Máte
otázku?

Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

Dobrý deň, moja bývalá manželka ma na internetovej stránke ohovárala a urážala, čo dokladajú fotky, ktoré som z toho miesta zachytil. Je možné, ak na tejto stránke vystupuje pod pseudonymom a nie pod svojím skutočným menom, toto predložiť súdu ako urážku na cti a poškodzovanie dobrého mena? Pri jej pseudonyme má svoju fotografiu a minimálne päť osôb ju z tohto miesta pozná aj v súkromnom živote. Je možné, že by som od nej mohol získať nejaké odškodné? Ak áno, v akom maximálnej výške? A aký postup by som mal sledovať? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

Dobrý deň, podľa § 11 Občianskeho zákonníka, fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy. Každý má tak právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie. Dôkazné bremeno je tak na Vás, aby ste preukázali, že Vaša bývalá manželka určitým spôsobom poškodila vaše dobré meno, česť alebo dôstojnosť. Môžete využiť všetky dôkazné prostriedky, ako napr. listiny, obrazové záznamy alebo výpovede svedkov. V prípade, že bola v značnej miere znížená Vaša dôstojnosť alebo vážnosť v spoločnosti, máte tiež právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. Výšku náhrady určí súd s prihliadnutím na závažnosť vzniknutej ujmy a na okolnosti, za ktorých k porušeniu práva došlo.

Trápi vás "Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti? (Občianske právo)

Môj nadriadený mi v práci povedal, že som prehnane slabá. Nebola to priama replika, ale po mojom oznámení, že odchádzam z práce, pretože sa cítim naozaj zle, asi po prejdení dvoch metrov od neho, konštatoval, že som slabá. Naozaj to nechápem. Je toto v dnešnej dobe možné? Nie som členkou odborov.

Odpoveď: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

(odpoveď odoslaná: 23.06.2018)

Dobrý deň,

vulgárne nadávky, či osočovanie sa v praxi vyskytuje často. Právny poriadok síce ponúka riešenia, avšak nie vždy sú účinné. Ak by ste chceli riešiť takýto útok na Vašu česť, potom je možné podať podnet okresnému úradu, ktorý by mohol začať konanie pre podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, podľa § 49 ods. 1 písm. a) zákona o priestupkoch. V prípade preukázania viny by bolo možné páchateľovi uložiť pokutu do 33 eur. Jej konanie by však bolo potrebné preukázať, čo by mohlo byť dosť obtiažne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti? (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Aktuálne sme uprostred stavebného konania, no máme problém so susedom, ktorý sa neustále odvoláva. V týchto svojich odvolaniach nás, bohužiaľ, označuje hodnotiacimi prívlastkami ako "neprispôsobiví, novousadlíci". Tvrdí, že máme "neprimerane hlučný spôsob života", že sme "grobáni", a ďalej tvrdí, že už asi pred 5 rokmi sme všetko naplánované a iné. Som už z toho vyčerpaná a hlavne, jeho výroky ma urážajú. Existuje nejaký spôsob, ako sa proti tomuto správať a prinútiť ho prestáť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

(odpoveď odoslaná: 17.03.2017)

Dobrý deň, využívanie opravných prostriedkov napr. v stavebnom konaní, je právom účastníka konania a teda zákonný postup, ktorý nemôžete namietať. Obsah týchto podaní však musí byť vecný a v žiadnom prípade by nemal byť vypracovaný s cieľom osočovať alebo dehonestovať iného účastníka konania. Každý má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy a v prípade, že dôjde k zásahu do tohto práva, môže sa domáhať súdnou žalobou aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie. Taktiež môžete urobiť oznámenie o podozrení, že bol spáchaný priestupok v zmysle § 49 ods. 1 pís. a) zákona o priestupkoch. V zmysle tohto ustanovenia, priestupku sa dopustí ten, kto inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech.


