POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môže dediť bratova žena?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Môže dediť bratova žena?

Boli sme štyria súrodenci, no náš brat už zomrel. Bol ženatý, ale bezdetný. Má jeho žena nárok na dedičstvo, ak by zomrela naša mama? Náš otec už tiež nie je medzi živými.

Odpoveď: Môže dediť bratova žena?

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Dedenie ako také je upravené v Občianskom zákonníku, konkrétne v jeho 7 časti. V Slovenskej republike je možné dediť dvoma spôsobmi. Prvým spôsobom je dedenia na základe závetu. Druhý spôsob je dedenia na základe zákona. Dedenia na základe závetu má prednosť pred dedením zo zákona, pokiaľ samozrejme hovoríme o platnom závete. 

Dedenia na základe závetu

§ 476

(1) Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.

(2) V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.

(3) Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný.

§ 476a Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.

 

§ 476b Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.

V závete môže poručiteľ disponovať so svojím majetkom a určiť, kto bude po ňom dediť. Ako dediča môže označiť akúkoľvek osobu, avšak nesmie opomenúť svojich potomkov. Ak by ich opomenul v závete, išlo by prakticky o vydedenie, avšak podľa zákona je možné potomkov vydediť len z dôvodov uvedených v zákone.

Vydedenie

§ 469a

(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.

(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.

(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia.

 

V závete je potrebné rešpektovať aj § 479 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého: Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

Ak teda poručiteľ zanechal platný závet a označil v ňom ako dediča aj bratovu ženu, za splnenia ostatných zákonných podmienok by o nej bolo možné uvažovať, ako o spôsobilom dedičovi.

V poručiteľ platný závet nezanechal, potom nastupuje dedenia zo zákona.

Dedenie zo zákona

Zo zákona sa môže dediť v 4 dedičských skupinách, medzi ktorými platí prísna zásada postupnosti. Inak povedané, najskôr sa skúma, či je možné dediť podľa prvej skupiny, ak nie, potom sa dedí podľa druhej skupiny, ak to nie je možné tak podľa tretej a ak to nie je možné ani podľa tretej tak podľa štvrtej skupiny.

Dedičské skupiny upravuje § 473 až 475a Občianskeho zákonníka

§ 473

(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

§ 474

(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

§ 475

(1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

(2) Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

§ 475a Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.

Zhrnutie

Nakoľko žijú potomkovia poručiteľa, resp. poručiteľov, potom do úvahy prichádza dedenie podľa prvej dedičskej skupiny: 

(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

Aj keby zomrela Vaša matka, potom by po nej dedili jej potomkovia. Keďže bratova manželka nie je jej potomok, nebola by považovaná za spôsobilého dediča a nemohla by po nej dediť. Rovnako neprichádza do úvahy ani odsek 2 paragrafu 473 Občianskeho zákonníka, nakoľko uvádzate, že brat bol bezdetný.

Až keby nededili potomkovia, mohlo by sa uvažovať o uplatnení ostatných dedičských skupín.

Trápi vás "Môže dediť bratova žena?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže dediť bratova žena?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.