Máte
otázku?

Zmluva o dielo podpísaná neplnoletým dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Zmluva o dielo podpísaná neplnoletým dieťaťom

17-ročný syn podpísal zmluvu o dielo bez vedomia rodičov. Pracoval na webovej stránke a tvrdí, že všetko odoslal načas; napriek tomu od neho iná osoba tvrdí niečo iné a žiada finančnú náhradu. Ako rodič som o tomto nevedela. Žiada od neho sumu presahujúcu 1 000 €. Rada by som vedela, ako môže neplnoletý podpísať zmluvu a či je takáto zmluva platná. My, ako rodičia, sme o ničom nevedeli a náš syn nemá príjem, z ktorého by danú sumu zaplatil. Prosím o radu, ako postupovať v takomto prípade. Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o dielo podpísaná neplnoletým dieťaťom

Dobrý deň, 

uzavretie (podpísanie) zmluvy o dielo je právnym úkonom.

v zásade platí, že spôsobilosť fyzickej osoby vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti (teda spôsobilosť na právne úkony) vzniká v plnom rozsahu plnoletosťou, ktorá sa nadobúda dovŕšením osemnásteho roku veku (podľa § 8 Občianskeho zákonníka).

Súčasne ale Občiansky zákonník v § 9 priznáva určitý stupeň spôsobilosti na právne úkony aj osobám pred dovŕšením plnoletosti. Podľa uvedeného ustanovenia Občianskeho zákonníka majú maloletí (osoby pred dovŕšením plnoletosti) spôsobilosť na také právne úkony, ktoré sú svojou povahou primerané rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku.

Preto ak Váš syn podľa uvedených kritérií vedel pri uzatvorení zmluvy o dielo posúdiť následky tohto konania bude uvedený právny úkon Vášho syna platný.

Trápi vás "Zmluva o dielo podpísaná neplnoletým dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluva o dielo podpísaná neplnoletým dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.