohodnutá alebo v nej musí byť aspoň určený spôsob jej určenia, ibaže strany v zmluve prejavia vôľu uzavrieť zmluvu aj bez tohto určenia.

Úhrada ceny za dielo je riešená v ust. §546 Obchodného zákonníka tak, že "objednávateľ je povinný zhotoviteľovi zaplatiť cenu dohodnutú v zmluve alebo určenú spôsobom určeným v zmluve. Ak nie je cena takto dohodnutá alebo určiteľná a zmluva je napriek tomu platná (§ 536 ods. 3), je objednávateľ povinný zaplatiť cenu, ktorá sa obvykle platí za porovnateľné dielo v čase uzavretia zmluvy za obdobných obchodných podmienok. 

Podľa  § 548  Obchodného zákonníka "objednávateľ je povinný zaplatiť zhotoviteľovi cenu v čase dojednanom v zmluve. Pokiaľ zo zmluvy alebo z tohto zákona nevyplýva niečo iné, vzniká nárok na cenu vykonaním diela."

Nakoľko nepoznáme okolnosti prípadu a doklady, ktoré máte k dispozícii, sme toho názoru, že povinnosť v tomto štádiu (nevieme či čiastkového alebo úplného vykonania diela/ by bola daní v prípade, ak v doterajších dokladov /objednávky a jej prijatia/ vyplýva, že zmenu je možné dojednať len v písomnej forme. 

 

II./  Platba v hotovosti 

Podľa ust. § 4 zákona o obmedzení platieb v hotovosti platí :
"Zakazuje sa platba v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 5 000 eur, ak odsek 2 neustanovuje inak.
Zakazuje sa platba v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur, medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi."

V texte otázky neuvádzate o akú sumu platby v hotovosti - výdavkový pokl. doklad sa jedná, resp. doteraz jednalo. Z textu zákona vyplýva, že medzi podnikateľmi je zakázaná platba v hotovosti ak hodnota platby prevyšuje 5000 € okrem zákonom stanovených výnimiek /napr. pošta, banky, zmenárenská činnosť a pod.). Hodnotou platby v hotovosti, ktorá je rozdelená na niekoľko samostatných platieb, je súčet hodnôt týchto platieb, ak tieto platby vyplývajú z jedného právneho vzťahu.

Uhradením sumy v hotovosti v rozpore s ust. § 4 zákona však  nie je dotknutá platnosť právnych úkonov, ktorej sa platba týka.
Len poznamenávame, že podľa § 10 zákona o obmedzení platieb v hotovosti "správneho deliktu sa podľa tohto zákona dopustí právnická osoba alebo fyzická osoba podnikateľ, ak
a) ako odovzdávajúci poruší zákaz odovzdať platbu v hotovosti podľa § 4, alebo
b) ako príjemca poruší zákaz prijať platbu v hotovosti podľa § 4.
(2) Za správny delikt podľa odseku 1 písm. a) a b) sa uloží pokuta do 150 000 eur."

 

III./ Výdavkový pokladničný doklad ako doklad o úhrade.

V otázke uvádzate, že odberateľ podmienil vyplatenie peňazí uzatvorením zmluvy o dielo s uvedením zákazu vykonávania podnik. činnosti v predmete zmluvy pre dodávateľa počas zmluvy o dielo medzi Vami a ponechal si podpísaný výdavkový pokladničný doklad.
Táto situácia je podľa nás neobvyklá, nakoľko nie je v súlade so zákonom. Jedná sa o to, aby odberateľ túto okolnosť nezneužil a tvrdil tak, že dlžnú sumu dodávateľovi už uhradil, o čom by svedčil jeho výdavkový pokladničný doklad podpísaný dodávateľom. Ak by jeho obrana bola taká, ako uvádzame, aj toto prípadné jeho tvrdenie je možné vyvrátiť a teda je možné sa voči nemu brániť, že dlžnú sumu Vám ako dodávateľovi neuhradil. Prípadne by prichádzala do úvahy aj trestnoprávna zodpovednosť.
Zákaz vykonávania stavebných prác pre iných odberateľov Vami ako dodávateľom, resp. dôsledok vykonávania prác pre iných odberateľov, ktoré by spôsobilo omeškanie v prácach pre tohto odberateľa,  je možné zabezpečiť inými práv. prostriedkami podľa obchodného zákonníka (napr. zmluvná pokuta, ktorej dojednanie vyžaduje písomnú formu).

Zakázať podnikania v predmete diela nemá zákonný podklad.

 

Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta, aby po preštudovaní dokladov vedel k veci zaujať stanovisko a zvolil  resp. poradil ďalší postup.

©

Trápi vás "Nevyplatenie faktúry (podpísaný doklad)" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevyplatenie faktúry (podpísaný doklad)" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.