Máte
otázku?

Ma význam podať trestné oznámenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ma význam podať trestné oznámenie?

Som držiteľom preukazu ZŤP a som onkologický pacient. Pred rokom som požičala peniaze svojej kamarátke, ktorá sa ocitla v zlých finančných podmienkach. Žila vtedy so svojím partnerom, ktorý bol na pracovnej neschopnosti, preto som sa rozhodla požičať jej 500 eur. Tieto peniaze som mala odložené na lieky s tým, že mi ich vráti do dvoch až troch mesiacov. Bohužiaľ, peniaze mi nevrátila a stále tvrdí, že nemá peniaze. Moja chyba bola, že som jej požičala peniaze bez svedkov a bez akéhokoľvek zmluvného rámca. Jediný dôkaz, ktorý mám, sú SMS správy na mobilnom telefóne. Medzitým sa kamarátka rozišla so svojím partnerom a pracuje na projekte. Je tiež matkou dvoch neplnoletých detí. Chcem sa spýtať, či má zmysel podať na ňu trestné oznámenie s cieľom získať späť moju požičanú sumu. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ma význam podať trestné oznámenie?

Dobrý deň. Máte právo podať trestné oznámenie z podozrenia zo spáchania trestného činu podvodu. V trestnom konaní sa jej bude musieť preukázať, že včase keď si peniaze od Vás požičiava vedela, že Vám ich nevráti, t.j. uviedla Vás do omylu a spôsobila Vám škodu. Pokiaľ by aj nakoniec bola odsúdená zo spáchanie trestného činu, súd ju môže, ale aj nemusí zaviazať k náhrade škody. Pokiaľ by ju zaviazal k náhrade škody bude povinná Vám sumu vrátiť na základe rozhodnutia súdu. Ale môže Vás aj odkázať s Vašim nárokom na občianskoprávne konanie. V tom prípade sa budete musieť obrátiť so žalobou na občianskoprávny súd. Túto možnosť máte samozrejme aj popri trestnom konaní, ale s tým, že občianske konanie je spoplatnené. Na to, aby súd začal konať musíte zaplatiť súdny poplatok, ktorý je najmenej 16,50 EUR a s tým spojené trovy konania, ak počas konania vzniknú. V súdnom konaní budete musieť preukázať, že ste jej peniaze požičali, že peniaze reálne obdržala a taktiež aj do akej doby bola povinná Vám peniaze vrátiť a nevrátila. Preto zvážte obe možnosti, prípadne si ešte pred vykonaním úkonov objednate osobnú konzultáciu u advokáta. Ďalšou možnosťou je využiť inštitút mediácie a skúsiť celú vec vyriešiť mediáciou za pomoci mediátora.

Trápi vás "Ma význam podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ma význam podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či má význam podať trestné oznámenie na suseda. Pokúsim sa popísať situáciu, ktorá sa odohrala. Bol som v byte, ktorý patrí môjmu dedkovi, avšak on tam už nebýva a teraz je byt prázdny. Pozval som tam dvoch kamarátov. Sedeli sme, hrala nám hudba a popíjali sme pivo. Niekedy po jedenástej hodine večer začal na dvere dobíjať sused. Prišlo nám, že sme možno príliš hluční, tak sme ztišili hudbu. Avšak, sused stále stal pred dverami a pokrikoval. Celá situácia sa vyriešila až v momente, keď nám vypol poistky, tak sme otvorili dvere a vydiskutovali problém. Našťastie nedošlo k žiadnemu násiliu, ale mali sme obavy otvoriť dvere. Na ďalší deň sme si všimli, že na dverách je diera a počas večera aj kričal, že vykopne dvere. Na ďalší deň som bol osobne za jeho manželkou, respektíve partnerkou, ktorá potvrdila, že on poškodil dvere. Ide o staré dvere. Má význam podať trestné oznámenie, aby sused hradil škody?

Odpoveď: Ma význam podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 30.10.2017)

Dobrý deň, pokiaľ sused poškodil dvere a škoda je vyššia ako 266 eur, tak podajte trestné oznámenie. Inak nepôjde o trestný čin. Tiež je otázka, či sa prizná alebo nie. Ak to poprie a vy nebudete mať dôkaz, tak potom nič nevyriešite ale ak nepodáte trestné oznámenie, tak sa to môže opakovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ma význam podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.