Máte
otázku?

Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?

Dobrý deň, sme mladá rodina a v roku 2008 sme od pôvodného majiteľa kúpili pozemok s hrubou stavbou. Kupovali sme tento pozemok už s vykonanými terénnymi úpravami (podľa terajších informácií neohlásenými), pretože predošlý majiteľ si pozemok zrovnal. Tým sa vytvoril zvažujúci sa zráz, ktorý zasahuje do susedovej parcely. V roku 2009 kúpil náš terajší sused vedľajšiu ornú pôdu. Už v tom čase zasahovali terénne úpravy do jeho pozemku tak, že cca 80 cm od hranice s naším pozemkom je šikmá plocha, a potom rovná plocha. V kúpnej zmluve nám neboli uložené žiadne záväzky voči susediacemu pozemku. Momentálne sused požaduje, aby sme pozemok uviedli do pôvodného stavu. Nie je však jasné, čo pôvodný stav znamená, keďže sme kúpili pozemok v stave, v akom je teraz, a rovnako to platí aj pre suseda. Sused "v záujme dobrých susedských vzťahov" očakáva, že na vlastné náklady postavíme oporný múr, aby si on mohol doplniť zeminu, využívať momentálne šikmú plochu a osadiť na ten múr bráničku a plot. Táto investícia je však pre nás príliš vysoká. Moje otázky sú teda nasledovné: 1. Má sused právo žiadať od nás postavenie oporného múra? 2. Čo presne znamená "uvedenie do pôvodného stavu pozemku"? Je to totožné s momentálnym stavom, teda stavom, v akom sme pozemok nadobudli pri kúpe? Alebo je tým myslené navozenie zeminy tak, aby sused mal na celom svojom pozemku rovinu a u nás zostala šikmá plocha? Za odpoveď Vám budem nesmierne vďačná.

Odpoveď: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?

Dobrý deň, susedské vzťahy upravuje ustanovenie § 127 Občianskeho zákonníka. V zmysle tohto ustanovenia platí, že vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku. Ak ste teda terénnymi úpravami žiadnym spôsobom neohrozili pozemok suseda, ak ste napr. do jeho pozemku nezasiahli alebo nenarušili jeho stabilitu, prípadne nehrozí zosuv, nemáte povinnosť postaviť oporný múr. Ak teda nijako neohrozujete pozemok resp. stavbu na ňom, patriacu susedovi, nemá sused právo domáhať sa, aby ste vlastný pozemok uviedli do pôvodného stavu. 

Trápi vás "Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru? (Občianske právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala na situáciu ohľadom oporného múru. Tento múr sme postavili na našom pozemku s cieľom zabrániť zosunutiu pôdy. Výšku oporného múru sme upravili v súlade so stavebným zákonom. Teraz však čelíme problému, pretože náš sused za nami od nás požaduje, aby sme zvýšili plot. Z jeho strany je totiž výška 1,20 m, čo pre neho nie je postačujúce. Súčasne nás žiada, aby sme odstránili oporný múr a zabezpečili drenáž kvôli spodnej vode. Mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať? Musím ako majiteľka svojho plotu a na vlastné náklady upraviť jeho terén a zároveň zvýšiť plot na jeho žiadanú výšku? Nemal by skôr sused postaviť vlastný plot a zabezpečiť odvodnenie svojho pozemku? Ďakujem za radu a prajem pekný deň.

Odpoveď: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?

