Máte
otázku?

Ako sa rozdelí majetok po mojej smrti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako sa rozdelí majetok po mojej smrti

Dobrý deň. Počas manželstva sme s mojou manželkou kúpili byt, ale je zapísaný iba na moje meno. Tiež by som chcel spomenúť, že vlastné deti nemáme. Moja manželka má syna z prvého manželstva. Ja mám živúcu matku a dvoch súrodencov. Ako by sa rozdeľoval majetok po mojej smrti?

Odpoveď: Ako sa rozdelí majetok po mojej smrti

Dobrý deň,

Ďakujeme za položenie Vašej otázky a zasielame Vám nasledovné stanovisko:

 

Dedičstvo sa v súlade s ust. § 460 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka (ďalej len „Občiansky zákonník“) nadobúda smrťou poručiteľa.

 

Následne ust. § 461 ods. 1 Občianskeho zákonníka stanovuje, že sa dedí buď zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.

 

Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.

 

Ak zaniklo manželstvo poručiteľa jeho smrťou alebo vyhlásením za mŕtveho, vyporiada sa bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v zmysle ust. § 195 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku (ďalej len „CMP“) v konaní o dedičstve po poručiteľovi.

 

V súlade s ust. § 169 zákona č. 161/2015 Z. z. CMP platí, že manžel poručiteľa je účastníkom v rozsahu vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

 

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov

Z vyššie uvedeného vyplýva, že súd v konaní o dedičstve najprv vyporiada bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len BSM“).

 

V BSM je v zmysle ust. § 143 ods. 1 Občianskeho zákonníka všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

 

Z Vašej otázky nie je jasné, či ste byt kupovali do BSM, teda na jeho kúpu boli použité prostriedky nadobudnuté počas manželstva, tým pádom by ste mali vlastniť byt obaja, alebo ste byt kupovali výlučne zo svojich finannčých prostriedkov, ktoré ste napríklad nadobudli pred manželstvom, alebo darom. V tom prípade, by byt nepatril do BSM.

 

Taktiež ste s manželkou mohli uzavrieť Modifikačné dohody manželov o zúžení rozsahu BSM o predmetnú nehnuteľnosť.

 

Podľa ust. § 143a Občianskeho zákonníka môžu manželia dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku.

 

Manželia sa môžu v zmysle ust. § 143a ods. 2 Občianskeho zákonníka dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva.

 

Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa.

 

V tejto súvislosti si dovoľujeme upozorniť na skutočnosť, že v súlade s platnou judikatúrou súdov, dohodu o zúžení alebo rozšírení BSM je možné uzatvoriť len s účinkami „ex nunc“, teda do budúcna a nemôžno ňou obsiahnuť majetok, ktorý už do BSM bol nadobudnutý (R 30/2008)

 

Už nadobudnutý majetok je možné platne vysporiadať až po zániku BSM, resp. jeho prevodom na tretiu osobu.

 

Dohoda o rozšírení alebo zúžení BSM uzatvorená vo forme notárskej zápisnice by mala byť spísaná pred samotným nadobúdacím titulom, teda napr. pred uzatvorením kúpnej zmluvy.

Ak teda byt patrí do BSM, tak 

bezpodielové spoluvlastníctvo manželov sa môže podľa ust. § 195 ods. 2 CMP vyporiadať dohodou medzi pozostalým manželom a dedičmi, uzavretou písomne alebo ústne do zápisnice, ktorá podlieha schváleniu súdom. Ak nedôjde k dohode, rozhodne o vyporiadaní súd.

 

To znamená, že ak nevlastníte žiadne iné nehnuteľnosti alebo hnuteľné veci vyššej hodnoty, súd by mal vyporiadať BSM tak, že po Vašej smrti by pripadla ½ bytu Vašej manželke a predmetom konania o dedičstve by bola len druhá polovica bytu.

Ak byt nepatrí do BSM, ale je Vašim výlučným vlastníctvom, Vaša manželka bude aj napriek tejto skutočnosti dedičkou, pričom dediť sa bude celý byt, nielen časť, ktorá pripadá Vám (ako bolo vyššie uvedené pri BSM)

 

Dedenie zo zákona

V súlade s ust. § 473 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že v prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

Ust. § 473 ods. 2 Občianskeho zákonníka stanovuje, že ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

 

Nakoľko vo Vašej otázke uvádzate, že nemáte vlastné deti a vychádzame z predpokladu, že dieťa Vašej manželky ste si neosvojili, prichádza na rad druhá dedičská skupina.

 

V zmysle ust. § 474 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

 

Vo Vašom prípade to znamená, že druhá polovica nehnuteľnosti (alebo celá nehnuteľnosť) by dedila Vaša manželka a Vaša mama a tiež osoby, ak nejaké žili najmenej rok pred Vašou smrťou vo Vašej domácnosti.

Zároveň dopĺňame, že v súlade s ust. § 474 ods. 2 Občianskeho zákonníka platí, že dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva. 

 

Upozorňujeme, že v našej analýze sme vychádzali z ideálneho prípadu, že by ste nezanechali iný majetok vyššej hodnoty resp. že medzi dedičmi by nedošlo k inej dohode.

 

Dedenie zo závetu

Ak by ste chceli inak upraviť vlastnícke práva k Vášmu podielu na nehnuteľnosti po Vašej smrti, máte možnosť spísať závet.

 

V tejto súvislosti si Vám dovoľujeme odporučiť, napriek tomu, že závet môžete v súlade s ust. § 476 ods. 1 Občianskeho zákonníka napísať aj vlastnou rukou, aby ste tak učinili vo forme notárskej zápisnice.

 

Závet spísaný formou notárskej zápisnice notár automaticky zaregistruje do Notárskeho centrálneho registra závetov a po Vašej smrti bude notárovi v konaní o dedičstve jednoducho prístupný a máte istotu, že sa nestratí resp. ho niekto, komu by jeho obsah nevyhovoval, nezničí.

 

Znova zdôrazňujeme a upozorňujeme, že v závete môžete disponovať len s majetkom, ktorý vlastníte. Nemôžete preto závet napísať v zmysle, že celú nehnuteľnosť zdedí napr. Vaša mama, pretože nie ste jej výlučným vlastníkom.

 

V tejto časti by bol Váš závet neplatný a Vaša mama by zdedila len to, čo ste počas života skutočne vlastnili.

 

Zároveň sa týmto spôsobom dedičmi môžu stať aj Vaši súrodenci, ktorí by inak v dedení podľa zákona po Vás nededili.

Trápi vás "Ako sa rozdelí majetok po mojej smrti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa rozdelí majetok po mojej smrti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.