Máte
otázku?

Môžem dostať podmienku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Môžem dostať podmienku?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, som obvinený z trestného činu hrubého nátlaku podľa paragrafu 190 odstavec 1. Nikdy som nebol trestaný, zatiaľ čo môj spolupáchateľ bol trestaný deväťkrát. Má rovnaký paragraf ako ja, avšak odstavec 3 d. Chcel by som vedieť, či by bolo v mojom prípade možné dosiahnuť podmienečný trest, keďže mojej mame diagnostikovali vážnu chorobu. Zohľadnil by to súd?

Odpoveď: Môžem dostať podmienku?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 190 ods. 1 Trestného zákona Vám hrozí za spáchanie tohto trestného činu trest odňatia slobody na štyri roky až desať rokov. Podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody je možné uložiť len ak sa ukladá TOS do dvoch rokov. Podmienečný doklad výkonu TOS s probačným dohľadom je možné uložiť vtedy, ak sa ukladá TOS do troch rokov. Vzhľadom na to, že vo Vašej veci je dolná hranica štyri roky, je veľmi málo pravdepodobné, že by Vám mohol byť uložený podmienečný TOS. Súd pri ukladaní trestov neprihliada na zdravotný stav príbuzných obžalovaného. Pre využitie všetkých možností na skrátenie trestu, prípadne na uloženie alternatívneho trestu Vám odporúčam nájsť si obhajcu, ktorý bude efektívne využívať všetky zákonné možnosti vo Váš prospech. V takýchto situáciách, najmä ak Vám hrozí vysoký TOS nie je dobré, ak nie ste zastúpený obhajcom.

Trápi vás "Môžem dostať podmienku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem dostať podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Môj priateľ, ktorý nikdy nebol trestaný, spáchal podvod, za ktorý mu bol udelený paragraf 221, odsek 3, písmeno c. Je možné, že sa z toho vyviezne s podmienkou? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Môžem dostať podmienku?

(odpoveď odoslaná: 09.01.2022)

Dobrý deň,
aj napriek vysokej trestnej sadzbe to nie je vylúčené. Od začiatku konania však treba postupovať takým spôsobom, aby boli vytvorené podmienky buď pre alternatívne ukončenie veci (dohoda o vine a treste) alebo aby vedel na hlavnom pojednávaní argumentovať v prospech uloženia trestu na dolnej hranici trestnej sadzby s podmienečným odkladom. Odporúčam, aby od začiatku konania mal obhajcu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem dostať podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, môžem sa opýtať? Mám obvinenie z porušovania domovej slobody, som stále neplnoletý, mám 17 rokov. Ak mi súd pridelí obhajcu, budem ho musieť platiť?

Odpoveď: Môžem dostať podmienku?

(odpoveď odoslaná: 17.02.2021)

Dobrý deň,
nakoľko ide o povinnú obhajobu, súd Vám obhajcu ustanovení tzv. ex offo. Tomuto obhajcovi v priebehu konania nemusíte nič platiť, jeho odmenu zaplatí štát.

Ak však budete uznaný vinným, v zmysle ustanovenia § 555 ods. 1 Trestného poriadku budete povinný štátu nahradiť tieto náklady.


Podotázka: Môžem dostať podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj manžel ešte nebol trestaný, mal len podmienku, ktorá mu už skončila. Je obvinený z ťažkého ublíženia na zdraví a obmedzovania domovej slobody. Existuje možnosť, že z toho bude nejaké následné trestanie? Súd ešte nemal miesto, ale chcela by som vedieť viac vopred. Máme päťmesačnú dcérku a som zúfalá, protože netuším, či pôjde do výkonu trestu alebo nie. Prosím Vás o vysvetlenie a odpoveď. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem dostať podmienku?

(odpoveď odoslaná: 11.07.2018)

Dobrý deň,

to, či bude manželovi preukázaná vina a uložený trest, ako ani to, pre akú formu trestu sa súd rozhodne, nie je možné vopred predvídať. Súd totiž trest ukladá na základe všetkých jemu dostupných informácií, vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu páchateľa, jeho doterajší život a možnosť nápravy. Podľa zákona platí, že ak sa vyslovilo, že sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčil, alebo ak sa má za to, že sa osvedčil, hľadí sa na neho, ako keby nebol odsúdený. Súd by preto v takom prípade nemal prihliadať na tento vykonaný trest. Pre 100 % odpoveď by však bolo potrebné vidieť príslušné dokumenty a podrobne analyzovať prípad. Preto odporúčam obrátiť sa na advokáta osobne. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem dostať podmienku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.