(odpoveď odoslaná: 19.06.2019)

Dobrý deň, podľa ust. § 12 vyhl. č. 532/2002 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie platí (citujeme) :
" Oplotenie pozemku 
(1) Pozemok zastavaný stavbou musí byť oplotený, ak 
a) stavba môže pôsobiť nepriaznivo na životné prostredie, 
b) treba zamedziť voľný pohyb osôb alebo zvierat, 
c) stavbu treba chrániť pred okolitými vplyvmi, 
d) stavbu treba chrániť pred vstupom neoprávnenej osoby. 
(2) Oplotenie nesmie 
a) svojím rozsahom, tvarom a použitým materiálom narušiť charakter stavby na oplocovanom pozemku a v jeho okolí, 
b) zasahovať do rozhľadového poľa pripojenia stavby na pozemnú komunikáciu, 
c) ohrozovať bezpečnosť účastníkov cestnej premávky a iných osôb. 
(3) Stavebný pozemok pozdĺž verejnej cesty, ulice alebo námestia, športoviska a ihriska, kempingu a rekreačného priestoru, skladiska a odstavnej plochy, násypu a výkopu musí byť oplotený, ak to vyžaduje bezpečnosť osôb a poriadok."


Predpokladáme, že ste výstavbu oplotenia ohlásili stavebnému úradu v súlade s ust. § 57 stavebného poriadku.
Sused nemôže od Vás požadovať, aby ste oplotenie upravili podľa jeho želania.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Suseda nám podala sťažnosť za nelegálne terénne úpravy. V skutočnosti sme len vyrovnávali terén. Môžeme dostať pokutu, ak sme to neohlásili na obecnom úrade? Bolo potrebné požiadať o stavebné povolenie? Máme informáciu, že podľa zákona nemusíme žiadať o stavebné povolenie, ak sa nemení vzhľad prostredia. Je to správne? Ďakujem.

Odpoveď: Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?

(odpoveď odoslaná: 24.07.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

I./ Najprv kúsok právnej teórie.

Podľa ust.  § 71 stavebného poriadku "povolenie stavebného úradu vyžadujú, pokiaľ na to nie sú prislušné podľa osobitných predpisov iné orgány, terénne úpravy, ktorými sa podstatne mení vzhľad prostredia alebo odtokové pomery, ťažobné a im podobné alebo s nimi súvisiace práce. Na uvedené terénne úpravy a práce sa povolenie nevydáva, ak stavebný úrad v územnom rozhodnutí od jeho vydania upustil. Podať žiadosť o povolenie terénnych, ťažobných a im podobných alebo s nimi súvisiacich prác je oprávnený vlastník pozemku alebo ten, kto má iné oprávnenie užívať pozemok na požadovaný účel."

II./ Podľa  § 55 ods. 2 stav. poriadku ohlásenie stavebnému úradu postačí 

a) pri jednoduchej stavbe, jej prístavbe a nadstavbe, ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí,

b) pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie;

c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti;

d) pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie a pri všetkých udržiavacích prácach na stavbe, ktorá je kultúrnou pamiatkou,

e) pri stavbách elektronických komunikačných sietí (nosiče telekomunikačných zariadení) umiestňovaných na existujúcich objektoch, ktoré nepresahujú výšku 6 m, šírku 2,5 m a nezasahujú do nosných konštrukcií stavby,

f) pri prízemných stavbách elektronických komunikačných sietí, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 4,5 m,

g) pri výmene alebo dopĺňaní telekomunikačných zariadení na existujúcich stavbách elektronických komunikačných sietí, keď nedôjde k zmene stavby,

h) pri reklamných stavbách, na ktorých najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2, pokiaľ tento zákon neustanovuje inak.

V tomto ustanovení sa nikde nehovorí o terénnych úpravách, ktorými sa nemení vzhľad pozemku.

 

III./ V otázke neuvádzate súčasťou čoho boli terénne úpravy a v čom spočívalo vyrovnanie terénu, teda či sa jedná napr. o stavbu rodinného domu a následne ste upratali pozemok po výstavbe, resp. upratali pozemok z hľadiska estetického a podobne, teda nemenil sa vzhľad prostredia a nemenili sa ani odtokové pomery na pozemku. Ak je to tak ako uvádzame, sme názoru, že nie je potrebné stav. povolenie ani ohlásenie stav. úradu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže od nás sused žiadať postavenie oporného múru?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.