Máte
otázku?

Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

Dobrý deň, Prosím Vás, potreboval by som pomoc, avšak v momentálnej situácii si nemôžem dovoliť zaplatiť akéhokoľvek právnika ako môj bývalý zamestnávateľ. Neviem, či mi priamo Vy viete pomôcť alebo odporučiť na koho sa obrátiť. Ide o to, že som mal vo firme pracovný úraz, je tomu už dva roky, úraz bol zapísaný v knihe úrazov, nebol som pn ani nijako ošetrený v nemocnici, nakoľko to nebolo nič vážne, len to svrbelo, pálilo, avšak po pár dňoch na nohe, ktorá bola zasiahnutá chemikáliami, keďže ochranný odev presiakol, začali chlpy na postihnutom mieste meniť farbu, ostali biele. Oholil som ich, narástli opäť biele, ako sa oteplilo, zbadal som na slnku, že i koža je biela, zašiel som k doktorovi, kde sa zistilo, že ide o leukodermu/vitiligo ako následok poleptania. Spätne som kontaktoval zamestnávateľa, keďže už som u neho v tomto čase nepracoval, požiadal ho o nahlásenie úrazu do sociálnej poisťovne, kde si ma následne zavolali do firmy a všetko sa šetrilo, uzavrelo sa to ako úraz a 100% zavinenie firmy. Sociálna poisťovňa mi dala cez 80 EUR, že až po roku, keď bude isté, či to je trvalé alebo aké, to bude mať následky sa to prehodnotí a odškodní. Po vyše roku som sa samozrejme ničoho nedočkal, doktor to nemá ako ohodnotiť, keďže podľa zákona takýto typ úrazu nie je spomenutý, preto som sa obrátil na firmu ohľadom vyrovnania, keďže ja za túto situáciu nemôžem. Totálne žiadna spolupráca od zamestnávateľa, len výsmech, obrana právnikom, žiadal som ich takisto o kontakt na majiteľa firmy, keďže oni nie si ochotní ani len komunikovať už. Posledné mesiace ma úplne ignorujú a nie sú mi ochotní poskytnúť ani len odpovede na otázky. No určite to nemôžem nechať tak, je to niečo hrozné na psychiku, celý život sa toho nezbavím a vitiligo dokonca môže byt dedičné pre moje deti. V mojej rodine však nikdy nikto vitiligo nemal, mám aj svedkov z práce, že som to nemal predtým. Firma to je taká, že tam ľudské zdravie a život nehrá rolu. Majiteľovi sa zatajujú informácie, preto by som rad dal celú vec na súd a žiadal patrične odškodnenie, vytrpel som si kvôli ním dosť. Takisto aj psychicky, kvôli nátlaku vedúceho som aj prácu dobrovoľne opustil. Prosím pomôžte mi. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Gunda Martin.

Odpoveď: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

Dobrý deň. Vo Vašom prípade je nevyhnutné obrátiť sa na advokáta, ktorý Vám pomôže v celej záležitosti. Je množstvo spôsobov ako to riešiť či už mimosúdnym, alebo súdnym konaním s Vašim zamestnávateľom. Vo Vašom prípade pravdepodobne pôjde o chorobu z povolania, najprv bude pootrebné zistiť, či ide o takúto chorobu a ustáliť kde ste túto chorou dostali a kto a v akej miere za ňu zodpovedá. Ak sa zistí, že ide o chorobu z povolania a dostali ste ju u zamestnávateľa u ktorého ste naposledy pracovali, potom máte nárok aj na náhradu škody od tohto zamestnávateľa. Máte zároveň nárok na náhradu za bolesť, ako aj za sťaženie spoločenského uplatnenia. Vyhľadajte advokáta a on po posúdení všetkých listín a celého stavu odporučí ďalší postup. Ak nemáte finannčé prostriedky na advokáta máte právo sa obrátiť na Centrum právnej pomoci, ktoré Vám po posúdení Vašej finančnej situácie určí advokáta a tento Vás bude zastupovať bezplatne. 

