Máte
otázku?

Držiteľ vozidla v exekúcii


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Držiteľ vozidla v exekúcii

Ak som fyzická osoba s exekúciou, môžem sa bez obáv stať držiteľom auta? Majiteľom je môj otec, ktorý žije v zahraničí. Auto používam ja, len sa obávam, či by sa exekúcia vzťahovala na vozidlo, ak by som bol jeho držiteľom.

Odpoveď: Držiteľ vozidla v exekúcii

 

Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne : 

Základná právna úprava predmetnej problematiky je upravená v ustanoveniach Občianskeho zákonníka, zákona o cestnej premávke a ust. exekučného poriadku.

1./ Z ust. § 123 Obč. zákonníka vplýva, že "vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."

2./ Podľa ust. § 2  zákona o cestnej premávke "držiteľom vozidla osoba zapísaná v osvedčení o evidencii časť I a časť II ako držiteľ osvedčenia, alebo takáto osoba zapísaná v osvedčení o evidencii vydanom v cudzine." 

Tomuto ustanoveniu zodpovedajú aj príslušné rubriky v papierovom vydaní osvedčenia.

V zmysle ust. § 6a/ zákona o cestnej premávke "držiteľ vozidla je povinný zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky podľa tohto zákona, ktoré ustanovujú
a) zákaz predchádzania podľa § 15 ods. 5, § 35 ods. 3 alebo zákaz predchádzania vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
b) rýchlosť jazdy podľa § 16 alebo § 27 ods. 3,
c) povinnosť zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť v jazde!“ alebo na signál so znamením „Stoj!“,
d) zá kaz otáčania a cúvania podľa § 22 ods. 4 alebo zákaz otáčania vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
e) zákaz zastavenia a státia podľa § 25 alebo zákaz zastavenia alebo státia vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
f) prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané podľa § 27 až 29,
g) najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť vozidla, najväčšiu prípustnú hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšiu prípustnú hmotnosť pripadajúcu na nápravu vozidla podľa § 51,
h) zákaz vjazdu, zákaz odbočovania alebo prikázaný smer jazdy vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
i) zákaz vjazdu vozidla vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia alebo zákaz jazdy vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vozidla prevyšujúcou 12 000 kg alebo jazdnej súpravy s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 12 000 kg podľa § 39 ods. 4."

Podľa § 114 zákona o cestnej premávke platí :

"Každé vozidlo, o ktorom schvaľovací úrad rozhodol, že musí byť evidované orgánom Policajného zboru, a ktoré doteraz nebolo prihlásené do evidencie vozidiel, musí byť prihlásené na orgáne Policajného zboru príslušnom podľa miesta pobytu alebo sídla držiteľa vozidla alebo adresy jeho prevádzkarne; vozidlo, ktoré má byť prevádzkované organizačnou zložkou podniku, ktorá sa zapisuje do obchodného registra, musí byť prihlásené do evidencie na orgáne Policajného zboru príslušnom podľa adresy umiestnenia tejto organizačnej zložky.

(2) Vlastník vozidla, ktoré doteraz nebolo prihlásené do evidencie vozidiel, je povinný osobne toto vozidlo prihlásiť do 15 dní po jeho nadobudnutí; pritom uvedie, kto má byť zapísaný v osvedčení o evidencii časť I a časť II ako jeho držiteľ.

(3) Ak držiteľ vozidla uvedený vlastníkom podľa odseku 2 nie je totožný s vlastníkom vozidla, vlastník vozidla je povinný dostaviť sa na orgán Policajného zboru aj s touto osobou. Inak sa v osvedčení o evidencii časť I a časť II ako jeho držiteľ zapíše vlastník vozidla. Ak je vlastníkom vozidla fyzická osoba, ktorá nespĺňa podmienky ustanovené pre držiteľa vozidla v odseku 4, ako držiteľ vozidla sa zapíše zákonný zástupca vlastníka vozidla. Ako vlastník vozidla smie byť v dokladoch vozidla zapísaná len jedna osoba.

(4) Držiteľom vozidla smie byť len fyzická osoba staršia ako 15 rokov, ktorá je spôsobilá na právne úkony, alebo právnická osoba alebo jej organizačná zložka zapísaná do obchodného registra alebo iného registra. Ako držiteľ vozidla smie byť v osvedčení o evidencii časť I a časť II zapísaná len jedna osoba."

 

3./ Podľa ust. exek. poriadku platí, že predmetom exekúcie môže byť iba vec alebo právo (pohľadávky), ktorých vlastníkom je povinný. Z uvedeného vyplýva, že auto vo Vašom prípade nemôže byť predmetom exekúcie, nakoľko nie ste jeho vlastníčkou, len užívateľom resp. nájomcom, v zmysle zákona o cestnej premávke držiteľom.
Platí súčasne, že ak podkladom na exekúciu je exekučný titul, v ktorom sa ukladá povinnosť zaplatiť peňažnú sumu, exekúciu možno vykonať 
a)  zrážkami zo mzdy a z iných príjmov, 
b) prikázaním pohľadávky, 
c) predajom hnuteľných vecí, 
d) predajom cenných papierov, 
e) predajom nehnuteľnosti, 
f) predajom podniku, 
g) príkazom na zadržanie vodičského preukazu.


