Máte
otázku?

Rozvod a vyporiadnaie BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Rozvod a vyporiadnaie BSM

Dobrý deň, Volám sa Štefan. V auguste tohto roka som sa rozviedol s mojou bývalou manželkou. Ešte sme si nevysporiadali majetok, keďže mám 4/5 podielu a moji svokrovci 1/5 podielu. Oni nám pomohli s hypotékou, kde oni prebrali na seba časť vo výške 25000 eur. a my s bývalou manželkou vo výške 110000 eur. V júli som musel odísť k podnájmu, keďže ma manželka psychicky tyrilzóvala. Od toho dňa mi však spoločne s jej rodičmi bránia vo vstupe na pozemok a do domu, vysvetľujúc to tým, že keďže som odišiel, už tam nemám právo chodiť. Zároveň platia inkaso za hypotéku. Ja som sa vyjadril, že by sa nehnuteľnosť mala predať, aby sme sa vysporiadali, no nesúhlasia s tým. Keď som do domu chcel vstúpiť, vymenili zámky, volali políciu a obvinili ma, že sa tam chcem vlámať. Dokonca ma svokor napadol na polícii. Svokrovci sa do domu presťahovali a bývajú tam občas, ale keď nie sú doma, bránia mi tam vstúpiť. Neželajú si to. Sám som z toho zúfalý. Chcem sa spýtať, či mám právo požadovať nájomné od mojej bývalej manželky a svokrovcov, pretože užívajú môj podiel a bránia mi vstupovať do môjho domu. Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Rozvod a vyporiadnaie BSM

Dobrý deň, Vami položená problematika je pomerne častou v našej poradni.
Uvádzate, že rozsudok o rozvode manželstva nadobudol právoplatnosť v 08/2022, pričom v 07/2022 ste museli domácnosť upustiť z dôvodu psychického týrania zo strany manželky a neprístojného správania jej rodičov.

Riešením je nateraz /zrejem to však nebude reálne/ požiadať bývalú manželku, aby Vám umožnila bývanie v dome, keďže ide o Vaše vlastníctvo a ona nebola oprávnená Vás z domu aj s jej rodičmi vyhodiť. AK nedôjde medzi Vami k dohode o užívaní domu, odporúčam predložiť už bývalej manželke návrh na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov s predložením konkrétneho návrhu.

Ak následne k dohode nedôjde, odporúčam podať návrh na súd o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov cestou advokáta, kde v rámci vyporiadania si budete nárokov na nájomné za užívanie domu manželkou v rozsahu Vášho podielu na nehnuteľnosti, ktorá suma zodpovedá výške nájmu za obdobnú nehnuteľnosť. Tu citujeme  Najvyššieho súdu ČR, sp. zn. 25 Cdo 2616/99 :

"V prípade, že spoluvlastník neužíva (nemôže užívať) spoločnú vec v rozsahu zodpovedajúcom jeho spoluvlastníckemu podielu bez toho, že by medzi ním a druhým spoluvlastníkom (ostatnými spoluvlastníkmi) bola uzatvorená nájomná či iná zmluva, obohatenie druhého spoluvlastníka (ostatných spoluvlastníkov) spočíva v užívaní väčšieho rozsahu predmetu spoluvlastníctva (než ktorý zodpovedá jeho spoluvlastníckemu podielu) bez platenia úhrady za užívanie tohto podielu."

Uvádzame, že samotné vyporiadenie BSM medzi bývalými manželmi nie je právne záväzné pre banku, ktorá poskytla úver.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Rozvod a vyporiadnaie BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a vyporiadnaie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, kedy sa v procese rozvodu rozhoduje o prerozdeľovaní spoluvlastníctva? Uvažujeme o podaní žiadosti o rozvod a neviem, či k tomu mám pripojiť aj nejaký dokument o dohode rozdelenia majetku. Môžete mi prosím poskytnúť metodickú radu? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a vyporiadnaie BSM

(odpoveď odoslaná: 06.06.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že súčasťou konania o rozvod manželstva nie je vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Je to tak z jednoduchého dôvodu a to toho, že toto bezpodielové spoluvlastníctvo trvá až do právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva.

