Máte
otázku?

Nekvalitne vykonané stavebné práce


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trnava

Otázka: Nekvalitne vykonané stavebné práce

Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu. Môj problém spočíva v tom, že mi stavebná firma (respektíve živnostníci) na stavbe rodinného domu montovali sadrokartónové konštrukcie, s ktorými som však nespokojný z dôvodu ich nízkej kvality. Podľa môjho názoru je konštrukcia tak nekvalitne vyrobená, že predstavuje doslova nebezpečenstvo. Majstri sú samozrejme presvedčení, že svoju prácu odviedli dokonale. Koniec koncov, takto to robia už mnoho rokov. Rád by som sa informoval, ako by som mal postupovať, keďže sa s nimi zdá, že sa nedohodnem. Ďalší problém predstavuje fakt, že použitý materiál je zatiaľ stále v ich vlastníctve, z čoho vyplýva, že ho zrejme nemôžem len tak zadržať. Vopred vám ďakujem za rady.

Odpoveď: Nekvalitne vykonané stavebné práce

Dobrý deň. Za daných okolností považujem za najvhodnejšie obrátiť sa na odborníka – znalca z odboru stavebníctvo, ktorý by pre Vás vypracoval odborné posúdenie alebo znalecký posudok, kde by posúdil kvalitu a zároveň hodnotu vykonaných prác. Následne, s ohľadom na výsledok odborného, resp. znaleckého skúmania, by ste zvolili optimálny postup vo veci, prípade by ste si Vaše nároky uplatnili súdnou cestou.

Trápi vás "Nekvalitne vykonané stavebné práce" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nekvalitne vykonané stavebné práce (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Firma ma oslovila a tvrdí, že po určitej dobe (približne tri mesiace) vznikli na stavbe určité závady, za ktoré by som mal byť pravdepodobne zodpovedný aj ja, keďže som sa podieľal na stavbe. Pracoval som tam ako živnostník a za prácou, ktorú som vykonal, si stojím, pretože som ju dokončil k spokojnosti objednávateľa. Práca bola odovzdaná a riadne skolaudovaná. Už niekoľko mesiacov pre danú firmu nepracujem vzhľadom na podobné praktiky a skúsenosti, avšak bol som oboznámený s tým, že za škody budem musieť zaplatiť. Neposkytli mi žiadny stavebný posudok ani dokumentáciu. Majú právo ma takto obviňovať? Ďakujem.

Odpoveď: Nekvalitne vykonané stavebné práce

(odpoveď odoslaná: 17.09.2022)

Dobrý deň,
každý kto si uplatňuje takéto nároky musí svoj nárok preukázať. V tomto prípade by som očakával, že zhotoviteľ bude mať nejaký posudok, z ktorého bude zrejmé, že vady, ktoré sú teraz na nehnuteľnosti vznikli v dôsledku nesprávne (technologicky) alebo nekvalitne vykonanej práce, tej ktorú ste vykonávali Vy. Kým ide iba o ústnu alebo písomnú výzvu, ale bez preukázania danosti nároku, považoval by som to iba za snahu získať náhradu od Vás. Trval by som na tom, aby som nárok riadne preukázali odborným alebo znaleckým posudkom. Týmto spôsobom by totiž mohli od hocikoho, kto na stavbe robil (čokoľvek) požadovať nejakú náhradu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nekvalitne vykonané stavebné práce (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, pane advokát, mám problém so susedom, ktorý mi pri stavebných prácach značne poškodil môj susediaci dom. Základy sú podkopané, zateplenie je zničené po celej stene a praskliny sa stále zväčšujú. Staviteľ so mnou nekomunikuje a vyhýba sa stretnutiu či dohode. Prosím Vás o radu, čo môžem urobiť, aby sa situácia napravila. Ďakujem za radu. S pozdravom, Košecká.

Odpoveď: Nekvalitne vykonané stavebné práce

(odpoveď odoslaná: 30.09.2019)

Dobrý deň,  

vo veci odporúčame nechať vyhotoviť znalecký posudok na ohodnotenie poškodenia vašej nehnuteľnosti a následne podľa predmetného posudku vyzvať staviteľa k odstráneniu škôd, ktoré vám vznikli. 

Je na vašom rozhodnutí, či budete žiadať náhradu škody v peniazoch alebo odstránenie závad a škôd, ktoré vznikli na vašej nehnuteľnosti. Tu platí ust. § 442 ods. 3 Obč. zákonníka :

"Škoda sa uhrádza v peniazoch; ak však o to poškodený požiada a ak je to možné a účelné, uhrádza sa škoda uvedením do predošlého stavu."

Pre zodpovednosť staviteľa platia ust. Obč. zákonníka :

"§ 420 :

(1) Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.

(2) Škoda je spôsobená právnickou osobou alebo fyzickou osobou, keď bola spôsobená pri ich činnosti tými, ktorých na túto činnosť použili. Tieto osoby samy za škodu takto spôsobenú podľa tohto zákona nezodpovedajú; ich zodpovednosť podľa pracovnoprávnych predpisov nie je tým dotknutá.

(3) Zodpovednosti sa zbaví ten, kto preukáže, že škodu nezavinil.

§ 420a :

(1) Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobí inému prevádzkovou činnosťou.

