Máte
otázku?

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?

Dobrý deň. Chcem odstúpiť od zmluvy o pôžičke, ktorú som uzatvoril s kamarátom. Požičal som mu peniaze výslovne na konkrétny nákup zariadenia (drobnochova), ktoré mal slúžiť aj ako ručenia. Peniaze však použil iba čiastočne na tento účel, konkrétne približne 35%, a zvyšok sumy využil na iné účely. Súčasťou našej dohody bolo tiež, že mi bude pomáhať so zariadením a následným predajom drobnochova, čo sa však nedeje. Existuje malá pravdepodobnosť, že mi peniaze vráti do dohodnutého termínu, keďže má u mňa dlh. Je možné z týchto dôvodov odstúpiť od zmluvy? Zmluva o pôžičke uzavretá podľa § 657 OZ bola podpísaná iba medzi nami. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?

Dobrý deň, podľa § 48 ods. 1 Občianskeho zákonníka (OZ), od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Ak dlžník použil požičané peniaze na iný účel ako ten, ktorý uviedol v zmluve a pre tento prípad ste si nedohodli právo odstúpenia od zmluvy, nemôžete tak urobiť. Uviedli ste však, že sa Vám dlžník zaviazal poskytovať pomoc so "zariadením a predajom drobnochovu", čo nerobí.  Podľa § 494 OZ, z platného záväzku je dlžník povinný niečo dať, konať, niečoho sa zdržať alebo niečo trpieť a veriteľ je oprávnený to od neho požadovať. Podľa § 517 OZ, dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť. Vyzvite preto dlžníka na splnenie povinnosti (poskytnutie pomoci), na ktorú sa zaviazal pod hrozbou odstúpenia od zmluvy a poskytnite mu na jej splnenie primeranú lehotu. Ak výzvu dlžník neakceptuje, budete mať právo od zmluvy odstúpiť.

Trápi vás "Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke? (Občianske právo)

Dobrý deň, požičala som si peniaze od súkromného investora a chcem odstúpiť od zmluvy. Do koľkých dní je to možné?

Odpoveď: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?

(odpoveď odoslaná: 14.12.2021)

Dobrý deň,
odstúpenie od zmluvy nie je viazané na lehotu. Pre odstúpenie od zmluvy musia byť splnené zmluvné alebo zákonné podmienky. Od každej zmluvy je totiž možné odstúpiť iba v prípade, keď to pripúšťa zmluva alebo zákon.

Ak je Vaším cieľom zbaviť sa tohto dlhu a zbaviť sa tohto právneho vzťahu, vráťte mu poskytnutú pôžičku a zmluvný vzťah zanikne splnením dlhu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke? (Občianske právo)

Dobrý deň, uzatvoril som so svojím kamarátom zmluvu o pôžičke, približne pred mesiacom a tá je splatná do 4.9.2018. Môžem odstúpiť od zmluvy, aj keď sa to v zmluve neuvádza? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?

(odpoveď odoslaná: 15.07.2018)

Dobrý deň, 
pri zodpovedaní otázky je poterbné vychádzať z ust. Obč. zákonníka.
V otázke neuvádzate či vystupujete v pozícii veriteľa alebo dlžníka.

Podľa ust. § 48 a nasl. Obč. zákonníka platí, že "od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Odstúpením od zmluvy sa zmluva od začiatku zrušuje, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak."

Z ďalších ustanovení Obč. zákonníka§ 517 vyplýva, že "dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť; ak ide o deliteľné plnenie, môže sa odstúpenie veriteľa za týchto podmienok týkať aj len jednotlivých plnení.Ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu, má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania, ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávací predpis."

Ako veriteľ do splatnosti pôžičky odstúpiť nemôžete. 

 


 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.