Po právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva môžete riešiť otázku bezpodielového spoluvlastníctva manželov aj vo forme dohody, ktorú dohodu je potrebné uzatvoriť v písomnej forme ak ide o nehnuteľnosti a to v lehote do 3 rokov od rozvodu. Táto dohoda podlieha vkladovému konaniu do katastra nehnuteľností v zmysle ust. § 149a/ Občianskeho zákonníka :

"Pokiaľ sa dohody medzi manželmi podľa ustanovení § 143 a 149 týkajú nehnuteľností, musia mať písomnú formu a nadobúdajú účinnosť vkladom do katastra."   V prípade, že s potom už bývalou manželkou nedohodnete na vyporiadaní BSM dohodou, potom v rovnakej lehote do 3 rokov musí byť podaný návrh na súd o vyporiadanie BSM cestou súdu v súlade s ust. § 150 Obč. zákonníka. V prípade, že v lehote do 3 rokov sa nedohodnete na vyporiadaní BSM a ani nepodáte návrh na súd v rovnakej lehote, potom platí ust. § 149 ods. 4 Obč. zákonníka :   "Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."     Na stránke  našej AK nájdete množstvo zodpovedaných otázok ako ohľadom rozvodu, tak aj vyporiadania BSM po rozvode, ako aj o vyporiadaní BSM /stačí dať do vyhľadávacieho poľa na úvodnej stránke slovné spojenie napr. rozvod, vyporiadanie BSM/. Pre urýchlenie Vašej veci odporúčam kontaktovať advokáta.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a vyporiadnaie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, má moja exmanželka nárok na skúmanie pôvodu peňažných prostriedkov na kúpu môjho nového auta, ak k vyporiadaniu BSM došlo približne pred 6 mesiacmi?

Odpoveď: Rozvod a vyporiadnaie BSM

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že Vami kúpené auto už nepatrí do BSM, lebo došlo k rozvodu a následnému vyporiadaniu BSM, takže predmetné motorové  vozidlo je už vo Vašom výlučnom vlastníctve. Bývalá manželka nemá právny nárok na uvedené motorové vozidlo.

Otázka skúmania pôvodu finančných prostriedkov : skúmať pôvod. finančných prostriedkov bývalá manželka môže, ale Vy nie ste jej povinný odpovedať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a vyporiadnaie BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Bude mať manžel pri vyporiadaní BSM nárok na spätne…

    Pokiaľ však prebieha konanie o rozvod manželstva, základným kritériom, či bude Vaša sociálna dávka ešte predmetom BSM alebo nie je to, kedy nadobudne ...

  • Splácanie pôžičky po rozvode

    15.11.2022 - V prípade smrti manžela mám nárok dediť ? 15.11.2022 - Rozvod a vyporiadnaie BSM · 15.11.2022 - Správca bytového domu - práva a povinnosti · 15.11.

  • Manžel podal žiadosť o rozvod

    Manzel bol za pravnikom a ide podat o rozvod, chcem sa opytat co mam teraz ... Ak sa dohodnete na vyporiadaní BSM, môžete uzatvoriť dohodu o vyporiadaní BSM ...

  • Prepis firmy pred rozvodom

    15.11.2022 - V prípade smrti manžela mám nárok dediť ? 15.11.2022 - Rozvod a vyporiadnaie BSM · 15.11.2022 - Správca bytového domu - práva a povinnosti · 15.11.

  • Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom

    Ale on naďalej robí dlhy, preto som nútená zrušiť BSM. ... Po zrušení BSM sa čo najskôr s ním vysporiadajte. ... 15.11.2022 - Rozvod a vyporiadnaie BSM ...

  • Vyporiadanie BSM ?

    15.11.2022 - V prípade smrti manžela mám nárok dediť ? 15.11.2022 - Rozvod a vyporiadnaie BSM · 15.11.2022 - Správca bytového domu - práva a povinnosti · 15.11.

  • Ako je to s družstevným bytom po rozvode

    Dôležité je však upozorniť, kedže rozvod prebehol pred 4 rokmi a BSM nebolo vyporiadané, že podľa § 149 ods. 4 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.