Máte
otázku?

Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na nasledovnú situáciu. Moja mama a otec mali svoj byt v družstevnom vlastníctve, avšak otec zomrel v roku 1996. Matka si potom byt odkúpila do osobného vlastníctva na svoje meno niekedy po roku 2000, teda teraz figuruje len jej meno na všetkých dokumentoch. Rozhodla sa, že mi byt daruje. Všetci súrodenci s tým súhlasili okrem jedného. Preto sa chcem opýtať, či je darovacia zmluva platná, ak mi byt darovala, alebo musím vyplatiť nespokojného súrodenca z nejakej jej otcovej časti? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca

Dobry den, pokial je Vasa mama vylucnym vlastnikom bytu, sama sa rozhoduje, ako s bytom nalozi. 

Aj keby si robili jej dalsie deti (Vasi surodenci) naroky na vyplatenie, tak tieto ich naroky nemaju oporu v zakone. To znamena, ze nie ste povinna vyplacat ziadneho surodenca z darovaneho bytu. Ak sa tak rozhodnete, je to len Vasa dobra vôľa.

Trápi vás "Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca (Občianske právo)

Dobrý deň, želám. Môjmu priateľovi nedávno zomrela matka, ktorá v roku 2008 zostavila darovaciu zmluvu, v ktorej svoj byt darovala dvom deťom - môjmu priateľovi a jeho sestre. Byt bol vtedy ohodnotený na 1 000 000 Sk. Priateľ by si rád byt ponechal a sestru vyplatil. Ponúkol jej polovicu terajšej hodnoty v eurách (16 500 €), ale sestra argumentuje, že byty sú momentálne na trhu za inú sumu. Musí si priateľ nechať byt znovu ohodnotiť, alebo stačí suma, ktorá je uvedená v darovacej zmluve? Ďakujem Vám.

Odpoveď: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,
áno, sestra postupuje správne. Nie je totiž rozhodujúce to, aká bola hodnota nehnuteľnosti v čase darovania, ale aká je jej hodnota v čase zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva. Tzn. že sa má vychádzať z aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti.

Ak však napríklad Váš priateľ investoval do tejto nehnuteľnosti, túto investíciu majú pri vyporiadaní započítať z dôvodu, že investíciou sa zvýšila hodnota nehnuteľnosti, a teda aj hodnota jej podielu. Na jeho úkor by sa bezdôvodne obohatila, ak by to nezapočítali.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca (Občianske právo)

Chcela by som sa opýtať, ako to je v prípade, keď mi mama a otec darovali dom, no napriek tomu som svojim súrodencom dala peniaze z predaja tohto domu. Sľúbila som to mame a dodržala som svoj sľub. Avšak jeden z mojich troch bratov sa správa veľmi zle a s jeho manželkou vôbec nekomunikujem. Rada by som vedela, či mám možnosť od neho žiadať tie peniaze späť a ako by som mala v tomto prípade postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca

(odpoveď odoslaná: 28.05.2019)

Dobrý deň,

zo zákona ste neboli povinná svojim súrodencom vyplácať žiadnu čiastku z hodnoty domu, ktorý Vám darovali Vaši rodičia. a už vôbec nie manželke Vášho brata.

Nepíšete v otázke, či peniaze boli odovzdané súrodencovi v hotovosti alebo prevodom na jeho bankový účet príp. poštovou poukážkou, ako aj to, ako bol uvedený účel platby, napr. dar, alebo podiel na dome.

Ak by účel uvedený v prevode bol uvedený podiel na dome, mohli by ste sa domáhať vydania bezdôvodného obohatenia voči bratovi, nakoľko nie ej právny dôvod, aby ste mu podiel na dome vyplatili.

Ak by účel platby nebol uvedený žiadny, treba vyzvať k vydaniu bezdôvodného obohatenia.

Ak by bol účel platby uvedený dar, potom v súlade s ust. § 630 Obč. zákonníka platí, že "darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Odporúčame kontaktovať advokáta.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie bytu a vyplatenie súrodenca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.