Máte
otázku?

Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?

Je možné, že ma zbavia svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca, resp. bez toho, aby som o tom vedel? Aký je, prosím Vás, ďalší postup, ak chcem, aby súd túto situáciu upravil a vyhlásil ma za normálneho človeka? Nemám k dispozícii číslo spisu. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?

Dobrý deň

podľa § 186 ods. 3 zák. č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok: “Návrh na vrátenie spôsobilosti na právne úkony môže podať i ten, kto bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony. Ak však súd jeho návrh zamietol a ak nemožno očakávať zlepšenie jeho stavu, môže súd rozhodnúť, že mu toto právo po primeraný čas, najdlhšie však po dobu jedného roka, nepatrí.” Pokiaľ ste sa pojednávania nezúčastnili, musel Vám byť ustanovený opatrovník pre konanie. Podľa § 187 ods. 2 zák. č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok: “Od výsluchu vyšetrovaného môže súd upustiť, ak nemožno tento výsluch vykonať vôbec alebo bez ujmy na zdravotnom stave vyšetrovaného.” Vždy je však vykonaný výsluch znalca. Podľa § 190 zák. č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok, môže súd rozsudok zrušiť, ak sa neskôr ukáže, že pre pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony neboli podmienky.

 

Trápi vás "Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Zbavenie svojprávnosti

    9. mar. 2017 ... Právna Poradňa: Zbavenie svojprávnosti | Poradíme Vám? | Dobrý ... Je možné, že Váš brat nebol obmedzený na spôsobilosti na právne ... Je možné, aby ma zbavili svojprávnosti bez toho, aby ma videl lekár alebo sudca?

  • Fyzické napadnutie a ublíženie na zdraví

    Sú tam tiež traja svedkovia ktorí videli ako ma napadol čo od toho môžem očakávať a ... Dobrý deň, ak ste mali tiež ublíženie na zdraví, tak choďte k lekárovi. ... Vtedy bude možné povedať, s prihliadnutím na trestnú sadzbu v Trestnom zákone, aký trest hrozí útočníkovi. ... Poradte mi prosím ako sa ho máme doslova zbaviť.

  • Zmena priezviska dieťaťa bez súhlasu otca

    pokiaľ ide o zmenu priezviska dieťaťa bez súhlasu otca je to možné, avšak nie je to ... Vami uvedené skutočnosti a správanie otca dieťaťa by pre niektorých sudcov ... Zaujímalo by ma, či mame možnosť v takomto prípade dať zmeniť priezviska a ... a známym, že dieťa má iné priezvisko ako Vy ako matka (škola, škôlka, lekár, ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.