Máte
otázku?

Neviem odhlásiť predané auto


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Neviem odhlásiť predané auto

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Predal som auto, mám kúpno-predajnú zmluvu aj veľký aj malý TP. Nový majiteľ mi mal poslať splnomocnenie, keďže k predaju došlo cez víkend a notára sme nemali po ruke. Avšak splnomocnenie mi neposlal a teraz neviem auto odhlásiť. Keďže platí objektívna zodpovednosť, chcem vás poprosiť o radu, ako mám postupovať, aby som auto odhlásil, respektíve sa ho zbavil. Nový majiteľ, ktorý auto už má, nejaví záujem o to, aby som ho na neho prihlásil. Mám ešte nejaké ďalšie možnosti okrem úplného odhlásenia auta z evidencie, vzhľadom na to, že to stojí 500€ a za auto som dostal 1000€? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Odpoveď: Neviem odhlásiť predané auto

Dobrý deň, pokiaľ táto osoba neprihlási uvedené vozidlo na seba máte dve možnosti. Prvá je nahlásiť (doporučeným listom na políciu) neprihlásenie vozidla v zákonnej 30 dňovej lehote. Za neprihlásenie vozidla hrozí novému vlastníkovi vozidla pokuta. 

Toto môže prinútiť nového vlastníka, aby vozidlo prihlásil.

Otázka vlastníctva k vozidlo by mala byť riešená v zmluve (to znamená, že kedy dôjde k okamihu, keď sa stane nový vlastník skutočným vlastníkom vozidla). Dohodnuté to môže byť rôzne (napríklad okamihom odovzdania, alebo okamihom zaplatenia kúpnej ceny alebo až okamihom prepisu na DI).

Podľa toho sa treba pozerať aj na Vašu zodpovednosť za priestupky užívateľa vozidla. Ak máte kúpnu zmluvu a je v nej uvedené, že ste vozidlo odovzdali, potom sa zbavíte svojej zodpovednosti.

 

Druhá možnosť je odstúpenie od zmluvy. To je však možné iba v prípade, ak to vyplýva zo zákona alebo zo zmluvy. Pozrite si zmluvu, či máte v zmluve uvedené podmienky na odstúpenie od zmluvy.

Trápi vás "Neviem odhlásiť predané auto" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neviem odhlásiť predané auto (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. V mojej zmluve je uvedené, že tá začína platiť od dňa jej podpísania, odovzdania vozidla a vyplatenia dohodnutej ceny vozidla. Keďže všetky tieto podmienky už boli splnené a jediným chýbajúcim krokom je splnomocnenie od notára, ktoré stále neprišlo, chcem sa opýtať na jednu konkrétnu vec. Kto bude musieť zaplatiť prípadné pokuty za vozidlo od dátumu kúpnej zmluvy, keď vozidlo ešte nie je prepísané na nového majiteľa? Konkrétne ma zaujíma situácia s jazdou po diaľnici bez platnej diaľničnej známky. Veľmi pekne vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Neviem odhlásiť predané auto

(odpoveď odoslaná: 10.03.2017)

Dobrý deň, v súčasnosti platí objektívna zodpovednosť majiteľov motorových vozidiel zapísaných v evidencií motorových vozidiel. Tzn. že ak by držiteľ motorového vozidla spáchal priestupok, pokuta by bola zaslaná Vám ako majiteľovi evidovanému v evidencii motorových vozidiel. Následne by ste museli v rámci priestupkového konania preukázať, že motorové vozidlo ste už predali a nie je vo Vašej držbe, ale ešte nedošlo k prepisu. To, že zatiaľ nedisponujete splnomocnením Vám nebráni v tom, aby ste si splnili svoju povinnosť odhlásiť auto z evidencie motorových vozidiel. Následne bude mať nový majiteľ 15 dní na prihlásenie motorového vozidla.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neviem odhlásiť predané auto" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.