Máte
otázku?

Dopravná nehoda spôsobená pod vplyvom alkoholu 2,02 promile


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Dopravná nehoda spôsobená pod vplyvom alkoholu 2,02 promile

Dobrý deň, dňa 20. 12. 2016 som pod vplyvom alkoholu, s hodnotou 2,02 promile, spôsobil dopravnú nehodu vo Vysokej nad Kysucou. Som vďačný, že som nikoho a ani seba nezranil. Spôsobil som ale škodu na majetku: zdemoloval som oplotenie, za ktoré som uhradil dohodnutú sumu, poškodil som pouličné osvetlenie, ktorej sumu som tiež obci uhradil. Taktiež som zničil stĺp elektrického vedenia, kde túto škodu taktiež musím uhradiť. Auto som nemal zákonne poistené a keďže išlo o jazdu pod vplyvom alkoholu, všetky škody musím uhradiť sám. V roku 2010 mi bol už za rovnaký priestupok odobraný vodičský preukaz, ktorý mi bol v roku 2011 vrátený - vtedy išlo o kontrolu bez nehody. Odvtedy až do 20. 12. 2016 som nemal žiadnu "potýčku" so zákonom. Vtedy som bol slobodný, avšak teraz som šťastne ženatý a mám dve úžasné deti vo veku 2 a 4 roky. Svojím konaním som strašným spôsobom ohrozil, dúfam, že nezničil ich budúcnosť. Je mi to veľmi ľúto, ale čas už nevrátim. Zápis v trestnom registri mi obmedzí právo a povinnosť sa starať o svoju rodinku. Chcem sa spýtať, čo môžem očakávať, teda výšku trestu, minimálnu a maximálnu resp. kumulatívny trest na základe praxe, alebo finančný postih a zákaz vedenia motorového vozidla. Som dosť zúfalý, keďže som behom pár sekúnd zničil to, čo sme spolu s manželkou budovali 5 a pol roka. Ďakujem, Rasťo.

Odpoveď: Dopravná nehoda spôsobená pod vplyvom alkoholu 2,02 promile

Dobrý deň, máte skutočne šťastie, že nedošlo k ublíženiunma zdraví, pretože trest by bol oveľa prísnejší.

Ak sa Vám podobný skutok stál pred 6 rokmi, určite už bude zahladený a preto sa na Vás bude hľadieť ako na netrestaného.

Ale aj napriek tomu buduat na súde Váš odpis z registra trestov, z ktorého bude zrejmé, že ste sa v minulosti dopustili uvedeného skutku. A preto súd to bude (aj keď by nemal) zohľadňovať pri ukladaní trestu. 

Ideálne riešenie pre Vás by bol peňažný trest, avšak skôr si myslím, že Vám súd uloží podmienečný trest odňatia slobody (predpokladám, že to môžu byť 2 roky). Zákaz vedenia motorového vozidla Vám predpokladám uložia až na 5 rokov. To či to bude menej bude závisieť od Vás ako budete pôsobiť na súde a ako vysvetlíte svoj skutok. Ak budú Vaše slová "zvoniť" úprimnosťou, môže sa Vám podariť dostať priaznivejší trest. 

Škodu budete musieť uhradiť. Ak chcete priaznivejší test, začnite uhrádzať škodu už teraz. Dohodnite sa na splátkovom kalendári a už to plaťte.

Trápi vás "Dopravná nehoda spôsobená pod vplyvom alkoholu 2,02 promile" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dopravná nehoda spôsobená pod vplyvom alkoholu 2,02 promile" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.