Máte
otázku?

Neplatenie bezúčelového úveru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Neplatenie bezúčelového úveru

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Mám bezúčelový úver od Slovenskej sporiteľne, ktorý som si zobral ešte keď som bol slobodný. Teraz mám rodinu. Priateľka je na rodičovskej dovolenke a ja som živiteľ rodiny. S financiami mi to nesedí a neschopím platiť tak, ako by som mal. Platím však pravidelne určitú čiastku. Sporiteľňa mi neustále posielá listy, že to nestačí a že ma dajú na súdne konanie. Majú na to právo? Platím a mám snahu splácať, hoci menšiu sumu ako je v zmluve. Ďakujem.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

Dobrý deň,

neplatenie bezúčelového úveru je spojené so sankciami. V zmysle zmluvy o bezúčelovom úvere ste sa dohodli s veriteľom, že budete úver platiť riadne a včas. Platenie bezúčelového úveru riadne znamená, že budete platiť celú splátku úveru.

 

Pokiaľ teda neplatíte celú sumu, veriteľ (Slovenská sporiteľňa) sa môže obrátiť na súd a žiadať zaplatiť dokonca aj celý úver naraz, ak ste sa dohodli, že v prípade omeškania majú právo požadovať celý úver vyplatiť ihneď.

Trápi vás "Neplatenie bezúčelového úveru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj syn, ktorý má 40 rokov, pracoval v Írsku. Po smrti jeho priateľky pred dvomi rokmi prestal pracovať a vrátil sa z Írska. Teraz býva u mňa v byte, ktorý je v mojom vlastníctve. Nabral si pôžičky, ktoré nespláca. Môže exekútor siahnuť na môj majetok?

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 27.07.2023)

Dobrý deň, vy ako matka nie ste spoludlžníkom ani ručiteľom na pôžičkách vášho syna len z dôvodu, že ste jeho matkou a preto od vás nik nemôže vymáhať dlžnú sumu.

Synovi odporúčam nepodpisovať žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu mu zostatok odpustia. Súčasne synovi odporúčam kontaktovať advokáta prípadne Centrum právnej pomoci, lebo je možné, že dlhy sú premlčané - platí všeobecná premlčacia doba 3 roky podľa § 101 Obč. zákonníka. Je súčasne možné, že zmluvy o pôžičke obsahujú neprijateľné zmluvné podmienky a preto ak by tomu tak bolo, bol by povinný uhradiť len istinu bez úrokov a poplatkov. Aj v tomto prípade však platí premlčacia doba.

Adresy kancelárií Centier právnej pmoci nájdete na internete.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu proti mne podniknúť právne kroky a uväzniť ma, ak som neschopná splácať bezúčelový úver.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň,
takýto následok je málo pravdepodobný, nakoľko, aby Vás niekto mohol odsúdiť a uložiť Vám trest odňatia slobody, tak by ste museli spáchať nejaký trestný čin. Trestný zákon pozná trestný čin úverového podvodu v zmysle ust. § 222:

Kto vyláka od iného úver alebo zabezpečenie úveru tým, že ho uvedie do omylu v otázke splnenia podmienok na poskytnutie úveru alebo na splácanie úveru, a tak mu spôsobí malú škodu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.    Tohto trestného činu by ste sa dopustili iba v prípade, že by ste poskytovateľa úveru laicky povedané oklamali v tom, že úver dokážete splácať, resp. že spĺňate podmienky na jeho poskytnutie. Museli by ste mať teda od začiatku takýto zlý úmysel. V prípade, ak sa jednoducho stalo, že úver nedokážete ďalej splácať, napr. z dôvodu nejakej nepriaznivej životnej udalosti, tak potom nepôjde o trestný čin. Uvedenú sumu však môže veriteľ vymáhať aj súdne v civilnom konaní.

Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám úver v banke, ktorý nemám z čoho splácať, pretože som stratil prácu. Moja mama mi asi pred dvoma rokmi darovala rodinný dom, no ja som ho vrátil a daroval som ho svojmu bratovi a dcére. Môže banka siahnuť na tento dom?

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 28.05.2023)

Dobrý deň,
odpoveď na uvedenú otázku závisí najmä od znenia zmluvy o úvere a od faktu či je predmetný rodinný dom zaťažený záložným právom banky. Ak  áno, tak potom banka za splnenia určitých podmienok, môže tento dom predať a z výťažku uspokojiť svoju pohľadávku. Ak predmetný dom nie je založený, tak potom naň banka siahnuť nemôže, nakoľko ide o vlastníctvo iných osôb. V tomto smere však treba dodať, že banka by mohla úkon, ktorým ste previedli vlastníctvo k danému domu odporovať. V takom prípade, ak by sa preukázalo, že ste vlastníctvo k danému domu previedli kvôli tomu, aby ste chránili svoj majetok a tým chceli ukrátiť veriteľa a súd by rozhodol, že tento právny úkon je voči banke neúčinný, tak potom by banka mohla uspokojiť svoju pohľadávku predajom domu aj napriek tomu, že ide o vlastníctvo iných osôb. 


