Máte
otázku?

V CPZ dlhšie ako 48 hodín


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

Dobrý večer, môjho manžela zadržali 5.10. za jazdu pod vplyvom alkoholu. Už uplynulo 48 hodín a stále je v CPZ. Nikdy predtým nebol súdne trestaný. Môžem sa spýtať, ako dlho ho ešte môžu držať vo väzbe? A prečo sa nepodávajú informácie rodine? Ďakujem.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

Dobrý deň,  zo skúsenosti viem, že páchateľ zostáva v CPZ (cele predbežného zaistenia) len niekoľko hodín (do vytriezvenia). Pri takýchto trestných činoch v tomto prípade nejde o väzbu a bude prepustený po niekoľkých hodinách.

Najdlhšie môže osoba zostať "zadržaná" 5 dní.

Policajt, respektíve prokurátor do 48 hodín podozrivého buď prepustí bez obvinenia, alebo obviní a prepustí na slobodu. Tiež ho môže obviniť a dať podnet na vzatie do väzby a dovtedy ho nechá v CPZ. Ak osobu obviní a dá návrh na väzbu, v cele môže stráviť ďalších 48 hodín. Pri obvinení z obzvlášť závažného zločinu, ako je napr. úkladná vražda, môže byť v cele 72 hodín.  Do konca tejto lehoty musí sudca rozhodnúť o návrhu na väzbu. Ak ide o super rýchle konanie, spravidla napr. opití vodiči, lehota zadržania je maximálne 48 hodín. 

Trápi vás "V CPZ dlhšie ako 48 hodín" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, môj otec je od pondelka v CPZ od 23 hodiny večer až dodnes. Polícia nechce poskytnúť žiadne informácie, preto sa pýtam, dokedy tam môže ostať.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 23.05.2023)

Dobrý deň,
v prípade, že bola osoba zaistená, resp. zadržaná a umiestnená do CPZ, tak začína plynúť policajtom lehota. Tu však závisí či bola osoba vzatá do tejto cely na základe zákona o policajnom zbore alebo na základe trestného poriadku. V zmysle zákona o policajnom zbore je to 24 hodín a v zmysle trestného poriadku je to 48 hodín po uplynutí ktorej by mali policajti osobu prepustiť. Túto 48 hodinovú lehotu však majú iba policajti, ktorí následne môžu osobu odovzdať súdu alebo ju prepustiť na slobodu. Ak je osoba súdu predložená, tak spravidla je súdu predložená obžaloba alebo návrh na vzatie do väzby a celý spisový materiál. Súd má potom ďalšiu 48 hodinovú lehotu na rozhodnutie (pri obzvlášť závažných zločinoch 72 hodín). V prípade, ak Váš otec nebude dnes do 23tej hodiny prepustený na slobodu, tak bol pravdepodobne vzatý do väzby rozhodnutím.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Môj manžel je od včerajšieho večera zadržaný na CPZ, nemá vodičský preukaz a bol pod vplyvom alkoholu. Kedy by ho mohli prepustiť?

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 06.07.2022)

Dobrý deň,
je veľmi ťažké odpovedať na Vašu otázku, nakoľko to závisí od toho, či prokurátor podá návrh na vzatie do väzby alebo návrh na tzv. superrýchle konanie. V CPZ ho môžu držať 48 hodín. Následne ho musia buď s návrhom na vzatie do väzby predložiť súdu (kde ho opäť budú môcť držať ďalších 48 hodín) alebo ho musia rovno prepustiť.


Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, môj brat vypil pol deci alkoholu a potom sadol za volant auta, čo vyústilo do autonehody. Táto nehoda sa stala včera a my nevieme, ako ani kde sa môžeme informovať o mieste, kde je zadržaný. Chceli by sme vedieť, čo presne sa stalo, a kedy ho pustia na slobodu.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 20.06.2021)

Dobrý deň,
ak spôsobil dopravnú nehodu, informujte sa na dopravnom inšpektoráte podľa miesta, kde sa nehoda stala. Prípadne kontaktuje obvodné oddelenie PZ SR, v obvode ktorého sa nehoda stala. Poskytnú Vám informácie o Vašom bratovi.


