Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Dedenie po spoludlznikovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Dedenie po spoludlznikovi

Dobrý deň, s manželom sme manželia 3 roky, spolu dokopy 9. Vzali sme si ešte za slobodna hypotéku na RD. Ja som hlavný dlžník, manžel spoludlžník. Jeho deti, ak by zomrel, by ma najradšej o všetko obrali. Zaujímalo by ma, že ak by náhodou zomrel, ide do dedičstva aj tento dlh z hypotéky, ak je len spoludlžník? Alebo ja budem naďalej splácať hypotéku a oni budú vlastníkmi polovice domu? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po spoludlznikovi

Dobrý deň,

v otázke dedičstva a hypotéky, ak je Váš manžel spoludlžníkom, situácia je nasledujúca: Po smrti Vášho manžela budú jeho deti zákonnými dedičmi, rovnako ako Vy. Všetci dedičia preberajú nielen aktíva, ale aj pasíva dedičstva, čo znamená, že aj hypotéka bude súčasťou dedičstva. Vzhľadom na to, že manžel je spoludlžníkom v úvere, jeho záväzky sa prenesú na dedičov vrátane Vás.

Predmetom dedičského konania bude nielen podiel na nehnuteľnosti, ale aj záväzky z hypotéky. Deti Vášho manžela budú vlastniť podiel na nehnuteľnosti podľa dedičských podielov, ale ako dedičia záväzkov budú musieť riešiť aj splácanie úveru.

Odporúčam zvážiť spísanie závetu, v ktorom si môžete nastaviť dedičské podiely v prospech Vás. Dostanú menej ako je ich dedičský podiel. 

Trápi vás "Dedenie po spoludlznikovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po spoludlznikovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.