Máte
otázku?

Aké orgány musí mať občianske združenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Aké orgány musí mať občianske združenie?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je nutné, aby občianske združenie okrem predsedu, podpredsedu a členskej rady, teda všetkých členov, malo aj kontrolný orgán a finančníka. Plánujem odovzdať združenie známemu, avšak on a jeho kolega sú len dvaja a nikto iný nechce zostávať v pozícii kontrolóra a finančníka. Mohlo by byť možné vo zápisnici, v ktorej meníme názov združenia a jeho stanovy, napísať, že kontrolná rada a finančník zanikajú, pričom zostáva len predsedníctvo a členská rada? Ďakujem.

Odpoveď: Aké orgány musí mať občianske združenie?

Dobrý deň,

právna úprava týkajúca sa združení je obsiahnutá v zákone č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov. Zákon neustanovuje povinné orgány združenia. V podstate je na členoch občianskeho združenia ako usporiadajú vnútorné vzťahy, vrátane jeho orgánov. Rozhodujúca je preto úprava v stanovách. Zápisnicou, ktorou zmeníte názov OZ, preto môžete osvedčiť i zmenu predsedu alebo štatutárneho zástupcu občianskeho združenia, prípadne členov OZ. Môžete uviesť, ktoré orgány zanikajú, a ktoré ostávajú. Na zmenu sa vyžaduje zmena stanov, o ktorej rozhoduje orgán, do ktorého kompetencie OZ toto oprávnenie zverilo. Okrem toho bude potrebné vypracovať oznámenie o zmene údajov adresovanému Ministerstvu vnútra SR, ktoré musí byť podpísané štatutárnym orgánom a súčasne aj novozvoleným štatutárnym orgánom. Pravosť podpisu musí byť úradne osvedčená.

Trápi vás "Aké orgány musí mať občianske združenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké orgány musí mať občianske združenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Aké orgány má občianske združenie?

    V zákone je uvedené, že musia obsahovať orgány OZ. Nie je tam uvedené aké tie orgány musia byť. Je možné aby malo OZ iba jeden orgán a to predsedníctvo  ...

  • Občianske združenie - dar fyzickej osobe

    d) orgány združenia, spôsob ich ustanovovania, určenie orgánov a funkcionárov ... Záverom uvádzame, že Vaše OZ vždy musí mať doklad o použití fin.

  • Podmienky pri adopcii dieťaťa

    40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len „OZ“)). 2 / osvojiteľ musí mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu (viď. ... Príslušným orgánom na zverenie dieťaťa do predosvojiteľskej starostlivosti je v zmysle ...

  • Porušenie pracovnej disciplíny

    Nakoľko nejde o rozhodnutie štátneho orgánu, má toto oznámenie iba informačný charakter a ... Na to aby Vám mohol dať zamestnávateľ výpoveď musí dodržať všetky podmienky ... 09.06.2021 - Aké orgány musí mať občianske združenie?

  • Osvojenie (adopcia) - zhrnutie

    Orgánom oprávneným rozhodovať o osvojení je súd. Podmienky osvojenia: 1/ osvojiteľom môže byť iba fyzická osoba. 2/ osvojiteľ musí mať spôsobilosť na ...

  • V CPZ dlhšie ako 48 hodín

    Do konca tejto lehoty musí sudca rozhodnúť o návrhu na väzbu. ... tieto lehoty určené Trestným poriadkom orgány činné v trestnom konaní ... do cpz a chcem sa spýtať, či by ste mi približne vedeli povedať čo z toho môže mať. ... 09.06.2021 - Odstúpenie od zmluvy · 09.06.2021 - Aké orgány musí mať občianske združenie ?

  • Zmena oprávnenej osoby v registri partnerov verejného sektora

    Každý partner verejného sektora môže mať v registri zapísanú iba jednu ... sektora a oprávnenej osoby musí byť determinovaný vždy písomnou zmluvou o plnení ... od zmluvy · 09.06.2021 - Aké orgány musí mať občianske združenie?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.