POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Susedov živý plot


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Susedov živý plot

Dobrý deň, obraciam sa na Vás ohľadom otázky k občianskemu právu. Kúpili sme RD, jeho pozemok je na jednej strane robený do mierneho kopca. Práve na tejto strane máme plot od susedov, na ktorom má sused posadený nejaký ťahavý krík. My si kvôli tomu nemôžme pri plote nič zasadiť, pretože tam potrebujeme priestor na jeho strihanie. Mame tam totiž problém postaviť aj rebrík, živý plot sa ťahá do výšky, keďže nás pozemok je svahovitý a postavený nižšie ako susedov. Minulý rok sme to nejako prekusli a naťahovali sa tam a každý týždeň strihali tie ťahavé fúzy. Ibaže to striháme iba my, sused so svojej strany má k plotu zlý prístup, keďže tam má posadené okrasné kríky. Tento rok kým sa ešte nezačali tlačiť listy, keďže je to aj opadavé, sme mu povedali, že to trocha zastrihneme. Súhlasil, že treba, treba. My sme to však ostrihali až po plot a zvrchu, keďže tam už boli husté uzly, na ktoré sa nám ťažko dočiahne a samozrejme preriedili, keďže je medzi tým veľa suchých a starých prútov. Keď sme skončili spýtali sme sa suseda i jeho manželky, či je to v poriadku. Povedali, že áno, že to je nezmar, ktorý sa znova rozrastie. Zobrali sme to tak, že je to ok. Sused však zo svoje strany to má veľmi husté, a na spodu na múre zostávajú suché listy a špina, na ktorú sa pozeráme my. Na to sme sa už vykašľali, keďže je to z jeho strany a tam prístup nemáme. Ibaže po mesiaci, keď to striekal, nám zrazu začal vyčítať, že sme to ostrihali až po plot a jemu tá hromada prútov teraz padá na jeho okrasné kríky. Že, keď sa nám to nepáči, môže tam postaviť múr. Takúto reakciu sme však nečakali. Povedali sme mu, že s tým problém nemáme, ale z našej strany sme to museli prestrihať, keďže máme k tomu aj zlý prístup, že je to ťažké a ohýba to kovové tyčky, ktoré držia plot. Povedal, že do toho sa nemáme starať, že ten plot staval on. Neviem ako sa mám v takejto situácii zachovať, len som mu povedala, že by si to mal aj on prestrihať, že je to ťažké a zhromažďuje sa tam neporiadok. Na to sa nafučaný otočil a odišiel. Len na margo toho, my mame psíkov jazvecov fenku a psa. Keď sa naša fena hárala jeho veľký pes k nám stále prechádzal cez ten plot a robil diery. Keď sme ho požiadali, aby to opravil, tak sa k tomu nemal, urobili sme to my. Vtedy nekričal, že je to jeho plot. My sme mu takéto slovne vyjadrenia nepodávali. A on ma asi teraz problém, že bude musieť ten plot strihať, pretože, keď to bolo také rozrastené tak sa nám len uchechtával, že to treba treba strihať a vrchy prehadzoval k nám, nech sa mi naťahujeme. Všetko čo chceme robiť popri jeho plote mu oznamujeme. Oni si o nás požičali veci z kuchyne a nevrátili. Ja to neriešim, kašlem na to. A on sa teraz takto k nám zachová. Nechcem sa s ním hádať a vôbec netúžim po susedských problémoch. Bývame tam rok a chceme si to zveľaďovať. Prosím Vás o radu ako sa mám k takejto situácii postaviť. Ďakujem.

Odpoveď: Susedov živý plot

Dobrý deň, susedov živý plot môžete strihať až na hranicu pozemku. Dôležité je, aby ste to nerobili v čase, keď by mohlo dôjsť k zničeniu živého plota (vo vegetačnom období). Pokiaľ je to však skutočne nezmar, nemusíte k tomu pristupovať veľmi citlivo, ako keby išlo napríklad o rodiace ovocné stromy. Sused Vám nemôže vyčítať, že ste ostrihali živý plot až k oploteniu, pretože je to Vás pozemok.

Ak by to prerástlo to neúnosného stavu, môžete požiadať obec o pomoc pri riešení tohto problému.

Trápi vás "Susedov živý plot" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Susedov živý plot (Občianske právo)

Mám skleník s približnými rozmermi 6x3,5m a pri pravidelnej výmene zeminy som si vytvoril kaskádu/záhon o rozmeroch cca 20x1m pozdĺž susedovho plota. Následne, asi po 4 - 5 rokoch, si sused zo svojej strany vysadil živý plot, ktorého korene sa rýchlo zorientovali a celkom prerástli do kvalitnej a v lete aj zalievanej pôdy. To samozrejme stále viac znemožňuje jeho využívanie. Skleník je postavený asi 1,2x1,5m od hranice pozemku a sused zo svojej, konkrétne juhozápadnej strany, na úrovni asi 1m od plota, vysadil smreky. Teraz majú približne 2 - 3 metre a ja teda odhadujem potenciálny vplyv na skleník. Mám reálnu šancu niečo vyriešiť?

Odpoveď: Susedov živý plot

(odpoveď odoslaná: 06.04.2017)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o to, že by Vám mohli stromy tieniť, existuju v podstate dve možnosti. Prvá je vzájomná dohoda, ktorou by ste dospeli ku kompromisu. Ak to nebude možné, môžete sa obrátiť na obec, aby táto vyzvala suseda, aby nezasahoval do výkonu Vášho vlastníckeho práva. Ak neuspejete, môžete podať na súd žalobu, ktorou budete požadovať, aby sa sused zdržal zásahov do výkonu Vášho vlastníckeho práva. Oprávňuje Vás k tomu § 127 OZ, podľa ktorého  Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedov živý plot" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.