POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Žilina

Otázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

Dobrý deň, po dopravnej nehode, pri ktorej došlo len k ľahkým zraneniam s dobou liečenia kratšou ako sedem dní, mi bola zadržaná vodičská licencia. Nehoda sa stala už viac ako pred mesiacom a od policajtov som zatiaľ dostal iba rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu. Rád by som sa informoval, či polícia má stanovené nejaké termíny, v rámci ktorých musí rozhodnúť alebo vydať rozhodnutie. Ďakujem.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

Dobrý deň. 

Polícia musí celú dopravnú nehodu prešetriť a rozhodnúť o tom, či je to trestný čin alebo priestupok. Následne musí byť príslušným orgánom vydané rozhodnutie, ktorým sa rozhodne aj o tom, aký trest Vám bude za spáchaný skutok vyrúbený. Až následne po právoplatnosti tohto rozhodnutia Vám polícia bude môcť vodičský preukaz vrátiť, čo však závisí od toho, aké bude toto rozhodnutie. Polícia nemá žiadne lehoty na prešetrenie dopravnej nehody, takže budete musieť len čakať. Môžete sa však na polícii informovať v akom štádiu je celá vec. 

Trápi vás "Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

Dobrý deň, chcem sa opýtať o radu. Nedávno som mal nehodu, v ktorej som skončil v poli. Nikomu sa nič nestalo, ale našli mi THC v krvi. Napriek tomu, marihuanu som nefajčil. Na aute je len škoda. O týždeň mi zadržali vodičský preukaz. Má niekto podobnú skúsenosť a ako dopadol? Ďakujem.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 04.02.2023)

Dobrý deň,
v takomto prípade by sa za istých okolností mohlo jednať o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky podľa ust. § 289 ods. 1 Trestného zákona:

Kto vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil vplyvom návykovej látky, zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.  

Nakoľko Vám našli THC v krvi, malo by sa postupovať tak, že znalec z odboru toxikológie by určil do akej miery bola ovplyvnená Vaša schopnosť viesť motorové vozidlo. Pri alkohole je takouto hranicou 1 promile, ktoré rozlišuje priestupok od trestného činu, avšak pri ostatných látkach sa nespôsobilosť určuje pomocou znalca. Vo Vašom prípade, keďže uvádzate, že ste marihuanu pred jazdou nepožívali, je možné, že ide iba nejakú zostatkovú hodnotu a hodnoty budú minimálne. V takom prípade by ste pravdepodobne boli zodpovedný iba za spáchanie priestupku a mohla by Vám byť uložená pokuta a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať na konkrétnu situáciu, ktorá sa mi stala. Pri prechádzaní cez priechod pre chodcov ma zrazil vodič. Dopravnú nehodu neohlásil a až na podnet nemocnice ho museli vypátrať policajti. Súd mu uložil trest, ktorý okrem iného zahŕňa zákaz riadiť motorové vozidlá na dobu 18 mesiacov. Tento incident sa stal 12. mája pred rokom, ale rozsudok bol vynesený až 9. marca tohto roku. Otázka znie: Od kedy platí a plynú termíny tohto trestu pre dotyčného vodiča? A pokiaľ ide o tento zákaz, platí aj v prípade, že by náhodou odcestoval do zahraničia? Mám totiž podozrenie, že navzdory zákazu ešte stále šoféruje. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 10.05.2022)

Dobrý deň,
trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo sa počíta odo dňa zadržania jeho VP políciou. Ak sa to ťahalo na súde takmer rok, tak z uloženého trestu má vykonaný už takmer rok. Teoreticky si rovno môže požiadať o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti.


Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

Dobrý večer, spôsobila som dopravnú nehodu, pri ktorej som zrazila cyklistku na elektrobicykli. Cyklistka však mala v krvi namerané 1,6 promile alkoholu. Ja sama nie som celkom istá, ako sa to stalo, nakoľko na mieste nehody neexistujú kamerové záznamy. Nie sú ani žiadni svedkovia. Nemám istotu, či cyklistka jazdila po hlavnej ceste, alebo mi vošla pod auto z inej cesty alebo chodníka. Tvrdí, že išla po hlavnej ceste, no celá situácia je podivná. Po nehode a ošetrení v nemocnici, vrátane zlomenej kľúčnej kosti, odišla domov. Bicykel si muž poškodenej odviezol z neznámeho dôvodu. Až po príchode polície sme zistili, že na mieste nehody už bicykel nie je. Celá situácia je zlá, pretože vyšetrovanie má veľa nedostatkov. Na mieste mi bola predbežne zadržaná vodičská preukáz. Dychová skúška bola negatívna. Potrebovala by som poradť. Môžem podať námietku ohľadom zadržania vodičského preukázu a ako mám postupovať ďalej, keď je v celej situácii toľko nejasností a podivností? Ďakujem za váš čas.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 02.04.2019)

