Máte
otázku?

Šírenie nepravdivých informácií


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Šírenie nepravdivých informácií

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako mám postupovať. Oslovuje ma neznáma žena, ktorú som nikdy nevidela, a tvrdí, že ma v meste, kde bývam, ohovárajú. Hlavne tvrdí, že som podviedla manžela a že sú na to svedkovia. Túto ženu som v živote nevidela a manžela som nepodviedla, aj keď on si to myslí. Momentálne sme v rozvodovom konaní. Manžel zaprel otcovstvo, ale DNA testy potvrdili jeho otcovstvo. Napriek tomu aj on tvrdí, že som ho podviedla. Už nevládzem, pretože takéto informácie ma poškodzujú a urážajú. Ako sa mám brániť? Ide tu o nemajetkovú ujmu?

Odpoveď: Šírenie nepravdivých informácií

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku na ktorú si dovoľujeme odpovedať nasledovne.

V prípade šírenia nepravdivých informácií o Vašej osobe máte viacero možností ako to riešiť. Svoju odpoveď rozdelím podľa právnych odvetví, ktorých inštitúty môžete využiť.

Občianske právo

V rovine občianskeho práva je potrebné vychádzať z ustanovenia § 11 Občianskeho zákonníka Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy. Paragraf 13 Občianskeho zákonníka ustanovuje, že: 

(1) Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie.

(2) Pokiaľ by sa nezdalo postačujúce zadosťučinenie podľa odseku 1 najmä preto, že bola v značnej miere znížená dôstojnosť fyzickej osoby alebo jeho vážnosť v spoločnosti, má fyzická osoba tiež právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch.

(3) Výšku náhrady podľa odseku 2 určí súd s prihliadnutím na závažnosť vzniknutej ujmy a na okolnosti, za ktorých k porušeniu práva došlo.

Ohováranie, teda šírenie nepravdivých informácií o Vašej osobe je zásahom do Vašich osobnostných práv, Vašej cti a dobrého mena. V prípade takéhoto zásahu máte právo domáhať sa nárokov podľa vyššie uvedeného § 13 OZ. V prípade podania žaloby by ste však museli označiť konkrétnu osobu, ktorá do Vášho práva zasiahla a rovnako tak by ste museli súdu uviesť, aké dôsledky mal tento zásah voči Vám (poškodenie dobrého mena, cti, povesti a pod.). Svoje tvrdenia by ste museli preukázať. Žiadať by ste mohli napríklad ospravedlnenie, alebo v prípade hrubšieho zásahu aj náhradu v peniazoch.

Priestupkové právo

Konanie dotyčnej osoby, či osôb, ktoré Vás ohovárajú by bolo možné posudzovať aj podľa predpisov správneho práva, konkrétne podľa zákona o priestupkoch, ktorý v § 49 upravuje tzv. priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Podľa ustanovenia § 49 ods. 1 písm. a) Priestupku sa dopustí ten, kto inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech. V tomto prípade by bolo potrebné podať návrh na okresný úrad podľa Vášho bydliska. Podľa § 68 ods. 1 priestupkového zákona sa Priestupky podľa § 42a a § 49 ods. 1 písm. a) prejednávajú len na návrh postihnutej osoby alebo jej zákonného zástupcu alebo opatrovníka (ďalej len „navrhovateľ“). Priestupok podľa § 22 ods. 1 písm. g) sa prejednáva len na návrh poškodenej osoby, jej zákonného zástupcu alebo opatrovníka, ak je poškodená osoba vo vzťahu k páchateľovi priestupku blízkou osobou a k ublíženiu na zdraví alebo spôsobeniu škody na majetku došlo iba tejto blízkej osobe, prípadne aj páchateľovi priestupku.

V tomto prípade, by príslušné orgány museli vec prešetriť, vykonalo by sa dokazovanie, výsluchy svedkov a podobne, pričom ak by sa odhalil páchateľ tohto priestupku a dokázala by sa mu vina, bol by náležite potrestaný, napr. aj pokutou do 33 eur. Ustanovuje to priamo § 49 ods. 2 priestupkového zákona Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) možno uložiť pokutu do 33 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) a písm. g) pokutu do 99 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. e) pokutu do 200 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. f) pokutu do 331 eur.

Trestné právo

Ak by konanie dotyčnej osoby, či osôb bolo závažnejšie, bolo by možné v takom prípade uvažovať aj o použití Trestného zákona. Podľa ustanovenia § 373 Trestného zákona 

(1) Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním značnú škodu,

b) z osobitného motívu,

c) verejne, alebo

d) v podnikaní závažnejším spôsobom konania.

(3) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo

b) a spôsobí inému stratu zamestnania, úpadok podniku alebo rozvod manželstva.

Máte právo podať trestné oznámenie, avšak dovoľujem si Vás upozorniť, na to, že trestné oznámenie je potrebné formulovať opatrne a nevyjadrovať sa o "podozrivej" osobe tak, ako keby trestný čin určite spáchala. Platí totiž prezumpcia neviny a ak by ste niekoho lživo označili ako páchateľa v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, mohli by ste sa dopustiť spáchania trestného činu krivého obvinenia, podľa § 345 Trestného zákona, v zmysle ktorého Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

Trápi vás "Šírenie nepravdivých informácií" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Šírenie nepravdivých informácií (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako postupovať v prípade, že zástupkyňa hlavného vychovávateľa v školskom ubytovaní šíri nepravdivé informácie o viacerých osobách. Napríklad, vymyslela si, že jeden spolubývajúci (označme ho ako číslo 1) ohovára ostatných spolubývajúcich (čísla 2 a 3) alebo ich nahlásil za porušovanie internátneho poriadku, k čomu však nikdy nedošlo. Hlavná zástupkyňa potom tvrdí ostatným spolubývajúcim (čísla 2 a 3), že ich spolubývajúci číslo 1 nahlásil, čím sa snaží vyvolať hádky alebo nepriateľstvo medzi nimi, možno za účelom, aby sa o sebe navzájom ohovárali. Keďže sa toto stalo viackrát a nemáme žiadne dôkazy, ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Šírenie nepravdivých informácií

(odpoveď odoslaná: 29.11.2019)

Dobrý deň,

ak určitá osoba uvádza nepravdivé informácie o nejakej inej osobe, môže sa podľa závažnosti jednať o zásah do práva na ochranu osobnosti, o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, prípadne až trestný čin. Na to, aby to bol trestný čin, musí poškodenej osobe vzniknúť vážna ujma v spoločnosti. Z toho, čo uvádzate nie je možné posúdiť presne závažnosť ujmy, avšak pokiaľ nemáte dôkazy, tak potom je riešenie komplikovanejšie. Odporúčal by som zvážiť otvorený rozhovor s dotyčnou, prípadne jej nadriadeným a upozornil by som ju na to, aby neuvádzala nepravdivé informácie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Šírenie nepravdivých informácií" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.