Máte
otázku?

Bývalá mi nechce vrátiť moje veci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci

Dobrý večer, chcel by som sa Vás opýtať, čo mám robiť, keď mi moja bývala priateľka nechce vrátiť moje veci. Mám len 16 rokov a neviem, čo mám robiť. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci

Dobrý deň, vzhľadom na to, že ste neuviedli aké veci, resp. v akej hodnote veci Vám nechce vrátiť Vaša bývalá priateľka, tak nie je možné na otázku plnohodnotne odpovedať. Vo väčšine podobných prípadov, kedy nie je možné dospieť k dohode o vydaní veci, nezostáva nič iné ako podať žalobu o vydanie veci. Vzhľadom na to, že nie ste plnoletý, nemôžete sám podať žalobu na súd o vydanie veci (tzv. rei vindikačnú žalobu). Žalobu bude musieť za Vás podať niektorý z rodičov (Vaši zákonní zástupcovia). Súdne konanie je však vo väčšine prípadov časovo a finančne náročné, preto je potrebné si vopred dobre premyslieť či sa vôbec oplatí podať žalobu o vydanie veci. Prípadne je možné vo Vašej veci vyzvať Vašu bývalú priateľku i mimosúdne, výzvou na vydanie veci. V mimosúdnych výzvach upozorňujeme protistranu na protiprávnosť jej konania a tiež na následky nevydania veci na základe výzvy (tzn. na podanie žaloby a finančnú a časovú náročnosť konania).

Trápi vás "Bývalá mi nechce vrátiť moje veci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci (Občianske právo)

Dobrý deň.
Chcela by som sa informovať ohľadom situácie, v ktorej sa nachádza môj známy. Nedávno sa rozišiel so svojou partnerkou, ktorá odmieta vrátiť mu Technický preukaz jeho auta, aj jeho osobné veci ako oblečenie, šperky atď. Najviac je však znepokojený tým, že nemá technický preukaz auta, ktorého je majiteľom - dokáže to aj kúpnou zmluvou. Veľmi by som ocenila, keby ste nám mohli v tejto záležitosti poradiť.
Ďakujem.

Odpoveď: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci

(odpoveď odoslaná: 18.07.2019)

Dobrý deň,

Pokiaľ sa s bývalou partnerkou nie je možné dohodnúť a tá nechce dobrovoľne vydať veci, nezostane vášmu známemu nič iné ako podať na príslušný súd žalobu o vydanie veci. V zmysle ustanovenia § 126 občianskeho zákonníka (OZ) pôjde teda o podanie tzv. rei vindikačnej žaloby. 

V zmysle § 126 OZ "Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje".


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na radu pre moju kamarátku. Nedávno sa odsťahovala od svojho bývalého partnera, kde mala trvalý pobyt. Ten jej odmieta vydať niektoré veci, ktoré jej patria, akými sú napríklad vnútorné rolety a garnize. Má dokonca účtenky z ich kúpy, takže môže dokázať, že ich kúpila ona. Napriek písomným výzvam cez WhatsApp muž nereaguje. Chcem sa opýtať, aké má moja kamarátka možnosti? Veľmi pekne vám ďakujem. J.

Odpoveď: Bývalá mi nechce vrátiť moje veci

(odpoveď odoslaná: 03.01.2019)

Dobrý deň, 

v takom prípade už ostáva jedine možnosť podať na súd žalobu na vydanie veci. V žalobe však bude potrebné veci presne špecifikovať, aby nemohlo dôjsť k ich zámene. Rovnako bude potrebné preukázať, že je ich vlastníkom, na čo môže použiť pokladničné bloky, avšak treba zobrať na vedomie, že aj tieto sa dajú spochybniť, nakoľko dotyčný môže tvrdiť, že síce ona má bloky, ale on vec zaplatil zo svojich peňazí. Ak by súd žalobe vyhovel a dotyčný by nevydal vec ani na základe rozsudku, mohla by sa obrátiť na súdneho exekútora, ktorý by splnenie povinnosti vedel vymôcť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bývalá mi nechce vrátiť moje veci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.