Máte
otázku?

Zúženie BSM pre stavbu domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Zúženie BSM pre stavbu domu

Dobrý deň! Mám ku Vám otázku týkajúcu sa BSM. Ráda by som si postavila malý domček na podnikanie, konkrétne bistro, pričom by mi môj brat finančne a aj prakticky pomohol so stavbou. Potrebujem vedieť, ako mám postupovať, ak chcem zúžiť BSM počas manželstva. Chcela by som, aby bolo zaručené, že to bude len moje, keďže môj manžel má dlhy. Mám najskôr vyhotoviť projekt a potom dať vystaviť notársku zápisnicu o zúžení BSM, alebo mám postupovať v opačnom poradí? V súčasnosti ešte nepodnikám a ani to nepredpokladám, kým nebude všetko hotové. Prosím Vás, poraďte mi, ako mám postupovať a čo je najlepším a najsprávnejším riešením v tejto veci, prípadne predložte iný efektívny postup. Ďakujem!

Odpoveď: Zúženie BSM pre stavbu domu

Dobrý deň, pokiaľ chcete, aby stavba nepatrila do BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov) a budete ju stavať počas manželstva, potom je pre Vás lepšie si zrušiť BSM. Pretože, ak si ho len zúžite a počas manželstva budete do stavby investovať peniaze z BSM, potom by v prípade rozvodu manžel mohol požadovať náhradu toho čo išlo z BSM (teda peniaze, ktoré ste použili zo spoločného na stavbu).

Určite si to dobre premyslite. Ak nebudete používať spoločné peniaze, potom postačí zúženie BSM pred samotnou stavbou.

Trápi vás "Zúženie BSM pre stavbu domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zúženie BSM pre stavbu domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti zúženia alebo rozšírenia bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Počas manželstva sa manželia rozhodli podpísať zúženie BSM, aby jeden z nich mohol získať hypotéku na kúpu nehnuteľnosti. Chcela by som vedieť, či je možné po kúpe nehnuteľnosti a po určitom čase BSM opäť rozšíriť o túto nehnuteľnosť. Ďakujem.

Odpoveď: Zúženie BSM pre stavbu domu

(odpoveď odoslaná: 15.03.2024)

Dobrý deň, vo vyššie uvedenej veci platí, že ak došlo k zúženiu BSM a manžel počas tejto doby nadobudol nehnuteľnosť do svojho výlučného vlastníctva, potom platí, že ak by ste chceli, aby táto nehnuteľnosť patrila do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, právne to nie je možné. Dôvod je jednoduchý a to ten, že dohody o zúžení prípadne rozšírení BSM sa môžu vzťahovať len na majetok, ktorý nadobudnete v budúcnosti, teda nie spätne na nehnuteľnosť, ktorú už váš manžel nadobudol do výlučného vlastníctva.

Ak chcete byť podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti, potom manžel vám môže podiel na tejto nehnuteľnosti darovať. Treba však preštudovať podmienky banky, či darovaním podielu na nehnuteľnosti nedôjde k zosplatneniu úveru v celosti. Odporúčam preto kontaktovať banku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zúženie BSM pre stavbu domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň,
keďže som staršia pani, ktorá sa po 40 rokoch znovu vydáva, začali mi vznikať otázky ohľadne bezpodielového spoločného majetku (BSM) po uzavretí manželstva. Mám deti, rovnako ako môj partner, a už som sa raz popálila. Rada by som vedela, ako to je s hotovosťou na účtoch v bankách a vo fondoch. Je hotovosť aj fondy ku dňu manželstva mimo BSM aj počas manželstva alebo je možné toto nejako ošetriť? Je mi jasné, že pokiaľ som nehnuteľnosť nadobudla pred manželstvom, ostáva mojím výlučným majetkom a pripadne do dedičstva mojim deťom. Nejasné mi však ostáva, ako to bude s nehnuteľnosťami kúpenými z mojej hotovosti pred svadbou. Je možné ich zapísať do katastra nehnutelností pri súhlase manžela výlučne na moje meno alebo je potrebné spísať zúženie BSM? Dá sa takéto zúženie BSM uplatniť aj na účty v bankách? Nerada by som vás otravovala, ale nikde som nenašla informácie týkajúce sa peňažných prostriedkov, len o hnuteľnom a nehnuteľnom majetku. Trápi ma to preto, že ja podnikám ako SZČO a môj budúci manžel je nezamestnaný. Vopred vám ďakujem za odpoveď a som vďačná, že poskytujete takúto službu ľuďom.

Odpoveď: Zúženie BSM pre stavbu domu

(odpoveď odoslaná: 07.06.2021)

Dobrý deň, preštudovali sme si Vašu otázku, ku ktorej uvádzame nasledovnú odpoveď :

V zmysle ust. § 143 Obč. zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že fin. prostriedky, ktoré máte na Vašich účtoch patria výlučne Vám, čo vyplýva z logiky veci cit. ustanovenia § 143 Obč. zákonníka, keďže ste ich nadobudli pred manželstvom. 

Len pre Vašu informáciu uvádzame /o tom sa v otázke nezmieňuje/, či máte vyporiadané predchádzajúce BSM. V prípade, že predchádzajúce zaniknuté BSM nemáte vyporiadané, rovnako aj v tomto prípade, ak by došlo k vyporiadaniu či už dohodou alebo na základe súdneho rozhodnutia, fin. prostriedky a iné veci /hnuteľné, nehnuteľnosti/ nebudú patriť do "nového" BSM, ale budú vo Vašom výlučnom vlastníctve.

V otázke uvádzate, že ste SZČO a budúci manžel je nezamestnaný, potom riešením Vami uvedených možných problémov vyvstávajúcich s budúcim BSM je spísanie dohody o zúžení BSM v zmysle ust. § 143 a/ Obč. zákonníka. Vzhľadom na okolnosť, že ste ešte manželstvo neuzatvorili, túto dohodu o zúžení BSM môžete spísať u notára až po uzatvorení manželstva.

Ďalšou možnosťou vzhľadom na Vaše podnikanie ako SZČO je podanie návrhu na súd na zrušenie BSM za trvania manželstva v zmysle ust. § 148a/ ods. 2 Obč. zákonníka, rovnako až po uzatvorení manželstva.

Za najpriaznivejšie riešenie považujeme podanie návrhu na zrušenie BSM z dôvodu vykonávania podnikateľskej činnosti.

V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zúženie BSM pre stavbu domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.