Dobrý deň, o zadržaní vodičského preukazu Vám bude z príslušného dopravného inšpektorátu doručené rozhodnutia. V súčasnosti zrejme disponujete iba dokladom o tom, že Vám bol zadržaný, ktorý sa vydáva priamo na mieste dopravnej nehody. Vzhľadom na to, že sama neviete ako sa táto nehoda stala však bude veľmi ťažké postupovať a hľadať riešenie Vášho prípadu. V takýchto situáciách je totiž potrebné v odvolaní proti rozhodnutiu o zadržaní vodičského preukazu argumentovať tým, že nie sú splnené zákonné podmienky (zrejme Vám zadržali VP z dôvodu, že je podozrenie, že ste spôsobili dopravnú nehodu). To je však možné vyvrátiť práve tým, že sa poukáže na pochybenia zo strany cyklistky, na nemožnosť zabránenia nehode z Vašej strany. Za účelom podrobnejšieho posúdenia Vašich možností si Vám dovoľujeme odporučiť osobné stretnutie v našej kancelárii.


Trápi vás "Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

V roku 2011 som mal ťažkú autohaváriu vo Švajčiarsku, pri ktorej, aj keď som bol vodičom s povolaním a nehodu som nespôsobil (0% zavinenie), som utrpel vážne zranenia. Následky tejto nehody sa liečim dodnes v rôznych oblastiach: ortopédia, neurológia, kardiológia, psychiatria. V roku 2015 som sa ocitol vo väzbe, kde mi boli robené aj znalecké posudky, ktoré potvrdili moje mnohé diagnózy. Chcel by som sa opýtať, či mám nárok na odškodnenie od švajčiarskej poisťovne aj za tie dni, ktoré som strávil vo väzbe - celkovo 144 dní. Súdom mi bolo navyše nariadené ambulantné liečenie. Som v plnej invalidite. Švajčiarska poisťovňa mi preplatila právne zastúpenie v plnej výške, no odmieta preplatiť súdne poplatky. Mohli by ste mi, prosím, poradiť ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 02.04.2017)

Dobrý deň,

o uvedenej havárii predpokladáme, že ste informoval svojho zamestnávateľa a poisťovňu, kde máte uzatvorené ako povinné zmluvné poistenie, tak aj havarijné poistenie.

Podľa zákona č. 381/2001 Z. z.  o povinnom zmluvnom poistení  /§ 15a/ poisťovateľ je povinný v každom členskom štáte, okrem členského štátu, v ktorom mu bolo udelené povolenie na vykonávanie poisťovacej činnosti, určiť svojho likvidačného zástupcu. Likvidačným zástupcom môže byť fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá musí mať trvalý pobyt alebo sídlo v členskom štáte, v ktorom vykonáva činnosť. Likvidačný zástupca vybavuje škodové udalosti v mene poisťovateľa a na jeho účet; likvidačný zástupca je oprávnený vykonávať túto činnosť pre jedného poisťovateľa alebo viacerých poisťovateľov; vykonávanie činnosti likvidačného zástupcu nie je zriadením pobočky poisťovateľa.

S uplatnením svojho nároku na poistné plnenie a s dokladmi preukazujúcimi zodpovednosť za škodu vodiča alebo prevádzkovateľa motorového vozidla sa obráťte na poisťovateľa osoby zodpovednej za škodu prípadne na národnú kanceláriu krajiny, kde došlo k dopravnej nehode. Jej adresu, telefónne a faxové číslo nájdeme na zadnej strane zelenej karty, 

Vyhľadávanie likvidačných zástupcov :http://212.89.232.140/zic/start?lang=sk&page=lz alebo : http://www.skp.sk/#xl_xr_page_index.

Pokiaľ sa jedná k kanceláriu poisťovateľov vo Švajčiarsku  - adresa je :   Švajčiarsko Swiss National Bureau of Insurance and Information Centre Švajčiarsko GLATTBRUGG /Opfikon/ CH-8152 Thurgauerstr. 101 +41 44 628 65 19 Sec http://www.nbi-ngf.ch/.