Trápi vás "Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania? (Pracovné právo)

Dobrý deň, už desať rokov sa liečim na bolesti rúk. Momentálne pracujem ako kuchárka. Viac ako desať rokov navštevujem rôzne vyšetrenia, no definitívny záver doteraz zistený nebol. Požiadala som o invalidný dôchodok, ktorý mi bol priznaný na úrovni 55 %. Minulý rok mi lekári navrhli, že môj zdravotný stav by mohol byť diagnostikovaný ako choroba z povolania. Nie som si istá, ako by to bolo v tomto prípade riešené, keďže v súčasnom trvalom pracovnom pomere som len dva roky. Keby mi bola uznaná choroba z povolania, zaujímalo by ma, kto by náklady spojené s touto diagnózou hradil. Uvažujem nad tým, lebo túto chorobu som nenadobudla v dôsledku práce u súčasného zamestnávateľa, keďže tu pracujem iba dva roky a bolesti rúk mám už desať rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

(odpoveď odoslaná: 20.04.2024)

Dobrý deň,
pri chorobe z povolania Vás môže zamestnávateľ preradiť na inú pre Vás vhodnú prácu. Pri najhoršom môže s Vami skončiť pracovný pomer ak by Vás nemal možnosť preradiť na inú prácu. 

Podľa § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."

Diagnóza - choroba z povolania môže byť určená len na základe lekárskeho posudku. Ak však taký lekársky posudok nemáte, nie je možné na Váš pracovný pomer aplikovať ustanovenia o chorobe z povolania, ako je výpoveď z tohto dôvodu, spolu s nárokom na odstupné. 

Zákonník práce o chorobe z povolania hovorí v súvislosti s výpoveďou danou zamestnancovi (§ 63 ods. 1 ZP), v súvislosti s odstupným v prípade skončenia pracovného pomeru (§ 76 ods. 3 ZP), v prípade povinnosti zamestnávateľa preradiť zamestnanca na inú prácu (§ 55 ods. 2 ZP), náhrade škody pre zamestnanca pre chorobu z povolania (§ 11 ZP) a v súvislosti s ďalšími otázkami. 

Vy vo Vašej otázke nepíšete, v akej súvislosti z vyššie uvedených ustanovení sa pýtate na chorobu z povolania. Či chcete preradiť na inú prácu, alebo či plánujete skončiť pracovný pomer. Z uvedeného dôvodu Vám nevieme poskytnúť jednozančnú odpoveď s príslušnými zákonnými ustanoveniami o chorobe z povolania. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako mám postupovať, keď mi v práci zdržujú papiere na chorobu z povolania. Nevieť aké kroky by som mala nasledovať, nie som si istá, na koho by som sa mala obrátiť, aby sa veci trochu hnuli. Keď volám do Trenčína na Úrad verejného zdravotníctva, povedia mi, že od zamestnávateľa ešte nemajú všetky potrebné podklady. Cítim sa zúfalá. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

(odpoveď odoslaná: 07.11.2020)

Dobrý deň,
ak Vám zamestnávateľ zadržiava určité dokumenty potrebné pre posúdenie nároku v súvislosti s chorobou z povolania, vyzvite ich písomnou výzvou na spoluprácu a vydanie dokumentov. Ak tak nespravia, obráťte sa na inšpektorát práce, aby prešetrili postup zamestnávateľa.


Podotázka: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na niečo ohľadom uznania choroby z povolania, ktorá mi bola uznána. Potom, čo ma preradili na inú prácu - čo je pochopiteľné, vzhľadom na naše hodnotenie a zaradenie do tried - som zistila, že teraz patrím do 2. triedy, hoci predtým som bola v 7. triede. Sklamala ma táto skutočnosť, nielen kvôli statusu, ale aj kvôli finančnej stránke, keďže teraz mám nižší plat. Mám nárok na doplatenie do takej triedy, v akej som pracovala predtým? Ďakujem.

Odpoveď: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

(odpoveď odoslaná: 18.04.2019)

Dobrý deň,

podľa § 125 ods. 1 Zákonníka práce 

Ak je zamestnanec preradený na inú prácu z dôvodu ohrozenia chorobou z povolania, karanténneho opatrenia, ktoré sa mu uložilo podľa osobitných predpisov, odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov a ak po preradení dosiahne v prepočte na odpracovanú hodinu nižšiu mzdu ako pri výkone práce podľa pracovnej zmluvy, patrí mu doplatok najmenej do sumy jeho priemerného zárobku, ktorý dosahoval pred preradením. Doplatok sa poskytuje počas preradenia, najdlhšie počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov odo dňa preradenia.

