Máte
otázku?

Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či ako denný študent vysokej školy môžem pracovať na základe trvaloplavého pracovného pomeru alebo na základe dohody, pričom nejde o brigádu. Prípadne by ma zaujímalo, ktorá z týchto možností je pre mňa ako študenta výhodnejšia. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

Dobrý deň, štúdium na vysokej škole nie je prekážka na to, aby ste mohli uzatvoriť pracovný pomer, ak Vám to Vaše štúdium z časových dôvodov umožňuje. Zamestnávateľ totiž môže so zamestnancom dohodnúť v pracovnej zmluve aj kratší pracovný čas, ako je ustanovený týždenný pracovný čas, pričom kratší pracovný čas nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni. S pohľadu dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, je dohoda o brigádnickej práci študenta oproti ostatným druhom dohôd výhodnejšia už len v tom, že umožňuje vykonávať prácu až v rozsahu 20 hodín týždenne, čo je nepomerne viac ako pri ostatných "dohodách".

Trápi vás "Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, sme slovenská vysoká škola a chceli by sme sa opýtať, či môžeme zamestnať nášho študenta denného štúdia na hlavný pracovný pomer. Ak áno, ako by sme ho mali prihlásiť do sociálnej a zdravotnej poisťovne? Robí sa to rovnako ako u bežného zamestnanca, teda s plnými odvodovými povinnosťami? Je tiež možné ho zamestnať na plný určený týždenný pracovný čas? Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 27.02.2024)

Dobrý deň,
áno, môžete zamestnanť študenta. Do sociálnej poisťovne ho nemusíte vôbec prihlasovať, ak on bude ďalej študovať. Ani do zdravotnej poisťovne ho nemusíte prihlasovať, lebo za neho platí poistné štát.

Môžete ho zamestnanac aj na plný ustanovený týždenný pracovný čas.

Podľa § 42 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."

Podľa § 43 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú: 

a) druh práce a jeho stručná charakteristika, b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec,  c) deň nástupu do práce, d) mzdové podmienky."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či je možné zamestnať sa na trvalý pracovný pomer ako študent posledného ročníka druhého stupňa vysokej školy, a to hlavne z dôvodu potreby hypotéky. Mohli by ste mi tiež povedať, aké by boli moje povinnosti v takomto prípade? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 22.02.2024)

Dobrý deň,
fakt, že ste študentom neznamená, že nemôžete pracovať na trvalý pracovný pomer. Dôležité je, aby ste spĺňali kvalifikačné predpoklady pre danú pozíciu, resp. mali dosiahnuté požadované vzdelanie, pričom, ak sú tieto podmienky splnené, tak môžete byť zamestnaná na trvalý pracovný pomer. Čo sa týka pracovných povinností, tak tieto budú upravené v uzatvorenej pracovnej zmluve. Všetky povinnosti voči úradom urobí za Vás zamestnávateľ.


Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, som pracujúci denný študent s trvalým pracovným pomerom a pracovnou zmluvou. Na pracovnom pohovore sa nikto nezaujímal o otázku, či som študent a ak áno, o formu môjho štúdia. Moji kolegovia v práci nevedia, že som študent, avšak v aplikácii poisťovne je uvedené, že mi zdravotnú poisťovňu platí štát ako študentovi, ale aj zamestnávateľ a tým pádom mi aj zo mzdy strháva povinné zdravotné poistenie. Môže to spôsobiť nejaký problém? Mala by som túto situáciu oznámiť na personálne oddelenie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 24.09.2023)

Dobrý deň, áno, určite to nahláste na personálnom oddelení. Poistenie za študentov dennej formy štúdia do dosiahnutia 30 rokov veku, platí štát. 

Zamestnávateľ by teda mal vedieť, že Vám nemusí platiť odvody do zdravotnej poisťovne.

