Máte
otázku?

Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?

Dedili sme pozemok, ktorý je momentálne vedený ako záhrada. Tento pozemok je možné premeniť na stavebný pozemok, podobne ako sú okolité pozemky, na ktorých sa už stavia. K nášmu pozemku vedie príjazdová cesta, ktorú však nevlastníme. Momentálne nám majiteľ cesty umožňuje používať príjazdovú cestu na základe ústnej dohody. Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok, či už funguje ako záhrada alebo v budúcnosti ako stavebný pozemok? Môže nám to odmietnuť? Je možné, v prípade, že nám majiteľ odmietne umožniť prístup ku pozemku, požiadať súd o určenie vecného bremena na príjazdovú cestu?

Odpoveď: Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?

Dobrý deň  

do budúcnosti je istejšie zriadiť vecné brenemo, či už dohodou alebo prostredníctvom súdu (pokiaľ prístup k nehnuteľnosti nie je možné zabezpečiť inak) a nespoliehať sa na ústnu dohodu s vlastníkom, pretože on ako vlastník nie je povinný Vám umožniť prístup k nehnuteľnosti a nemusí s tým súhlasiť.

 

Podľa § 151o zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

“1) Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností.

2) Zmluvou môže zriadiť vecné bremeno vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ osobitný zákon nedáva toto právo aj ďalším osobám.

3) Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok.”

 

Trápi vás "Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku: Zdedila som rodinný dom. Vedľa má bratranec dom, takže máme spoločný dvor, ktorý bola obecná cesta a ktorú si odkúpil od starostu obce. Nemáme však prístup k domu, pretože nás bratranec s autom do dvora nepustí. Ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?

(odpoveď odoslaná: 26.02.2023)

Dobrý deň, Vami uvedený problém má viacero možností riešenia, ktoré aj uvádzame :

1./ S vlastníkom pozemku spíšete nájomnú zmluvu ohľadom prístupovej časti k Vášmu domu.

2./ Ďalšou možnosťou je, aby bratranec na Vás previedol podiel na prístupovej časti pozemku a tento pozemok bude následne v podielovom spoluvlastníctve. Nevieme aká veľká je výmera pozemku, či by bolo aj reálne jej rozdelenie na dve samostatné časti oddelené napr. oplotením. V tomto prípade by bol potrebný geom. plán na rozdelenie pozemku a následne bratranec by na Vás previedol príslušný podiel podľa geom. plánu za dohodnutú kúpnu cenu, prípadne Vám podiel na pozemku daroval.

3./ Ďalej uvádzame, že platí aj ust. § 151o/ ods. 3 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí, že "ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že pokiaľ sa s vlastníkom pozemku nedohodnete na možnosti prístupu k Vášmu domu, pričom k domu nie je možné sa dostať aj iným spôsobom, z iného miesta, potom riešením je podanie žaloby na súd o zriadenie vecného bremena.

 

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý nájde riešenie Vami uvedeného problému vzhľadom ku konkrétnym okolnostiam prípadu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.