Poznámka na záver  :  V otázke píšete, že Vám boli priznané trovy právneho zastúpenia. Predpokladáme, že vo veci máte súdne rozhodnutie, ktorým Vám bolo uložené uhradiť súdny poplatok. Otázka preto okrem iných znie prečo právny zástupca v uvedenej veci nepodal odvolanie resp. na základe čoho bolo rozhodnuté tak, že máte platiť súdny poplatok.


Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

Dobrý deň, v roku 2009 mi bol zadržaný vodičský preukaz (VP) za jazdu pod vplyvom alkoholu, konkrétne menej ako 1 promile. Podobná situácia nastala aj v roku 2012. Dňa 21. marca 2016 som bol za odmietnutie dychové skúšky odsúdený v rýchlokom konaní Trestným rozkazom na pokutu 800 eur a zákaz viesť motorové vozidlo na dobu dvoch rokov. Ak by som nezaplatil pokutu, hrozí mi trest odňatia slobody na štyri mesiace. Samozrejme, pokutu plánujem uhradiť. Sudca mi oznámil, že po roku môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu. Aký bude ďalší postup? Hrozí mi doživotné odobratie vodičského preukazu od okresnej dopravnej inšpekcie?

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 08.05.2016)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 69 Trestného zákona môžete po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti požiadať o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlo. V žiadosti o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu však musíte súdu preukázať spôsobom svojho života, že výkon zvyšku trestu nie je potrebný. Ak spôsobom svojho života preukážete, že výkon zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlo nie je potrebný, súd Vám zvyšok trestu podmienečne odpustí. Podmienečne znamená, že Vám určí skúšobnú dobu (nie kratšiu ako zvyšok trestu). Súd po uplynutí skúšobnej doby bude skúmať, či ste sa v skúšobnej dobe osvedčili. Ak by ste sa neosvedčili, súd nariadi aj výkon zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlo. Ukladanie trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlo sa riadi ustanovením § 61 Trestného zákona. Ak by ste boli v budúcnosti opätovne súdený za vedenie motorového vozidla pod vplyvom návykovej látky, hrozilo by Vám uloženie trestu zákazu činnosti v hornej polovici trestnej sadzby. Ak by ste následne boli aj tretíkrát odsudzovaný za vedenie pod vplyvom návykovej látky, súd by Vám uložil doživotný trest zákazu viesť motorové vozidlo.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu (Nezaradené)

Dobrý deň, mal som nehodu na území obce, pri ktorej som počas dažďa, vetra a tmy narazil do ulomeného a na cestu spadnutého konára, ktorého najhrubšia časť bola približne 25 cm v priemere. Konár pochádzal zo stromu vedľa cesty a ulomil sa pod vplyvom vetra. O tomto konári bol informovaný starosta, avšak místo označenia takéhoto predmetu na ceste a prípadného odklonenia dopravy, nechal konár odstraňovať jedného zamestnanca obce na vlastnú zodpovednosť a to tak, že sa zdržiaval v blízkosti konára bez ochrany hlavy teda helmy. Hoci mal na sebe reflexnú vestu, kvôli hustému konáru a nepriaznivým poveternostným podmienkam nebol dostatočne viditeľný. Táto osoba utrpela pri zrážke zranenia na nohách a tržnú ranu hlavy. Rád by som sa opýtal, ako sa riešia podobné prípady? Myslím si, že nehode sa dalo predísť tým, že by sa doprava odklonila inou osobou alebo dočasným značením o mimoriadnej prekážke. Ďakujem za Váš čas a cenné znalosti v oblasti práva. S pozdravom.

Odpoveď: Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu

(odpoveď odoslaná: 26.10.2014)

Dobry deň, nehoda na ceste, ktorá sa stala vo Vašom prípade môže so sebou niesť Vážne právne následky.

 

Obyčajne sa to v takýchto prípadich rieši tak, že sa začne trestné stíhanie voči zatiaľ neznámemu páchateľovi, následne polícia nechá vypracovať znalcom v odbore cestná doprava znalecký posudok, v ktorom znalec bude zisťovať príčiny dopravnej nehody na ceste. Podľa znaleckého posudky sa zistí vinník nehody a prípadne sa vznesie obvinenie. Znalec bude riešiť prečo došlo k nehode a ako bolo možné dopravnej nehode na ceste zabrániť, aké predpisy boli porušené.

 

Na základe znaleckého posudku bude následne vznesené obvinenie. Ak by bolo obvinenie vznesené Vám, budete mať 3 dni na podanie sťažnosti proti uzneseniu.

 

Ak by aj bolo voči Vám vznesené obvinenie, ešte je možné sa správnym bránením sa vyhnúť trestu.

 

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dopravná nehoda a zadržanie vodičského preukazu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.