Máte
otázku?

Nedodržanie výpovednej lehoty


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Nitra

Otázka: Nedodržanie výpovednej lehoty

V apríli 2015 som dal výpoveď. Dvojmesačná výpoveď bola následne účinná od 1. mája 2015. Prvý mesiac som bol zo zdravotných dôvodov 14 dní na pracovnej neschopnosti. Po skončení pracovnej neschopnosti som nenastúpil do práce a zamestnávateľ mi udelil neprítomnosť. Následne som sa opäť nechal zapísať na pracovnú neschopnosť. Tá mi však skončila k 31. máju 2015 a potom som do práce už viac nenastúpil. V pracovnej zmluve mám v ďalších dohodnutých podmienkach uvedené: "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej lehoty u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku zamestnanca za jeden mesiac §62 ods. 3 zákona č. 348/2007 Z. z.". Rád by som sa opýtal, či má zamestnávateľ naozaj právo nevyplatiť mi mzdu za apríl 2015, ak som v dobe výpovednej lehoty v práci nezotrval?

Odpoveď: Nedodržanie výpovednej lehoty

Dobry den, nielenze nedostanete mzdu ale budete musiet zaplatit zamestnavatelovi aj nahradu podla zakonika prace v spominanej vyske.

Trápi vás "Nedodržanie výpovednej lehoty" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nedodržanie výpovednej lehoty (Pracovné právo)

Dobrý deň,
prosím o informáciu, čo mám urobiť, ak som si našiel novú prácu a môj súčasný zamestnávateľ ma chce pustiť až po uplynutí výpovednej lehoty.

Odpoveď: Nedodržanie výpovednej lehoty

(odpoveď odoslaná: 22.08.2022)

Dobrý deň, v takomto prípade následky prípadného odchodu počas výpovednej doby budú závisieť od toho, či ste si v pracovnej zmluve s vašim zamestnávateľom písomne upravili pre takýto prípad nárok na peňažnú náhradu z jeho strany alebo nie.

Ak vaša pracovná zmluva obsahuje ustanovenie, že "ak počas výpovednej doby nezotrváte u zamestnávateľa, tento má voči vám právo na peňažnú náhradu", hrozí, že toto právo si voči Vám v prípade vášho odchodu počas výpovednej doby uplatní. Nárok na peňažnú náhradu by však mal najviac v sume, ktorá je súčinom vášho priemerného mesačného zárobku a dĺžky vašej výpovednej doby. Upozorňujeme, že nárok mu vzniká iba za predpokladu, že ste si toto dohodli vopred a to písomne. V opačnom prípade, ak ste sa na uvedenom s vašim zamestnávateľom písomne nedohodli, môžete odísť aj počas plynutia výpovednej doby a to bez akejkoľvek sankcie z jeho strany. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nedodržanie výpovednej lehoty" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.