Máte
otázku?

Dobrovoľná dražba bytu neplatiča


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledovné: Môj známy si kúpil byt a na jeho nákup si zobral hypotekárny úver. Jeho príjmy mu, bohužiaľ, nepokryli výdavky na byt, tak sa presťahoval k rodičom a prestal platiť "nájom" bytovému spoločenstvu a tiež hypotéku. Bytové spoločenstvo následne navrhlo dobrovoľnú dražbu a byt má teraz nového vlastníka. Chcem sa opýtať, či tým pádom zanikli aj záväzky mojho známeho voči banke? Ďakujem.

Odpoveď: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča

Dobrý deň

dobrovoľnú dražbu využíva na výkon záložného práva záložný veriteľ - banky, bytové spoločenstvá, správca bytov a pod. (zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách). Nehnuteľnosť sa draží za účelom uspokojenia pohľadávky záložného veriteľa. Pokiaľ bol záložný veriteľ uspokojený v plnom rozsahu pohľadávka zanikla, pokiaľ nie, pohľadávka naďalej trvá.

Trápi vás "Dobrovoľná dražba bytu neplatiča" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča (Občianske právo)

Dobrý deň, riešim starý, viac ako trojročný dlh na nájomnom vo výške 950€. V lete správca nechal odhlásiť novú zmluvu o výkone správy, ktorú ale nemám a neviem, čo v nej je. Takmer okamžite som dostal list o dobrovoľnej dražbe. Reagoval som do 30 dní. Problém však spočíva v tom, že ide o dobrovoľnú dražbu a neviem si poradiť. Nevím, ako sa brániť pri predaji nehnuteľnosti v dobrovoľnej dražbe, ak pohľadávka nebola potvrdená súdom. Musím podať žalobu o určenie absolútnej neplatnosti výkonu záložného práva dobrovoľnou dražbou, teda žalobu o neplatnosť dražby? Dlh nie je ani nad 2000€, nechcem prehliadnuť niečo dôležité. Moja situácia nie je o dlhu ale o tom, že správcovi zaplatím za služby, ktoré som nevyžiadal a ktoré sú dokonca viac ako trikrát do roka. Hlavním bodom je, že správca dokázal na súde, že sú platby oprávnené a už som ich mal zaplatiť dražobnej spoločnosti. Ďakujem za vašu radu, Štefan.

Odpoveď: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča

(odpoveď odoslaná: 07.11.2020)

Dobrý deň,
nie je to až také jednoduché vykonať a realizovať dobrovoľnú dražbu.

Podľa ust. § 14b/ zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestorov platí, že vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o, okrem iných, o podaní návrhu na exekučné konanie alebo návrhu na vykonanie dobrovoľnej dražby bytu alebo nebytového priestoru v dome. T.j. : samotný správca byt. domu z vlastnej iniciatívy nemôže postupovať tak, že sám podá návrh na vykonanie dobrovoľnej dražby.

Podľa ust. § 3 ods. 6 zákona o dobrovoľných dražbách platí, že "dražiť nemožno nehnuteľné veci, ak hodnota pohľadávky bez jej príslušenstva zabezpečenej záložným právom ku dňu oznámenia o začatí výkonu záložného práva neprevyšuje 2 000 eur."

T.j. : Keďže nie sú splnené podmienky zákona o dobrovoľných dražbách, dobrovoľná dražba sa ani nemôže konať. Žaloba o neplatnosť dražby podať nemôžete, lebo žiadna dražba sa nekonala (§ 21 zákona o dobrovoľných dražbách). Uvádzame tiež, že kontrolu nad dražbou vykonáva notár, ktorý osvedčuje priebeh dražby notárskou zápisnicou.

K samotnému dlhu 950 € uvádzame nasledovné :

Predpokladáme, že ide o neuhradené platby podľa zálohového predpisu a podľa vyúčtovania správcu za predchádzajúce rok/-y. Ak ste mali námietky proti vyúčtovaniu /nevieme, či Vám bolo zaslané v lehote v zmysle zákona do 31.5., bolo potrebné podať námietky u správcu byt. domu v tom rozsahu, s ktorými položkami ste nesúhlasili. Ak správca byt. domu Vašim námietkam nevyhovel, možnosťou je podať sťažnosť na správcu byt. domu a to podľa druhu položiek, najčastejšie na Slov. obchodnú inšpekciu, nech vec prešetrí.

Otázkou tiež je o ktoré obdobie nedoplatkov 950 € ide. Ak ide o pohľadávky staršie ako 3 roky, je možné, že sú už tieto premlčané.