Podotázka: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o ochrane súkromnej osoby. Môj nadriadený nahovoril kolegu, ktorý na schôdzi (na ktorej som nebola prítomná) predniesol žiadosť o moje odvolanie. Túto žiadosť o moje odvolanie si následne vyšší nadriadený predložil. Zápisnicu spísali a uviedli v nej fiktívne dôvody pre moje odvolanie. O tejto situácii som netušila pol roka a napriek tomu som pokračovala vo svojej práci. Medzitým sa vzťahy na pracovisku zhoršili a ja som nevedela prečo. Všetko sa mi vyjasnilo, keď môj priamy nadriadený nebol zvolený na ďalšie obdobie a musel prestať pracovať. Dozvedela som sa, o čo žiadali pred pol rokom. Môj bývalý nadriadený už nie je vo funkcii, ale jeho kamarát je. Situácia na pracovisku je teraz napätá. Je nejaká možnosť nápravy, keď som o tejto žiadosti nevedela, ale existuje zápis o mojom odvolaní? Môžem sa odvolať na zákon o ochrane dobrého mena? Túto žiadosť som nevidela až do teraz. Nebola som síce odvolaná, ale táto situácia ma pravdepodobne poškodila. Istými metódami sa teda dostala na povrch nepravdivá obvinenia. Je možné niečo podniknúť proti tomuto neoprávnenému obvineniu? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

(odpoveď odoslaná: 03.02.2017)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že neuvádzate, resp. neviete uviesť akými konkrétnymi skutočnosťami malo dôjsť k zásahom do Vašej osobnej sféry, nedokážem odpovedať, či došlo k poškodzovaniu Vášho dobrého mena. Ak sa domnievate, že k uvedenému zásahu došlo, podajte žalobu na ochranu osobnosti, ktorou sa môžete domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu dobrého mena príp. občianskej cti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby Vám bolo dané primerané zadosťučinenie. Do úvahy pripadá taktiež podanie trestného oznámenia pre trestný čin Ohovárania podľa § 373 Trestného zákona alebo oznámenie o spáchaní priestupku podľa § 49 ods. 1 pís. a) zákona o priestupkoch.


Trápi vás "Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som vás ešte poprosiť o radu. Ako presne mám postupovať, keď chcem podať návrh na súd? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2016)

Dobrý deň,

ak chcete podať návrh na súd - teda žalobu je potrebné postupovať nasledovne:

1. Spísať žalobu o ochranu osobnosti - v tejto žalobe uvediete ktorému súdu je určená, proti komu smeruje (teda kto je porušovateľ vašich práv - žalovaný), všetky skutočnosti, na základe ktorých máte za to, že konaním žalovaného došlo k porušeniu Vašich osobnostných práv obsiahnutých v § 11 Občianskeho zákonníka, teda že žalovaný zasiahol do Vášho zdravia, občianskej cti, ľudskej dôstojnosti, súkromia, či poškodil Vaše meno alebo zasiahol do prejavov osobnej povahy. Ďalej je potrebné v žalobe uviesť a vo forme príloh k nej priložiť všetky dôkazy, ktorými môžete preukázať svoje tvrdenia uvedené v žalobe. Ak existujú určitý svedkovia, uvediete v žalobe ako dôkaz svojich tvrdení výpoveď svedka a uvediete jeho identifikačné údaje (aby mohol byť neskôr v súdnom konaní vypočutý a pod.).

Napokon veľmi dôležitou súčasťou žaloby je uvedenie toho, čoho sa ňou domáhate - teda uvedenie žalobného návrhu. Tu uvediete, v súlade s § 13 Občianskeho zákonníka, aké nároky si žalobou uplatňujete - či len to, aby žalovaný upustil od neoprávnených zásahov do Vašich osobnostných práv, alebo aby sa odstránili ich následky (ak to povaha veci pripúšťa) alebo či požadujete a primerané zadosťučinenie - ak ani toto nie je podľa Vášho názoru postačujúce (hoci v konečnom dôsledku o tom, ktorý nárok je v tej ktorej veci postačujúci rozhoduje súd), môžete sa žalobou domáhať náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch.

Žaloba ako aj všetky dôkazy je potrebné zaslať v dvoch vyhotoveniach - jedno zostáva súdu a jedno prepošle žalovanému na vyjadrenie.

2. Žalobu je po jej vyhotovení potrebné podať na príslušnom súde - ktorým je v danej veci ten okresný súd, ktorý je všeobecným súdom žalovaného. Všeobecným okresným súdom žalovaného je v prípade, ak je žalovaným fyzická osoba ten okresný súd, v obvode ktorého má žalovaný adresu trvalého pobytu. V prípade, ak je žalovaným právnická osoba, jej všeobecným okresným súdom je ten okresný súd, v obvode ktorého má sídlo zapísané v príslušnom registri.

Následne po doručení žaloby Vás súd vyzve na úhradu súdneho poplatku a ďalej bude postupovať podľa príslušných ustanovení procesného predpisu upravujúceho civilné sporové knanie - Civilného sporového poriadku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem sa domáhať ochrany svojho dobrého mena, cti a dôstojnosti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.