Podľa môjho názoru máte nárok na doplatenie danej mzdy. Odporúčam preto požiadať zamestnávateľa o doplatenie.


Trápi vás "Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania? (Pracovné právo)

Dobrý deň, už viac ako rok pociťujem bolesť pravej ruky v oblasti zápästia. Mám pocit, že súvisí s výkonom mojej pracovnej činnosti. Od roku 1989 pracujem vo firme ako údržbár šijacích strojov. Vzhľadom na to, že sa denne a prevažne stretávam s prácou so skrutkovačmi, kde musia byť skrutky riadne utiahnuté, domnievam sa, že bolesť v pravej ruke je práve dôsledkom tejto práce. Moja lekárka mi po vyšetrení snímkou sdělila, že je to artróza kĺbovej chrupavky a s tým sa nedá nič robiť. V súčasnosti mám 56 rokov. Rád by som vedel, či môžem podať žiadosť o chorobu z povolania, alebo ako by som mal postupovať. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?

(odpoveď odoslaná: 22.06.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :


Podľa § 8  zákona o soc. poistení  chorobou z povolania cit. zákona, a teda aj nároky z neho plynúce, je choroba uznaná príslušným špecializovaným pracoviskom podľa osobitného predpisu, zaradená do zoznamu chorôb z povolania uvedeného v prílohe č. 1, ak vznikla za stanovených podmienok.

Položka č. 29 prílohy č. 1 k zákonu o soc. poistení : Choroba z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín -ochorenie kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín.


Podľa § 31a/ a nasl. zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia "ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť fyzickej osobe, má podozrenie, že jej ochorenie súvisí s vykonávanou prácou, odošle ju na vyšetrenie lekárovi s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore pracovné lekárstvo, špecializačnom odbore klinické pracovné lekárstvo a klinická toxikológia alebo špecializačnom odbore dermatovenerológia so sídlom najbližšie k miestu pracoviska fyzickej osoby." 


Chorobu z povolania a ohrozenie chorobou z povolania sa uznáva na základe posúdenia zdravotného stavu fyzickej osoby a odborného stanoviska príslušného orgánu verejného zdravotníctva, ktorým je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť, ktorú vykonávajú lekári s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore pracovné lekárstvo, pričom špecializované pracovisko vypracuje lekársky posudok o uznaní choroby z povolania.
Podkladom pre to, aby Váš zdrav. stav bol uznaný za chorobu z povolania, je odborné stanovisko z prešetrenia pracovných podmienok a spôsobu práce posudzovanej osoby pri podozrení na chorobu z povolania, ktoré vykoná príslušný orgán verejného zdravotníctva, ktoré sa vykoná u Vášho zamestnávateľa. Odborné stanovisko vypracuje v lehote do 30 dní, maximálne do 60 dní, od prijatia žiadosti od špecializovaného pracoviska. 
Záver  tohto odborného stanoviska sa Vám poskytne na základe Vášho požiadania Vám, ako aj Vášmu zamestnávateľovi. 

Následne špecializované pracovisko po vydaní lekárskeho posudku o uznaní choroby z povolania oznámi uznanie choroby z povolania na tlačive hlásenie choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania, a zasiela 
a) všeobecnému lekárovi, s ktorým má posudzovaná osoba uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
b) národnému centru, 
c) posudzovanej osobe, 
d) príslušnému orgánu verejného zdravotníctva, 
e) zamestnávateľovi, 
f) poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje ústavnú zdravotnú starostlivosť v nemocnici, 
g) Sociálnej poisťovni.

h)  Národnému inšpektorátu práce. 

Toľko v stručnosti.

Následne podľa druhu a rozsahu priznanej choroby z povolania Vám budú priznané dávky z úrazového poistenia, ktorých druha  rozsah nájdete na stránke Ústredia Soc. poisťovne.

 

Odporúčanie :

Na  základe uvedeného Vám odporúčame, aby ste svoju ošetrujúcu lekárku požiadali, aby Vás poslala na vyšetrenie k lekárovi s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore pracovné lekárstvo /klinika pracovného lekárstva/- viď vyššie § 31a/.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám nárok na náhradu za chorobu z povolania?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.