(2) Škoda je spôsobená prevádzkovou činnosťou, ak je spôsobená

a) činnosťou, ktorá má prevádzkovú povahu, alebo vecou použitou pri činnosti,

b) fyzikálnymi, chemickými, prípadne biologickými vplyvmi prevádzky na okolie,

c) oprávneným vykonávaním alebo zabezpečením prác, ktorými sa spôsobí inému škoda na nehnuteľnosti alebo sa mu podstatne sťaží alebo znemožní užívanie nehnuteľnosti.

(3) Zodpovednosti za škodu sa ten, kto ju spôsobil, zbaví, len ak preukáže, že škoda bola spôsobená neodvrátiteľnou udalosťou nemajúcou pôvod v prevádzke alebo vlastným konaním poškodeného."

 

Ak k odstráneniu škôd prípadne finančnej náhrade nedôjde, budete musieť vec postúpiť na súd.


Podotázka: Nekvalitne vykonané stavebné práce (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Pracoval som pre istého staviteľa rodinných domov a postavil som už tri domy. Teraz by chcel, aby som pracoval na ďalšom. Spočiatku som to chcel odmietnuť, ale prinútil ma. V stavebnom denníku si na dvoch stranách zapísal určité stavebné práce a ja som mu to podpísal. Môže to nejak zneužiť? Chcem sa z toho teraz vymaniť. Vyhrážal sa mi vybitím zubov. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Nekvalitne vykonané stavebné práce

(odpoveď odoslaná: 09.05.2017)

Dobrý deň, vo svojom príspevku neuvádzate, na základe akého právneho vzťahu ste práce vykonávali. Predpokladám však, že ste práce vykonávali ako živnostník pre svojho obchodného partnera na základe zmluvy o dielo. Vzhľadom na to, že nekonkretizujete, aký záznam v stavebnom denníku dotyčný urobil resp. či tieto a v akom rozsahu zodpovedajú realite, nedokážem sa k právnym dôsledkom tohto zápisu vyjadriť. Konanie, ktoré popisujete, však môže zakladať trestnoprávnu zodpovednosť pre osobu, pre ktorú ste pracovali. Mohlo dôjsť k naplneniu trestného činu Vyhrážania podľa § 360 Trestného zákona (TZ) alebo Vydierania podľa § 189 TZ alebo Nátlaku podľa § 192 TZ.


Trápi vás "Nekvalitne vykonané stavebné práce" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nekvalitne vykonané stavebné práce (Iné oblasti práva)

Dobrý deň prajem. Potreboval by som poradiť od odborníka v oblasti práva s mojím problémom, ktorý nastal mne a mojej rodine nedávno. Stavebná firma nám zateplila bytový dom a taktiež rekonštruovala celý balkón (odizolovali, nové zábradlia, zateplenie a natretie). Na balkóne máme plastové rolety, čím je balkón zakrytý. Počas prerábky balkóna som trval na tom, čo je zaznamenané v zápisnici z členskej schôdze vlastníkov bytov, aby mi po demontáži roliet následne firmou znovu namontovali tak, ako to bolo pred rekonštrukciou. Firma to realizovala. Problém však nastal, keď firma pripevnila nad rolety plech, ktorý tam nikdy nebol! A v tom spočíva náš problém - počas dažďa tento plech spôsobuje obrovský rachot, keď naň pada voda. Firma tvrdí, že to nie je závada a argumentuje tým, že plech bol namontovaný len z dôvodu ich poistenie pred nechceným pretekaním balkóna v prípade nesprávnej tesnej montáže roliet. Toto by sa nemuselo opravovať v päťročnej záručnej dobe. Stavebný zákon je voči tajomu jasný - náš pokoj ruší nadmerný hluk, ktorý počas dažďa vzniká, a teda rúši nielen nás, rodičov, ale aj naše maloleté deti, ktoré sa kvôli tomu neustále budia a plačú. Môžem zdôrazniť, že nám plech firma namontovala bez nášho vedomia! Predtým tam nebol a balkón nepratekal. Prosím o radu ako odborníka. Má firma pravdu, že to nie je závada? Alebo máme my pravdu, keď trváme na odstránení plechu, ktorý firma svojvoľne namontovala bez nášho vedomia? Sú ochotní zabezpečiť plošinu a aj majstra, ale tvrdia, že náklady budeme musieť hradit my. Prečo by sme mali zaplatit za škodu, ktorú spôsobili výlučne oni? Ďakujem vám veľmi pekne za radu.

Odpoveď: Nekvalitne vykonané stavebné práce

(odpoveď odoslaná: 13.04.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 633 Občianskeho zákonníka, zhotoviteľ je povinný dielo vykonať podľa zmluvy, riadne a v dohodnutom čase. Ak je na vykonanie diela ustanovená záväzná technická norma, musí vykonanie zodpovedať tejto norme. Ak časť vykonaného diela spôsobuje pri daždi nadmerný hluk, kvôli ktorému je bytový dom neobývateľný, nemôže byť dielo vykonané riadne v súlade so stavebnotechnickými normami. Je preto nepochybné, že ide o vadu, za ktorú zhotoviteľ zodpovedá. Nároky z týchto vád ste oprávnený uplatniť aj súdne, ak nápravu zhotoviteľ dobrovoľne nevykoná.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nekvalitne vykonané stavebné práce" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.