Trápi vás "V CPZ dlhšie ako 48 hodín" a chcete pomôcť?

Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, môj priateľ je zadržaný už 48 hodín. Zajtra to bude presne 48 hodín, odkedy bodol poškodenému do bruška nožom.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 01.11.2020)

Dobrý deň,
tieto lehoty určené Trestným poriadkom orgány činné v trestnom konaní posudzujú prísne a vo veľkej väčšine prípadov dodržia. Je možné, že v súčasnosti, počas plynutia lehoty už rozhodli o jeho väzbe, prípadne vykonali iné úkony v súlade s príslušnými ustanoveniami Trestného poriadku.

Ak sa však následne zistí, že bol zadržiavaný nezákonne, je možné žiadať nápravu a náhradu škody.


Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na nasledovnú situáciu. Mojej manželovi sa už druhýkrát v obchode omylom stalo, že zabudol pri veľkom nákupe vyložiť drobnosť, ktorú si nevšimol, a tak ju ako keby ukradol. Prvýkrát sme ľahko prešli pokutu za kofolu za 55 centov, ktorú dostal od policajtov a následne na ďalší deň zaplatil poštovou poukážkou. Tentoraz sa však jednalo o vakuumovo balenú klobásu. Manžel bol zaneprázdnený veľkým nákupom aj so synom v kočíku a jednoducho si klobásu nevšimol. Potreboval byť rýchlo doma, pretože sme sa ponáhľali a na ďalší deň sme mali krst. Predajca mu však neveril, že to zabudol vyložiť a zavolal políciu. Policajti ho vzali do cely a odobrali mu slobodu. Mohli mi doniesť len syna a zaplatený nákup - tieto klobásy vzali na vyšetrenie. Keď som volala na príslušný zbor polície, povedali mi, že dnes je piatok a musia čakať na rozhodnutie kurátora. Upozornili ma, že by som nemala očakávať jeho návrat domov pred pondelkom a že najskôr ho kurátor pustí až v pondelok, pretože bohužiaľ, kvôli nemu pravdepodobne nepríde cez víkend. Pri druhej výzve mi oznámili, že kurátor teraz má veľa práce a môj manžel príde na rad pravdepodobne až v pondelok. Ale to je už po 72 hodinách od jeho zadržania. Je toto možné? Kvôli jednej klobáse, ktorú niekto jednoducho zabudol vyložiť na pokladničnom páse? Ďakujem!

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 15.07.2019)

Dobrý deň, 

páchatelia spravidla zostávajú v tzv. CPZ (cele predbežného zaistenia) len niekoľko hodín. Určite nie je v súlade so zákonom, aby váš manžel bol v CPZ od piatka až do pondelka.

Policajt, respektíve prokurátor do 48 hodín podozrivého buď prepustí bez obvinenia, alebo obviní a prepustí na slobodu. Tiež ho môže obviniť a dať podnet na vzatie do väzby a dovtedy ho nechá v CPZ. Ak osobu obviní a dá návrh na väzbu, v cele môže stráviť ďalších 48 hodín. 

Dôležitou skutočnosťou však je, ak sa má osoba nachádzať vo väzbe v súlade so zákonom dlhšie ako 48 hodín od zadržania, musí jej byť vznesené obvinenie pre trestný čin, musí byť spracovaný návrh na jej vzatie do väzby a musí byť najneskôr do 48 hodín od zadržania prevedená pre sudcu pre prípravné konanie, ktorý rozhoduje o ďalšom trvaní väzby. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň. Môj brat bol v stredu trocha opitý a vymýšľal hlúposti ako sa nasilu dostať do väzenia. Zavolal asi trikrát na políciu s rôznymi nesmyslami a keďže mu policajti neverili, vymyslel príbeh o bombe. Policajti ho okamžite vzali do cely prečinového páchania. Chcem sa opýtať, či by ste mi vedeli približne povedať, aké dôsledky by to mohlo mať. Ďakujem.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 12.06.2019)

Dobrý deň,

policajt, respektíve prokurátor do 48 hodín podozrivého buď prepustí bez obvinenia, alebo obviní a prepustí na slobodu. Ak pôjde iba o priestupok, tak vec postúpia orgánu, ktorý je príslušný v danej veci rozhodovať. 