Bez posúdenia dokaldov advokátom nepodpisujte žiadne uznaneie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy.

Pokiaľ ide o zmluvu o výkone správy, požiadajte písomne správcu byt domu, aby Vám ju zaslal.

Odporúčame kontaktovať advokáta.


Podotázka: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča (Občianske právo)



Ďakujem za skorú reakciu, nebol som si istý sumou 2000 €. Nechápem, ako môže akčná spoločnosť .... s.r.o., sa vyhrážať dražbou ak dlžná suma neprevyšuje danú sumu.
Dokonca som zistil že náš "virtuálny správca" nemé ani mandát od vlastníkov na vymáhanie dlžnej čiastky, ktorá ani nie dlžná, lebo požaduje eura za služby, ktoré som neodoberal. No čo už.


Odpoveď: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča

(odpoveď odoslaná: 07.11.2020)

Dobrý deň,
vo Vašom prípade ide o spoločnosť, ktorý bola zapísaná do obchodného registra dňom 5.9.2019. Vzhľadom na obsah Vašej reakcie odporúčame podať sťažnosť na predmentú spoločnosť na Ministerstvo spravodlivosti SR v zmysle ust. zákona o dobrovoľných dražbách :

"§ 33a
(1) Kontrolu dodržiavania podmienok organizovania a priebehu dražieb vykonáva ministerstvo. Na výkon kontroly sa nevzťahuje osobitný predpis.14a)
(2) Ministerstvo uverejní na svojej internetovej stránke zoznam dražobníkov a údaje o nich v rozsahu verejnej časti živnostenského registra. Údaje o dražobníkoch ministerstvu zašle alebo sprístupní14b) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.
§ 33b
Kontrola sa vykonáva
a) pravidelnými, náhodnými alebo účelovými previerkami dodržiavania zákonnosti a správnosti postupov a povinností dražobníkov,
b) preskúmavaním podnetov na postup pri výkone činnosti dražobníkov."

Pokiaľ ide o správcu, odporúčame žiadať zmluvu o výkone správy a uplatniť Vaše práva v zmysle zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestorov, vrátane podania námietok a podnetov na Slov. obchodnú inšpekciu.

Pre činnosť správcu byt. domu platia ako ustanovenia zákona o vlastníctve bytov, tak aj ust. zák. č.246/2015 Z. z. o správcoch bytových domov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné vydražiť byt osobe, ktorá tam má trvalý pobyt, v dobrovoľnej dražbe, ktorú odsúhlasia nájomníci bytov? Stalo sa nám, že nebolo možné platiť niektoré poplatky, ale vždy sme sa snažili splácať, koľko to bolo možné. Pred asi mesiacom sme tam vložili 5000 €. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dobrovoľná dražba bytu neplatiča

(odpoveď odoslaná: 21.09.2020)

Dobrý deň,

v otázke uvádzate, že máte dlhy na byte, preto správca byt. domu na zhromaždení vlastníkov bytov nechal schváliť vykonanie dražby. Uvádzate, že cca pred mesiacom ste uhradili 5000 €, neuvádzate však aký je zostatok dlhu. Hneď poznamenávame, že je vo Vašom záujme, aby ste pri akejkoľvek úhrade dlhu na účet správcu byt. domu uviedli na pošt. poukaze resp. prevodnom príkaze pri platbe prostredníctvom banky, že uhradzujete istinu (základnú sumu dlhu, nie úroky a poplatky z omeškania).

Podľa ust. § 14b/ zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov platí, že vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o, okrem iných, o podaní návrhu na exekučné konanie alebo návrhu na vykonanie dobrovoľnej dražby bytu alebo nebytového priestoru v dome.

Podľa ust. § 3 zákona o dobrovoľných dražbách platí, že "dražiť nemožno nehnuteľné veci, ak hodnota pohľadávky bez jej príslušenstva zabezpečenej záložným právom ku dňu oznámenia o začatí výkonu záložného práva neprevyšuje 2 000 eur."

Ak by malo dôjsť k dobrovoľnej dražbe bytu, čo je pomerne zložitý proces ako z hľadiska odborného, tak aj časového, v zmysle ust. § 21 zákona o dobrovoľných dražbách je daná možnosť podať návrh na súd o neplatnosť dražby v lehote do 3 mesiacov odo dňa udelenia príklepu, v prípade, že vlastník má v byte hlásený trvalý pobyt, aj po tomto dátume 3 mesiacov.

Odporúčame vo veci konať a spísať splátkový kalendár na úhradu istiny.Dohodu o splátkach nechajte skontrolovať advokátovi.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dobrovoľná dražba bytu neplatiča" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.