Je potrebné však rátať s tým, že po oznámení tejto skutočnosti zamestnávateľovi, Vám tento Vašu pracovnú zmluvu nahradí dohodu o brigádnickej práci študentov. Je to forma pracovnoprávneho vzťahu pre študentov, ktorú upravuje v § 227 a § 228 Zákonník práce. 

Podľa § 227 ods. 1 Zákonníka práce, "Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút žiaka strednej školy alebo štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia podľa osobitného predpisu a ktorá nedovŕšila 26 rokov veku. Za fyzickú osobu, ktorá má štatút žiaka strednej školy, sa na účely prvej vety považuje aj fyzická osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia na strednej škole do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. Za fyzickú osobu, ktorá má štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia, sa na účely prvej vety považuje aj fyzická osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia v dennej forme vysokoškolského štúdia prvého stupňa do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku."   Podľa § 227 ods. 2 Zákonníka práce, "Na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať prácu v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere; priemer najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená."   Podľa § 228 ods. 2 Zákonníka práce, "Dohoda o brigádnickej práci študentov sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Neoddeliteľnou súčasťou dohody o brigádnickej práci študentov je potvrdenie o štatúte žiaka strednej školy alebo štatúte študenta dennej formy vysokoškolského štúdia; to neplatí v prípade podľa § 227 ods. 1 druhej vety a tretej vety. Štatút žiaka strednej školy a štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia podľa § 227 ods. 1 druhej vety a tretej vety sa preukazuje dokladom o riadnom ukončení štúdia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len pre prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom bola písomná výpoveď doručená."


Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 24.09.2023)

Dobrý deň,

hrozilo by to, že ak by Vám nechali pracovnú zmluvu ale neplatili by za Vás odvody (nenahlásili by Vás do registra poistencov), išlo by o nelegálne zamestnávanie podľa § 2 ods. 2 písm. b) zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a o nelegálnom zamestnávaní v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon")

Podľa § 2 ods. 2 písm. b) zákona, "Nelegálne zamestnávanie je zamestnávanie právnickou osobou alebo fyzickou osobou, ktorá je podnikateľom, ak využíva závislú prácu fyzickej osoby, má s ňou založený pracovnoprávny vzťah alebo štátnozamestnanecký pomer podľa osobitného predpisu a neprihlásila ju do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia do siedmich dní od uplynutia lehoty podľa osobitného predpisu na prihlásenie do tohto registra, najneskôr však do začatia kontroly nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania, ak kontrola začala do siedmich dní od uplynutia lehoty podľa osobitného predpisu na prihlásenie do tohto registra.

Zároveň, použitie inej dohody alebo zmluvy, namiesto pracovnej zmluvy, by bolo považované za zastieranie pracovno-právneho vzťahu. 

Skúste si požiadať o sociálne štipendium, poprípade nájsť nejakú brigádu, ktorá je lepšie platená, poprípade viacero takýchto brigád.


Trápi vás "Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na možnosti zmien v mojom zamestnaneckom statuse. Súčasne študujem na vysokej škole a dostávam výživné od otca, avšak rada by som si našla stabilnejšie zamestnanie než len brigádu párkrát do mesiaca. Moja otázka teda znie, či existuje možnosť pracovať na polovičný alebo skrátený úväzok. Taktiež by ma zaujímalo, aké by boli možné dôsledky pre moju mamu, ak by som sa rozhodla takto pracovať. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 03.02.2022)