Policajný príslušník alebo prokurátor ju môže obviniť a dať podnet na vzatie do väzby a dovtedy ju ponechá v CPZ (cela predbežného zadržania). Ak vášho brata obviní a dá návrh na väzbu, v cele môže stráviť ďalších 48 hodín. Do konca tejto lehoty musí sudca rozhodnúť o návrhu na väzbu. 

Páchateľ zostáva v CPZ len niekoľko hodín (najčastejšie do vytriezvenia). Pri takýchto trestných činoch v tomto prípade nejde o väzbu a bude prepustený po niekoľkých hodinách.

Váš brat sa nachádza ešte len vo fáze postup pred začatím trestného stíhania, a teda zatiaľ nejde o trestné stíhanie.

Brat svojím správaním mohol naplniť skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy, keďže nahlásil bombu. Zároveň však naplnil aj skutkovú podstatu opilstva, kde sa hovorí o tom, že ak spáchal trestný čin opitý, tak sa na neho vzťahuje trestný čin opilstva. Keby v skutkovej podstate šírenia poplašnej správy bol menší trest ako za opilstvo, tak správania brata môžu dať pod šírenie poplašnej správy.

Najdlhšie môže osoba zostať "zadržaná" 5 dní.

Podľa § 361 Trestného zákona je nahlásenie bomby poplašná správa. Definícia je takáto: "Kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta tým, že rozširuje poplašnú správu, ktorá je nepravdivá, alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať také nebezpečenstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky."


Trápi vás "V CPZ dlhšie ako 48 hodín" a chcete pomôcť?

Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Moju babku dnes prichytili pri krádeži, avšak je vo väzení. Nikdy predtým nič také neurobila a nie je trestaná. Je možné ju prepustiť na podmienku?

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 10.06.2019)

Dobrý deň,  

zadržanie Vašej babky sa riadi zákonom č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok.

Policajt, respektíve prokurátor do 48 hodín podozrivého buď prepustí bez obvinenia, alebo obviní a prepustí na slobodu. Ak pôjde iba o priestupok, tak vec postúpia orgánu, ktorý je príslušný v danej veci rozhodovať. Pri viacerých trestných činoch, zákonné znenie skutkovej podstaty vyžaduje spôsobenie tzv. malej škody. Ak sa škoda nedostala na úroveň malej škody, tak sa skutok nepovažuje za trestný čin.  V týchto prípadoch môže ísť buď o priestupok alebo o skutok, ktorý nie je trestným činom ani priestupkom. Trestný zákon definuje malú škodu ako škodu prevyšujúcu sumu 266,- €. Tzn. aby mohol byť skutok považovaný za trestný čin je potrebné, aby spôsobená škoda predstavovala sumu aspoň 266,01 €.

Policajný príslušník alebo prokurátor ju môže obviniť a dať podnet na vzatie do väzby a dovtedy ju ponechá v CPZ (cela predbežného zadržania). Ak babku obviní a dá návrh na väzbu, v cele môže stráviť ďalších 48 hodín. Do konca tejto lehoty musí sudca rozhodnúť o návrhu na väzbu. Ak ide o super rýchle konanie, spravidla, lehota zadržania je maximálne 48 hodín.


Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Prosím Vás, chcel by som sa opýtať. Môjho priateľa zadržali za volantom, keď mal viac ako 2% alkoholu v dychu. Rád by som vedel, čo mu hrozí a ako dlho bude trvať proces, kým sa uskutoční súd. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 09.08.2018)

Dobrý deň,

súdna prax rešpektuje pri posudzovaní závažnosti takéhoto konania medicínske hľadisko, ktoré stanovuje, kedy je schopnosť vodiča bezpečne viesť motorové vozidlo nepriaznivo ovplyvnená. Je tomu tak v prípade, ak hladina alkoholu v krvi dosiahne 0,4762 mg/l etanolu vo vzduchu, čo je hladina alkoholu v krvi 1, 00g/kg, teda 1 promile.

