Máte
otázku?

Môžem využívať susedov plot?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Môžem využívať susedov plot?

Môj sused si na hranici našich pozemkov postavil betónový plot, a to všetko na svoje náklady. Môžem tento plot zo strany môjho pozemku využívať napríklad tak, že do neho nainstalujem háčiky a zavesím na nich kvetináče? Alebo by som mohla po ňom viesť popínavé rastliny? Ďakujem za informácie. S pozdravom.

Odpoveď: Môžem využívať susedov plot?

Dobrý deň, bez ohľadu na to, či sused postavil plot priamo na hranici pozemkov je tento plot výlučne jeho vlastníctvom. U nás sa neuplatňuje zásada superficies solo cedit (čo vzišlo na pozemku patrí majiteľovi pozemku) a z toho dôvodu, aj keď plot stojí sčasti na Vašom pozemku, stále ide o jeho majetok a nie o Váš spoločný plot. Z toho dôvodu si svojvoľne nemôžete do jeho majetku navŕtať diery alebo iným spôsobom využívať jeho majetok. Prichádzalo by to do úvahy iba v prípade, ak by ste sa s ním výslovne dohodli, že z druhej strany budete určitým spôsobom ten plot využívať aj Vy. Argumentovať môžete napríklad tým, že holý betónový plot kazí estetiku Vašej záhrady. Na druhej strane, ak jeho hrana jeho plotu končí na jeho pozemku a nezasahuje na Váš pozemok, môže Váš sused argumentovať tým, že Vám nič nebráni v tom, aby ste si na svojom pozemku postavili "svoj" plot a popínavé rastliny pestovali na ňom. V tomto smere je to výlučne na Vašej dohode so susedom.

Trápi vás "Môžem využívať susedov plot?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem využívať susedov plot? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu otázku. Náš sused má medzi našimi pozemkami osadený pletivový plot. Doposiaľ mal na tomto plote plachtu, avšak nedávno ju odstránil. Teraz tak máme výhľad do jeho dvora, rovnako ako on do nášho. Jeho pozemok využíva ako sklad - našuchoril tam drevené palety, kartóny a vlečku, a posadil niekoľko ovocných stromkov. Rada by som vedela, či by som si mohla na svoju časť plotu potiahnuť plachtu, kvôli súkromiu. Okrem toho nechceme neustále vidieť ten "chliev". Ďakujem pekne.

Odpoveď: Môžem využívať susedov plot?

(odpoveď odoslaná: 26.04.2022)

Dobrý deň,
uvádzame, že ak je plot váš, teda vy ste ho postavili, potom áno, môžete dať na plot tieniacu plachtu.

Ak plot postavil sused, potom treba žiadať súhlas písomne súhlas suseda. Dôvod je ten, že ak plot postavil sused, užívanie plota je na susedovi a to z oboch jeho strán.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem využívať susedov plot? (Občianske právo)

Dobrý deň. Na jar sme si od suseda postavili betónový plot. Dnes sme zbadali, že má opreté o tento plot vrecia plné odpadu z pilenia a odpratávania palivového dreva. Upozornil som ho, že si neželám, aby tam vrecia boli, pretože tam je dosť vlhko a mám tam spätné odvedenie vody z odkvapu. Situácia sa vyhrotila do hádky a dokonca na mňa zavolal políciu. Rád by som vedel, či by som ho mal na to ešte raz upozorniť, a zaujíma ma, kto z nás má pravdu - ja alebo on. Ďakujem veľmi pekne za radu. Pekný deň.

Odpoveď: Môžem využívať susedov plot?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2018)

Dobrý deň,

ak ste plot postavili Vy sám, potom je Vašim vlastníctvom a máte právo o ňom rozhodovať. Kto do Vášho práva neoprávnene zasahuje, koná v rozpore so zákonom. Máte právo ho vyzvať a dožadovať sa toho, aby upustil od svojho konania. Ak by sa však spor vyhrotil natoľko, že by to dospelo do konania pred súdom, museli by ste aj preukázať a odôvodniť svoj postoj a pravdepodobne uviesť aj to, či by mohla vzniknúť nejaká škoda. Rovnako je spor možné riešiť zmierom pred starostom obce.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem využívať susedov plot?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.