Máte
otázku?

Môže súd v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nenariadiť jeho výkon?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Môže súd v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nenariadiť jeho výkon?

Dobrý deň. Môj manžel je vo výkone trestu od marca 2015, pretože bol odsúdený na rok za ublíženie na zdraví. Tento skutok sa stal v máji 2013, v čase, keď bol môj manžel v skúšobnej dobe po prepustení z výkonu trestu. Skúšobná doba mu skončila v januári 2015. Moja otázka znie, či existuje nejaká možnosť, že by mu tu podmienku nepremenili, keďže sa od spáchania skutku zmenil. Oženili sme sa a mali sme malé dieťa, o ktoré sa nedokážem sama postarať na tak dlhé obdobie. A ešte by ma zaujímalo, ktorý súd rieši toto premenenie podmienky? Ďakujem a dúfam, že mi viete pomôcť.

Odpoveď: Môže súd v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nenariadiť jeho výkon?

Dobrý deň, podľa § 68 Trestného zákona, pri podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody súd určí skúšobnú dobu na jeden rok až sedem rokov; skúšobná doba sa začína podmienečným prepustením odsúdeného. Ak podmienečne prepustený viedol v skúšobnej dobe riadny život a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak rozhodne, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby, že zvyšok trestu vykoná. Je zrejmé, že podmienku riadneho života Váš manžel nesplnil. Avšak, v prípade, ak súd bez viny odsúdeného do roka od uplynutia skúšobnej doby nerozhodne, že odsúdený zvyšok trestu vykoná, má sa za to, že trest bol vykonaný dňom, keď došlo k podmienečnému prepusteniu. O tom, či sa podmienečne prepustený osvedčil alebo či sa zvyšok trestu vykoná, rozhoduje súd, ktorý odsúdeného z výkonu trestu podmienečne prepustil.

Trápi vás "Môže súd v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nenariadiť jeho výkon?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže súd v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nenariadiť jeho výkon?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.