Máte
otázku?

Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu

Dobrý deň. So svojim bývalým partnerom, nie manželom, mám už 6 rokov striedavú starostlivosť o syna, keďže pracujem v Rakúsku ako opatrovateľka. Predtým, keď som pracovala na Slovensku, syn bol v mojej starostlivosti. Túto striedavku teraz zdieľam s matkou môjho bývalého partnera, pretože môj ex-partner žije so svojou novou priateľkou a ich dieťaťom v jednom dome. Mám aj dôkazy o tom, že nikdy neprestali manipulovať môjho syna proti mne. Chcem si syna znovu zobrať do starostlivosti a zároveň nechcem prísť o prácu.

Odpoveď: Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu

Dobrý deň,

ak chcete zveriť syna späť so svojej osobnej starostlivosti musíte podať na súd návrh na úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu. Budete musieť náležite odôvodniť, že ste schopná sa o syna riadne postarať, pretože to bude zrejme hlavný argument jeho otca (že sa nemôžete o syna starať po celý čas, ak pracujete v Rakúsku). Rovnako bude vhodné uviesť to, že počas toho, keď je u otca, resp. starej matky, je dieťa manipulované proti Vám. Dôležitý bude aj názor Vášho syna. Pokiaľ bude chcieť byť len vo Vašej starostlivosti, súd to bude musieť vziať do úvahy a zvýši sa tým šanca, že Vám ho súd zverí.

Konečné rozhodnutie však aj tak záleží na súde. Ten musí rozhodnúť po náležitom posúdení všetkých dôkazov v najlepšom možnom záujme dieťaťa, pričom musí rešpektovať aj jeho právo na styk s oboma rodičmi. Na to, aby súd zmenil svoje pôvodné rozhodnutie musí pri rozhodovaní skúmať, či všetky uvedené podmienky sú naďalej splnené, teda či od posledného rozhodnutia súdu o zverení maloletého do striedavej osobnej starostlivosti došlo k takým zmenám pomerov, či už na strane maloletého alebo jeho rodičov, že táto forma osobnej starostlivosti o maloletého už nie je možná. Ak dôležitá zmena pomerov nenastala, tak súd svoje rozhodnutie s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení.

Dovoľujem si tiež uviesť nemenej dôležitú skutočnosť, a síce, že ak budete chcieť so synom trvalo žiť v Rakúsku, bude s tým musieť súhlasiť aj jeho otec. Inak by sa to mohlo posúdiť ako únos a otec by mohol žiadať návrat dieťaťa prostredníctvom súdu.

Trápi vás "Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som Vás požiadala o radu. Môj manžel podal na súd návrh na zrušenie striedavej starostlivosti. Môžete mi prosím poradiť, ako mám postupovať v prípade, že nesúhlasím s týmto návrhom? Ďakujem.

Odpoveď: Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu

(odpoveď odoslaná: 30.09.2019)

Dobrý deň. Vyjadrenia k návrhom na zrušenie striedavej starostlivosti, podobne ako iné podania v rodinných veciach, sú veľmi individuálne. Je preto potrebné každé jedno podanie pripraviť s ohľadom na konkrétne okolnosti tej ktorej veci.

Pokiaľ sa budete vyjadrovať súhlasne, tak je potrebné v prvom rade potvrdiť dôvody, ktoré uvádza druhá strana ohľadom navrhovanej zmeny v starostlivosti o mal. dieťa/deti, prípadne pridať ďalšie - vlastné. Tieto dôvody by mali znamenať podstatnú zmenu pomerov oproti stavu, keď sa rozhodovalo o striedavej osobnej starostlivosti.

Situáciu je potrebné opísať tak, aby si súd vedel urobiť náležitý obraz o veci. Dôležité je zdôvodnenie konkrétnych skutočností, ktoré odôvodňujú podaný návrh, resp. vyjadrenie súhlasu s návrhom. Ak sú to pracovné povinnosti tak sa treba sústrediť na to. Ak ide o to, že si to tak vyžiadalo mal dieťa/deti, tak treba zdôrazniť to. Ideálne je, ak sa viacero dôvodov kumuluje.

Nakoľko pôjde o súhlas, a teda nie o spornú vec, situáciu to značne uľahčuje. Čo sa týka formálnych náležitostí, v prvom rade je potrebné aby Vaše podanie bolo písomne, podpísané a obsahovali súdom pridelenú spisovnú značku k prípadu. Je potrebné, aby bolo z podania zrejmé, kto ho robí, akej veci sa týka, komu je určené a čo sa navrhuje. Ťažiskové však bude to, ako majú byť pomery upravené nanovo, najmä či sa styk nebude upravovať alebo bude upravovať a ak áno, tak ako.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zrušiť striedavú starostlivosť a neprísť o prácu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.