Máte
otázku?

Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Bratislava

Otázka: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy

Dobrý deň, ako firma "XY s.r.o." sme od firmy "XYZ s.r.o." kúpili 5 rokov staré auto. Predávajúci nás ubezpečil, že auto bolo riadne servisované a je bez závad. Auto vyzeralo pekne a aj cena bola lákavá, tak sme sa dohodli, podotýkam ústne, papierovú zmluvu nemáme. Predávajúci auto odhlásil na našu firmu, vystavil mi faktúru, ktorú som mu uhradil cez účet a následne mi odovzdal auto a doklady. V ten istý deň som ešte prihlásil auto na našu firmu. Každý deň som na aute ujazdil približne 50 km (práca a domov), na šiesty deň však auto prestalo fungovať: po približne 300 km auto samo zastalo a už nespustilo. Nasledovali problémy: odtah stál 100 € a v servise zistili, že poškodilo vysokotlákové čerpadlo, čím poškodilo celý palivový systém, teda vstrekovače atď. Cena dielov predpokladane 2500 €, cena práce vďaka známosti približne 300-400 €. Auto mi teraz stojí pred servisom a zvažujem, čo ďalej. Predávajúci sa ozval 2-krát, keď som mu oznámil, že auto pokazilo a oznámil som mu skutočnú škodu. Následne prestal zdvíhať telefón a nereaguje ani na SMS. Viete mi poradiť, aké mám práva a ako postupovať ďalej? Má to vôbec zmysel? Ďakujem.

Odpoveď: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy

Dobrý deň, nakoľko Vás predávajúci ubezpečoval, že motorové vozidlo má určité vlastnosti, ale časom (používaním) sa ukáže, že tomu tak nie je, máte v zmysle ustanovenia § 436 Obchodného zákonníka právo odstúpiť od zmluvy. Mám za to, že takouto vadou došlo k porušeniu zmluvy podstatným spôsobom. Odstúpením od zmluvy zmluva zaniká a zmluvné strany si musia vrátiť všetky plnenia, ktoré si na základe tejto zmluvy poskytli. Tzn. Vy by ste museli predávajúcemu vrátiť motorové vozidlo a on Vám vrátiť zaplatenú kúpnu cenu. Vzhľadom na to, že nemáte uzatvorenú písomnú kúpnu zmluvu bude z Vášho pohľadu ťažšie preukázať, že Vás o určitých vlastnostiach motorového vozidla ubezpečil (nápomocným by Vám v tomto smere mohol byť svedok, ktorý bol prítomný pri ústnom uzatvorení kúpnej zmluvy). Ak sa rozhodnete pre odstúpenie od zmluvy musíte predávajúcemu doručiť odstúpenie od zmluvy spolu s výzvou na vrátenie zaplatenej kúpnej ceny. Ak by Vám nevrátil kúpnu cenu, budete sa musieť svojho práva domáhať na súde.

Trápi vás "Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Pred dvoma dňami som kúpila ojazdené auto. Predávajúci mi povedal, že je bez ďalších investícií. No na druhý deň sme pod autom našli olejovú škvrnu. Auto má chybu, na ktorú nás predávajúci neupozornil. Do akého termínu môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy

(odpoveď odoslaná: 03.08.2017)

Dobrý deň, v tomto prípade ide určite o vadu, ktorá tu bola v čase, keď ste kupovali auto. Ak Vás o nej predávajúci neupozornil, máte právo od zmluvy odstúpiť iba vtedy, ak je auto neupotrebiteľné. Olejová škvrna ešte nemusí znamenať, že je auto neupotrebiteľné. Inak máte právo na zľavu z kúpnej ceny. Urobte tak bez zbytočného odkladu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy (Obchodné právo)

Kúpila som auto za 700 eur a na druhý deň som chcela od zmluvy odstúpiť, pretože predávajúci nebol majiteľom auta a auto nebolo v takom stave, ako bol uvedené v inzeráte. Samozrejme, odmietol mi vrátiť peniaze. Auto som dala skontrolovať do autoservisu a tam mi povedali, že s 99%-nou pravdepodobnosťou mi neprejde STK a EM kontrolou. Môže mi niekto poradiť, ako postupovať, keď chcem svoje peniaze späť? Ten pán nie je majiteľom auta, nežije na adrese, ktorá je uvedená v kúpnej zmluve a auto je vlastne šrot. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy

(odpoveď odoslaná: 24.07.2017)

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

V prvom rade ide medzi Vami o záväzkovoprávny vzťah vyplývajúci z kúpnej zmluvy. Občiansky zákonník upravuje aj situácie, akou je tá Vaša, teda zodpovednosť za vady. Tá je upravená v § 499 a nasl. Občianskeho zákonníka. Podľa § 499 OZ Kto prenechá inému vec za odplatu, zodpovedá za to, že vec v čase plnenia má vlastnosti výslovne vymienené alebo obvyklé, že ju možno použiť podľa povahy a účelu zmluvy alebo podľa toho, čo účastníci dojednali, a že vec nemá právne vady.