Dobrý deň,

podľa zákona o rodine povinnosť vyživovať svoje dieťa má rodič až do okamihu, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. To znamená, že aj v prípade, že si dieťa popri vysokoškolskom štúdiu zarába, rodič je stále povinný vyživovacej povinnosti voči nemu, za predpokladu, že dieťa nevie z takéhoto svojho príjmu pokryť svoje nevyhnutné potreby. Dôležité je teda zistenie, či budete schopná sa sama živiť, resp. zabezpečiť si z takéhoto svojho príjmu všetky svoje potreby, t.j. strava, bývanie, ošatenie, služby, ... Avšak nie je vylúčené, že by súd zrušil vyživovaciu povinnosť aj voči študentovi v prípade splnenia vyššie uvedeného predpokladu. Teda nie je ani tak dôležité to či študent pracuje na plný alebo polovičný úväzok, dôležitejšia je výška jeho príjmu z takejto pracovnej činnosti. Čo by prichádzalo v úvahu vo Vami uvedenom prípade je, že otec by mohol podať návrh na zníženie výživného.  Čo sa týka Vašej otázky, či môžu Vašej mame niečo vziať, čo sa týka prídavkov na Vás ako jej dieťa, platí, že na ich výplatu nemá vplyv skutočnosť, že študent pracuje alebo brigáduje. Nárok naň je vymedzený vekom dieťaťa (najdlhšie sa vypláca do dovŕšenia 25 roka veku dieťaťa) a predpokladom, že sa jedná o nezaopatrené dieťa. Obe podmienky musia byť splnené.  Za nezaopatrené dieťa sa na účely prídavku na dieťa podľa zákona o prídavku na dieťa považuje aj dieťa, ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie dennou formou štúdia na strednej alebo vysokej škole, a to až do momentu získania vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.


Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či študent denného štúdia na vysokej škole môže pracovať na Trvalom pracovnom pomeru a zároveň aj na základe Dohody o brigádnickej práci študentov. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 02.10.2019)

Dobrý deň. Zákonník práce nevylučuje to, aby mala fyzická osoba aj viac pracovných pomerov. Nevidím preto prekážku v tom, ak by mal niekto pracovný pomer (trvalý pracovný pomer) a súčasne pracoval na dohodu o brigádnickej práci študenta, čo je pomer obdobný pracovnému pomeru.

Dovolím si Vám však odporučiť, aby ste si pre prípad, že by malo ísť o konkurenčný charakter činnosti, vyžiadali aj súhlas zamestnávateľa s tým, že budete pracovať aj na dohodu. Tento súhlas je potrebný len ak by malo ísť o konkurenčnú činnosť, inak nie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Dobrý deň, Môžem si ako študent uplatniť nezdaniteľnú čiastku aj v prípade, že podpíšem pracovnú zmluvu na čiastočný úväzok, alebo je to možné len pri dohode o brigádnickej práci študenta? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 31.07.2019)

Dobrý deň,

Uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane nie je závislé od druhu pracovnoprávneho vzťahu.

Nezdaniteľnú časť základu dane si môže v priebehu zdaňovacieho obdobia uplatniť študent, ktorý vykonáva prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov. Uvedené platí aj v prípade, ak študent vykonáva prácu na základe pracovnej zmluvy. 

V oboch prípadoch študent podpisuje Vyhlásenia na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu podľa § 36 ods. 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktorého vzor určilo Finančné riaditeľstvo SR.


Trápi vás "Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere? (Pracovné právo)

Som študentkou vysokej školy na prvom stupni a pracujem na skrátený úväzok. Má môj rodič stále povinnosť zasielať mi výživné?

Odpoveď: Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2019)

Dobrý deň,

V zmysle príslušných ustanovení Zákonníka práce môžete ako študent vysokej školy denného štúdia pracovať na dohodu (dohoda o brigádnickej práci študenta, dohoda o vykonaní činnosti) alebo na pracovnú zmluvu. 

Podľa príslušných ustanovení Zákona o rodine má rodič dieťaťa vyživovaciu povinnosť voči svojmu dieťaťu až do okamihu, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť.

To znamená, že aj v prípade ak si dieťa popri štúdiu na vysokej škole zarába, rodič je stále povinný vyživovacej povinnosti voči nemu.  Dôležité nie je ani tak, či študujete ale to, či ste schopná sa sama živiť. Viem si predstaviť, že súd zruší vyživovaciu povinnosť aj voči študentovi, ktorý je už schopný sa sám živiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem ako študent pracovať v trvalom pracovnom pomere?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.