Trápi vás "Neplatenie bezúčelového úveru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj brat je invalidný dôchodca, umiestnený v sociálnom zariadení. Nespláca úver a dnes mu prišiel zo súdu rozkaz, aby zaplatil 23 000 eur do 15 dní, čo však nie je možné. Má poistenú hypotéku, avšak tá je už vo vymáhačskej spoločnosti, takže neviem, či to schvália a vyrovnajú dlh. Moja otázka znie: Aký je postup v prípade dlhu, ak môj brat nie je schopný splácať? Nemá žiadny majetok, je rozvedený a má jedno dospelé dieťa. Môže dlh prejsť na nášho otca? Prípadne na syna môjho brata? Aký je postup bánk, vymáhačských firiem a podobne? Máme sa obávať o majetok nášho otca, prípadne majetok súrodencov? Ďakujem.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 13.02.2023)

Dobrý deň, pokiaľ váš brat nezaplatí v lehote určenej v súdnom rozhodnutí a platobný rozkaz sa stane vykonateľným, môže veriteľ postúpiť svoju pohľadávku na vymáhanie v exekučnom konaní. Pokiaľ sa exekútorovi nepodarí nič do 5 rokov od začatia exekúcie vymôcť, potom súdny exekútor exekúciu zastaví. Exekútor nemôže siahnuť na majetok vášho otca ani na váš majetok, ak ste brat povinného, ani na majetok jeho syna. To znamená, vášho majetku, ani majetku vášho otca, prípadne syna vášho brata sa jeho prípadná exekúcia nemôže dotknúť. 

Jedine by mohol siahnuť na majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, t.j. de facto aj na spoločný majetok s manželkou povinného z exekúcie, avšak to len za predpokladu, že by bol váš brat ženatý a dlh, ktorý sa vymáha by vznikol zo zmluvy uzavretej vašim bratom počas jeho manželstva. 


Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám úver aj s ručiteľom, ale on mi nechce prispievať na splátky ako sme sa dohodli. Ako ho môžem donútiť, aby platil? Ďakujem. Adrian

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Môj manžel si vzal úver, ktorý prestal splácať. Teraz ho cez súd vyzývajú, aby uhradil úver v plnej výške, avšak nemáme dostatok peňazí. Prosím o radu, ako by sme tento problém mohli riešiť. Ďakujem.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 01.05.2022)

Dobrý deň,
takéto situácie a právne spory sú veľmi zložité. Ak je zmluva o úvere platná, majú nárok na plnenie, ktoré od vás požadujú. Riešením v takých situáciách je dohodnúť sa na takom splátkovom kalendári, ktorý budete vedieť s manželom splácať. Inak hrozí, že začnú voči vám exekúciu a zablokujú Vám všetok spoločný majetok.


Trápi vás "Neplatenie bezúčelového úveru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň prajem, mám takýto problém. Môj syn si zobral bezúročný úver, za ktorý som išla ručiť. Syn však úver nespláca, momentálne sa nachádza v Čechách a ja som za neho už zaplatila štyri splátky. Bohužiaľ, môj plat mi nestačí na to, aby som takúto sumu mohla pokrývať. Už som ho niekoľkokrát oslovila a prosila ho o splácanie úveru, pretože inak skončím na ulici, avšak moje pokusy ostali bezvýsledné. Rada by som sa opýtala, či je možné, aby som sa ručenia zbavila. Ďakujem. Ľuba

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 14.07.2021)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že úver bol braný len v minulých mesiacoch.Nepíšete v otázke či ide o banku alebo nebankovú spoločnosť, či veriteľ /banka alebo nebank. spoločnosť/ skúmala bonitu dlžníka splácať úver /schopnosť splácať úver/, či boli splnené všetky podmienky v zmysle ust. zákona o spotreb. úveroch.

Uvádzate, že ste žiadali syna, aby úver splácal, avšak bezvýsledne.

V zmysle ust. § 548 a nasl. Obč. zákonníka platí :

"(1) Ručiteľ je povinný dlh splniť, ak ho nesplnil dlžník, hoci ho na to veriteľ písomne vyzval.
(2) Ručiteľ môže proti veriteľovi uplatniť všetky námietky, ktoré by mal proti veriteľovi dlžník.
(3) Uznanie dlhu dlžníkom je účinné voči ručiteľovi, len keď s ním vysloví súhlas.
§ 549
Ručiteľ môže plnenie odoprieť, pokiaľ veriteľ zavinil, že pohľadávku nemôže uspokojiť dlžník.
§ 550
Ručiteľ, ktorý dlh splnil, je oprávnený požadovať od dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi. "

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že Vy ako ručiteľ ste povinný dlh splniť len v prípade, že ho neplní dlžník, hoci ho na to veriteľ /banka, nebanková spoločnosť/ písomne vyzvali. Nevieme, či ste Vy ako ručiteľ obdržali výzvu od veriteľa s preukázaním zo strany veriteľa, že vyzýval dlžníka k úhrade dlhu. Ak výzvu pre dlžníka veriteľ nepreukázal, neuhradzujte splátky. 