K poslednému spôsobu výkonu exekúcie uvádzame, že podľa § 179a/ exek. poriadku platí :

"Exekútor môže vydať príkaz na zadržanie vodičského preukazu tomu, kto nesplní výživné stanovené rozhodnutím súdu. Exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu exekútor doručí orgánu Policajného zboru, príslušnému podľa miesta pobytu povinného. Exekútor exekučný príkaz doručí aj oprávnenému a povinnému. Povinnému sa príkaz doručí do vlastných rúk. Ak pominú dôvody exekúcie, exekútor bezodkladne vydá príkaz na vrátenie vodičského preukazu. Príkaz doručí orgánu Policajného zboru, príslušnému podľa miesta pobytu povinného, a upovedomí o tom povinného."

 

4./ Treba uviesť, že v zmysle práva vlastník vozidla je jeho majiteľ, ktorý ho však reálne nemusí nevyužívať. Typickým príkladom je, okrem napríklad Vášho prípad, aj leasingová spoločnosť, ktorá je počas platenia leasingu vlastníkom vozidla, pričom jeho držiteľom je osoba, ktorá leasing spláca a aj vozidlo využíva. Po splatení leasingu sa vlastníkom vozidla stáva jeho reálny majiteľ.
Držiteľ vozidla je osoba, ktorá automobil reálne využíva a je zodpovedná za priestupky vykonané prostredníctvom držaného automobilu
Postup prepisu držiteľa nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

 

ODPORÚČANIE
Nevieme, čo je podkladom exekúcie, teda na akom základe je vykonávaná exekúcia - exekučný titul  (pôžička od nebankovej spoločnosti, od banky, poistné na soc. a zdrav. poistenie), preto odporúčame vo veci kontaktovať advokáta za účelom posúdenia exekučného titulu. Jedná sa o posúdenie napr. toho, či pohľadávka veriteľa nie je premlčaná, či zmluva, na základe ktorej bol vydaný napr. platobný rozkaz alebo vydaný rozsudok neobsahuje neprijateľné zmluvné podmienky s nebankovou spoločnosťou alebo bankou, a podobne.



Pokiaľ by sa Vám naša odpoveď pozdávala ako veľmi obsiahla, uvádzame, že našim cieľom je ako zodpovedať otázku, tak aj poskytnúť pýtajúcemu sa odpoveď v širších súvislostiach.
Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.
Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli.
 

Trápi vás "Držiteľ vozidla v exekúcii" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Držiteľ vozidla v exekúcii (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné, aby exekútor zablokoval auto, ktorého majiteľom je maloletá dcéra. Držiteľom vozidla je manžel, pretože deti nemôžu byť držiteľmi vozidla a manžel má exekúciu. Ďakujem.

Odpoveď: Držiteľ vozidla v exekúcii

(odpoveď odoslaná: 29.03.2024)

Dobrý deň, Na rozlíšenie Vašej otázky je dôležité pochopiť rozdiel medzi pojmom „majiteľ“ a „držiteľ“ v kontexte vozidla. Majiteľ je osoba, ktorá má právo vlastníctva k vozidlu zapisovanému v evidencii motorových vozidiel, zatiaľ čo držiteľ je osoba, ktorá vozidlo užíva a je ako taká zaznamenaná v evidencii motorových vozidiel, najmä na technickom preukaze auta.

Exekútor môže uskutočniť exekúciu na majetok, ktorý patrí osobe, voči ktorej bola exekúcia vyhlásená. Ak vozidlo patrí maloletej osobe a táto je v registroch jasne identifikovaná ako majiteľ, autentické vlastníctvo vozidla ostáva u maloletého a teoreticky by nemalo byť predmetom exekúcie za dlhy, ktoré maloletý nezavinil. Avšak, zložité môže byť posudzovanie prípadov, kde držiteľ vozidla môže byť neprávom považovaný za majiteľa alebo kde môžu vzniknúť otázky o skutočnom vlastníctve vozidla.

Právo na vykonanie exekúcie sa zakladá na preukázateľnom dôkaze vlastníctva. Ak existujú dôkazy, že vozidlo naozaj patrí maloletému dieťaťu a nie manželovi podliehajúcemu exekúcii, potom by na základe tohto majetku nemala byť exekúcia uskutočnená. Je však dôležité konzultovať takúto situáciu s právnikom a predložiť všetky relevantné doklady potvrdzujúce vlastníctvo, aby boli jasne vymedzené majetkové práva a predišlo sa možným komplikáciám a nedorozumeniam v exekučnom konaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Držiteľ vozidla v exekúcii" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.