Máte
otázku?

Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?

Mám možnosť požiadať aj o výživné pre seba, ak sme s otcom dieťaťa neboli manželia a rovnako aj o príspevok spojený s tehotenstvom a narodením dieťaťa? Má otec tiež povinnosť prispieť na to? Ďakujem.

Odpoveď: Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?

Dobrý deň, podľa § 74 ods. 1 zákona o rodine, otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Môžete sa teda od otca dieťaťa domáhať náhrady výživy v trvaní maximálne dvoch rokov a príspevku na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Ak sa Vám v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom znížili príjmy, ste oprávnená domáhať sa na súde určenia uvedených príspevkov a to v rozsahu, ktorá je na pokrytie vašich výdavkov potrebná s ohľadom na schopnosti a majetkové možnosti otca dieťaťa. Dovoľujem si Vás upozorniť, že právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.

Trápi vás "Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám nárok na výživné od otca dieťaťa? (Rodinné právo)

Prosíme o radu, ako postupovať, keď otec dieťaťa je Poliak. Spolu súhlasným vyhlásením je zapísaný v rodnom liste, no následne prerušil všetky kontakty. Nevie sa, kde sa nachádza, pretože je nevysledovateľný, a naše dieťa už má rok. Z dôvodu nemožnosti ho nájsť sme stiahli podanie o výživné na nevydatú matku po tom, ako sa na súd neprišiel dostaviť dvakrát. Rovnako sa už dvakrát neprišiel dostaviť aj v prípade výživného a konanie je odložené na neurčito. Navyše, matka neberie rodičovský príspevok, pretože poľské úrady neodpovedajú na otázku, či je v krajine poistený. Vopred ďakujeme.

Odpoveď: Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2016)

Dobry den, ak nienje mozne sa dopatrat otca, sud moze prebehnut aj bez neho. Trva to sice dhsie, ale konanie nemoze byt zastavene. Ked ziskate exekucny titul, tak mozete podat navrh na exekuciu v polsku. Ked mu exekutor zablokuje ucet, otec sa ozve.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám nárok na výživné od otca dieťaťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.