Možnosťou z Vašej strany je podať trestné oznámenie na syna pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu, keďže je zrejmé, že úver zobral s tým vedomím, že ho nebude splácať a budete ho splácať Vy ako jeho matka, zrejme aj s tým predpokladom, že na neho nepodáte trestné oznámenie.


Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu ohľadom postupu v mojej situácii. Nachádzam sa momentálne v zahraničí a nedávno som sa dozvedela, že moju 65-ročnú mamu donútili vziať si pôžičku vo výške 10 000 € od spoločnosti Home Credit. Maminu naivitu využili a peniaze, ktoré mala priamo dostať, miesto toho poslali na účet dotyčnej osoby. Teraz sa pôžička nespláca a dostávame výzvy na úhradu, dokonca už prišlo aj poverenie na platobný rozkaz. Aké sú ďalšie možnosti, keďže dotyčná osoba je nezvestná a nám zostal len dlh? Ďakujem za pomoc. Meli

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 02.07.2021)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že Vaša mama podpísala zmluvu o spotreb. úvere s nebankovou spoločnosťou na sumu 10000 €, pričom zmluvu o spotreb. úvere má, avšak peniaze od uvedenej spoločnosti nikdy neobdržala, peniaze boli uhradené na bankový účet cudzej tretej osoby, teda nie na bankový účet Vašej matky.

Ak je náš predpoklad správny a v uvedenej veci máte aspoň zmluvu o spotreb. úvere, a výzvy k úhrade, odporúčame von veci podať trestné oznámenie pre podvod na nebankovú spoločnosť, ako aj na osobu, na účet ktorej bola suma 10000 € poukázaná. Ak Vaša mama neobdržala žiadne peniaze, teda sumu 10000 € podľa zmluvy o spotreb. úvere,  neuhradzujte žiadne splátky, nepodpisujte uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach z dôchodku.


Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je z právneho hľadiska možné, aby napríklad, ak som požiadala o úver a prevodom ho poslala bratovi, ktorý ho mal splácať, ale nesplácal, a tak nabehli úroky a teraz mi hrozí exekúcia, mohol by prevziať úver na seba a všetky exekučné poplatky a ostatné upomienky by už boli riešené len s ním. Za odpoveď ďakujem. L.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 17.01.2021)

Dobrý deň, zrejme ste chceli pomôcť Vášho bratovi.
Z právneho hľadiska je to možné, aby brat prevzal za Vás úver v celosti aj s príslušenstvom, ale budete potrebovať písomný súhlas veriteľa Vy alebo Váš brat.

Platí ust. §  531 a § 532 Obč. zákonníka :

" § 531
(1) Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal.
(2) Kto bez dohody s dlžníkom prevezme dlh zmluvou s veriteľom, stane sa dlžníkom popri pôvodnom dlžníkovi.
(3) Zmluva o prevzatí dlhu vyžaduje, aby sa uzavrela písomnou formou.
(4) Námietky, ktoré má voči veriteľovi pôvodný dlžník, môže uplatniť aj osoba, ktorá dlh prevzala.
§ 532 :
Obsah záväzku sa prevzatím dlhu nemení, ale zabezpečenie dlhu poskytnuté tretími osobami trvá len vtedy, ak tieto osoby súhlasia so zmenou v osobe dlžníka."

Odporúčame komunikovať priamo s bankou vrátane prítomnosti brata.

 


Trápi vás "Neplatenie bezúčelového úveru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neplatenie bezúčelového úveru (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Mám úver na s.r.o., no po nezaplatení štyroch splátok, mi nebanková spoločnosť úver zosplatnila. Požaduje od mňa doplatiť celú zvyšnú sumu, vrátane úrokov z omeškania a hrozí vymáhaním prostredníctvom súdu. Je pravdepodobné, že budem musieť zaplatiť celú sumu? Rada by som sa na túto tému ešte predhodne poradila. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Neplatenie bezúčelového úveru

(odpoveď odoslaná: 18.03.2020)

Dobrý deň, ak došlo k zosplatneniu úveru v súlade s podmienkami dohodnutými v úverovej zmluve a vo všeobecných podmienkach, nebanková spoločnosť môže naozaj požadovať od Vás úhradu celej dlžnej sumy. Úhradou celej dlžnej sumy zanikne Vaša povinnosť voči spoločnosti, ktorá Vám poskytla úver. Ak by ste mali konkrétnu otázku k tejto problematike, napíšte nám ju.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neplatenie bezúčelového úveru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.