Do úvahy prichádza § 289 Trestného zákona, podľa ktorého:

(1) Kto vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil vplyvom návykovej látky, zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto sa pri výkone zamestnania alebo inej činnosti uvedenej v odseku 1 odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky, ktoré sa vykonáva dychovou skúškou alebo orientačným testovacím prístrojom, alebo sa odmietne podrobiť lekárskemu vyšetreniu odberom a vyšetrením krvi alebo iného biologického materiálu, či nie je ovplyvnený návykovou látkou, hoci by to pri vyšetrení nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie.

(3) Kto vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil vplyvom návykovej látky, zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku,

a) hoci bol za taký čin alebo za čin uvedený v odseku 2 v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin alebo za čin uvedený v odseku 2 prepustený,

b) hoci bol za obdobný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky alebo za čin uvedený v odseku 2 v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch postihnutý, alebo

c) spôsobil čo aj z nedbanlivosti inému ublíženie na zdraví alebo väčšiu škodu na cudzom majetku,

potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(4) Odňatím slobody na dva roky až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil vplyvom návykovej látky, konanie, pri ktorom by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku pri výkone zamestnania alebo inej činnosti, pri ktorých je vplyv návykovej látky obzvlášť nebezpečný, najmä ak vedie prostriedok hromadnej prepravy.

Záleží, ako orgány činné v trestnom konaní, resp. súd preukážu okolnosti skutku a ako stanovia presnú skutkovú podstatu trestného činu. Po zvážení všetkých priťažujúcich a poľahčujúcich okolností súd určí primeraný trest.

Ak Váš priateľ naplnil túto skutočnosť, potom je veľká pravdepodobnosť, že voči nemu vznesú obvinenie. Pokiaľ ide o to, kedy bude súd, to sa nedá vopred s určitosťou povedať. Nie je totiž vylúčené, aby bol odstíhaný v tzv. superrýchlom konaní podľa § 204 Trestného poriadku: "Ak bola prokurátorovi odovzdaná spolu so spisom osoba, ktorá bola zadržaná ako podozrivá pri páchaní prečinu, na ktorý zákon ustanovuje trest odňatia slobody, ktorého horná hranica neprevyšuje päť rokov, bezprostredne po ňom, alebo po tom, čo odpadla prekážka jej bezprostredného zadržania najviac do 24 hodín po spáchaní prečinu a prokurátor ju neprepustí na slobodu, odovzdá ju najneskôr do 48 hodín od zadržania súdu, ktorému tiež podá obžalobu spolu so spisom. Ak prokurátor zistí dôvody väzby, súčasne navrhne, aby bol obvinený vzatý do väzby."


Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň. Môjho priateľa minulý rok pristihli pri aute v nezákonnej podmienke a bol odsúdený na 10 mesiacov. Avšak, aj keď sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, jeho odvolanie bolo zamietnuté. Mal nastúpiť na výkon trestu v septembri, ale nerešpektoval dané rozhodnutie. Snažil sa tomuto vyhnúť a až teraz v júli ho úrady opäť chytili. Rád by som sa dozvedel, koľko mesiacov mu môžu pridať k trestu za to, že nenastúpil k jeho výkonu. Ďakujem.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 27.07.2018)

Dobrý deň. Ak Váš priateľ nerešpektoval výzvu na nastúpenie do výkonu trestu, zrejme sa tým dopustil trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia podľa ustanovenia § 348 ods. 1 písm. a) Trestného zákona. Z hľadiska možnej trestnoprávnej sankcie mu za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.


Trápi vás "V CPZ dlhšie ako 48 hodín" a chcete pomôcť?

Podotázka: V CPZ dlhšie ako 48 hodín (Trestné právo)

Dobrý deň, môjho priateľa vzali do väzby pre neplatenie výživného. Lenže on si medzičasom už túto čiastku vyplatil. Zaplatil celú dlžnú sumu a napriek tomu ho odviedli. Môže byť odsúdený, aj keď všetko zaplatil? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: V CPZ dlhšie ako 48 hodín

(odpoveď odoslaná: 30.04.2018)

Dobrý deň, ak zaplatil výživné, tak môže uplatniť tzv. účinnú ľútosť a tým pádom nebude odsúdený. Dôležité  je aby nemal dlh v čase, keď bude súd rozhodovať o treste.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "V CPZ dlhšie ako 48 hodín" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.