Máte
otázku?

Dôkaz v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Dôkaz v trestnom konaní

Dobrý deň, mám pre Vás jednu otázku. Môže mi človek podať trestné oznámenie na základe komunikácie na Facebooku? Bude sa táto komunikácia brať ako dôkaz? Hovoríme o dlhu, o ktorom sme s daným človekom hovorili výhradne prostredníctvom sociálnej siete, žiadne iné záznamy o tomto dlhu neexistujú. Ďakujem.

Odpoveď: Dôkaz v trestnom konaní

Dobrý deň

trestné oznámenie sa podáva policajtovi alebo prokurátorovi. Policajt alebo prokurátor preskúma, či z obsahu trestného oznámenia vyplývajú skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin. V prípade ak tr. oznámenie neobsahuje takéto skutočnosti, avšak je možné ich zadovážiť doplnením, môžu ich doplniť vyžiadaním od oznamovateľa výsluchom alebo vyžiadaním si písomných podkladov. Za dôkaz v trestnom konaní môže slúžiť všetko, čo môže prispieť na náležité objasnenie veci.

Trápi vás "Dôkaz v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dôkaz v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné vymáhať pohľadávku aj vtedy, keď ako dôkaz o tom, že mi dotyčný dlží sumu 3400 EUR, mám od neho len potvrdenie cez komunikátor WhatsApp v mobilnom telefóne? Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom,

Odpoveď: Dôkaz v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 25.10.2016)

Dobrý deň, aj takéto pohľadávky sú vymáhateľné. Existuje tu však väčšie riziko ako pri bežných pohľadávkach potvrdených inými listinnými dôkazmi (napr. písomnou zmluvou o pôžičke). V prvom rade je potrebné sa pozrieť na presné znenie Vašej komunikácie, či dlžník priznáva svoj dlh a zaväzuje sa ho uhradiť v rámci určitej lehoty. Ak aj v komunikácii priznal svoj dlh a zaviazal sa ho vyplatiť, v rámci vymáhania pohľadávky sa môže jeho postoj zmeniť a bude svoj dlh popierať. Z toho dôvodu je dobré, ak disponujete ďalším dokladom, ktorým by ste mohli v rámci vymáhania pohľadávky preukázať, že ste mu finančné prostriedky poskytli (napr. výpis z bankového účtu, potvrdený príjmový pokladničný doklad...). Ak poprie existenciu svojho dlhu, je na Vás aby ste tento dlh preukázali. Iba s komunikáciou z whats up je to veľmi ťažké.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dôkaz v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň. Moja manželka na mňa podala trestné oznámenie za týranie jej a našich dvoch synov. Dokázalo sa však vyšetrovaním polície, súdnym znalcom a ďalším vyšetrením psychológom, že som našich synov netýral. Situácia manželky je ešte predmetom riešenia. Napriek tomu si stojím za tým, že to nie je pravda, rovnako ako v prípade našich detí. Trestné oznámenie podala 1.4.2015 a včera predložila polícii list ako dôkaz, ktorý vraj našla v júni pri sťahovaní sa zo spoločnej domácnosti, konkrétne pod posteľou. List nebol adresovaný jej a bol zalepený v obálke. Je možné ho predložiť ako dôkaz? Nemám pamäť na to, že by som ho písal. Spoločne s našimi synmi odišla zo spoločnej domácnosti a odmietla mi povedať, kde sa nachádzajú. Psychicky som to dosť zle znášal, nespal som a bral som množstvo tabletiek od bolesti hlavy. Mám obavy, že som vtedy mohol byť v stave, keď som si ani nepamätal, čo robím. Píše sa v ňom panenke Márii, viem že to znie čudne. Prosím o radu, čo mám teraz robiť. Ďakujem vám za pomoc.

Odpoveď: Dôkaz v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 26.05.2016)

Dobrý deň. Dokazovanie je v Trestnom poriadku upravené v ustanoveniach § 119 a nasl. Vo všeobecnosti platí, že ako dôkaz môže slúžiť všetko, čo môže prispieť na náležité objasnenie veci a čo sa získalo z dôkazných prostriedkov podľa Trestného poriadku alebo podľa osobitného zákona. Každopádne pre účely dokazovania v trestnom konaní je rozhodujúce to, či tento list nejakým spôsobom preukazuje to, že ste Vašu bývalú manželku týrali alebo nie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dôkaz v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.