Podľa § 596 OZ Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. 

§ 597

(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2)

Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

§ 598

Kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením práv zo zodpovednosti za vady.

§ 599

(1) Vady musí kupujúci uplatniť u predávajúceho bez zbytočného odkladu. Práva zo zodpovednosti za vady sa môže kupujúci domáhať na súde, len ak vady vytkol najneskôr do 24 mesiacov od prevzatia veci.

(2) Právo na náhradu nevyhnutných nákladov môže kupujúci uplatniť na súde, len ak náklady predávajúcemu oznámi v lehote uvedenej v odseku 

§ 600 Uplatnením práv zo zodpovednosti za vady nie je dotknuté právo na náhradu škody.

Ak zhrnieme vyššie uvedené ustanovenia, v prvom rade ide o to, posúdiť, či Vás kupujúci na danú vadu upozornil. Ak áno a Vy ste napriek tomu akceptovali podmienky kúpy, potom nemôžete uplatňovať zodpovednosť za vady od predávajúceho. Ak Vás však na vady neupozornil, resp. vyhlásil o veci (aute), že má určité vlastnosti, a to sa ukázalo ako nepravdivé, môžete u neho uplatňovať zodpovednosť za vady. Na to, aby ste toto právo mohli uplatňovať na súde musíte splniť podmienku vytknutia vád predávajúcemu v lehote 24 mesiacov od prevzatia veci. Ak vady je možné odstrániť, môžete žiadať zľavu z kúpnej ceny. Ak však pôjde o vadu, ktorá robí danú vec neupotrebiteľnou, máte právo odstúpiť od zmluvy. Podľa môjho názoru, ak Vám servis povedal, že auto je v takom stave, že neprejde STK a EM, možno uvažovať o tom, že vec má také vady, ktoré u robia neupotrebiteľnou a môžete od zmluvy odstúpiť. Odstúpením od zmluvy zmluva zaniká od počiatku a zmluvné strany sú povinné navzájom si vrátiť plnenia.

Vo Vašej situácii je však problémom to, že na Vás vlastníctvo veci zrejme vôbec neprešlo, keďže dotyčný, ako uvádzate, nebol vlastníkom veci. V občianskom práve totiž platí stará rímska zásada, podľa ktorej nikto nemôže na iného previesť viac práv než má on sám.

V tejto situácii v podstate máte dve možnosti, ako problém riešiť. Môžete podať na súd žalobu, v ktorej budete požadovať vrátenie peňazí z titulu bezdôvodného obohatenia, nakoľko podľa § 451 ods. 1 a 2 OZ Kto sa na úkor iného bezdôvodne obohatí, musí obohatenie vydať. Bezdôvodným obohatením je majetkový prospech získaný plnením bez právneho dôvodu, plnením z neplatného právneho úkonu alebo plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol, ako aj majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov.

Okrem toho máte možnosť riešiť túto situáciu prostredníctvom prostriedkov trestného práva. Ak by sa totiž preukázalo, že dotyčný vedel, že nie je majiteľom auta, čím Vás uviedol do omylu a aj napriek tejto skutočnosti Vám auto predal a tým sa na Váš úkor obohatil, bolo by možné uvažovať o trestnom čine podvodu podľa § 221 Trestného zákona, podľa ktorého:

(1) Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním väčšiu škodu.

(3) Odňatím slobody na tri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním značnú škodu,

b) z osobitného motívu,

c) závažnejším spôsobom konania, alebo

d) na chránenej osobe.

(4) Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu,

b) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo

c) za krízovej situácie.

Ak sa domnievate, že sa jednalo o podvod, môžete podať trestné oznámenie, ktoré však odporúčam formulovať v tom duchu, že sa domnievate, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu a že ho mohol spáchať práve dotyčný predávajúci.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Auto sa pokazilo po 300 km jazdy od kúpy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.