POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

Dobrý večer. Chcel by som sa opýtať na jednu vec. Predal som byt prostredníctvom realitnej kancelárie. S maklérom som podpísal exkluzívnu zmluvu o predaji, v ktorej sme sa dohodli, že byt pre mňa predá on. Cena bola stanovená na 63 000 EUR za byt plus 2 000 EUR ako odmena pre kanceláriu, teda spolu 65 000 EUR. Byt bol nakoniec predaný za 64 000 EUR, pretože kupujúca pri podpise zmluvy požiadala o zníženie ceny o 1 000 EUR, inak byt nekupovala. Pokiaľ by som to nespravil, prisiel by som o zálohu na iný byt. Môj maklér od nej prijal zálohu len vo výške 1 000 EUR, pretože vraj nemala viac. Pri predaji jej tiež povedal, že ak byt nepredám a ona zostane jeho klientkou, nájde jej iný byt o tisíc eur lacnejší. Teraz od mňa maklér žiada ďalších tisíc eur ako odmenu. Nechcem mu ich však dať. Má na ne nárok? Mám mu ich dať? Ďakujem. Gordan.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

Dobrý deň, na kvalifikované zodpovedanie otázky by sme potrebovali vedieť či bola uzatvorená zmluva priamo v sídle realitnej spoločnosti alebo mimo prevádzkových priestorov. Jedná sa tu hlavne o samotné dojednanie zmluvných podmienok a  o poučovaciu povinnosť realitnej kancelárie, nakoľko okrem iných realitná kancelária /v tomto prípade vystupuje  ako predávajúci/ nesmie ukladať spotrebiteľovi, teda Vám, povinnosti bez právneho dôvodu, upierať spotrebiteľovi práva  podľa zákona o ochrane spotrebiteľa a používať nekalé obchodné praktiky a neprijateľné podmienky v spotrebiteľských zmluvách podľa ustanovení Obč. zákonníka /§§ 52 a nasl./.

Predpokladáme, že v samotnej zmluve sú  dojednané  podmienky zaobstarania predaja nehnuteľnosti podľa toho ako píšete, že  realitná kancelária predá nehnuteľnosť za 63.000,- € a za uvedenej podmienky je jej  provízia 2.000,- €. 

Dovoľujeme si Vám navrhnúť, aby ste uvedenú zmluvu zaslali našej advokátskej kancelárii na posúdenie, jedná sa hlavne o posúdenie neprijateľných zmluvných podmienok, a následne vec právne doriešime. Do uvedeného času nepodpisujte žiadne uznanie záväzku realitnej kancelárii, aby ste si nespôsobil škodu.

Trápi vás "Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, mala som podpísanú exkluzívnu zmluvu na predaj bytu na tri mesiace. Zmluva skončila 5. februára 2022 a byt sa nepredal. Mám voči realitnému maklérovi nejaké povinnosti? S pozdravom, Marta

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 09.02.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste mali podpísanú zmluvu o sprostredkovaní s RK. V prípade týchto zmluvných vzťahov platí okrem iných ust. § 774 a nasl.  Obč. zákonníka :

"§ 774
Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
§ 775
Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.
§ 776
Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu."
Vzhľadom na okolnosť, že Vaša zmluva bola uzatvorená na dobu určitú a k predaju nehnuteľnosti - bytu prostredníctvom RK nedošlo, RK nemá nárok na odmenu za sprosttedkovanie /provízia/.
Nepoznáme obsah Vašej zmluvy a či ste platili napr. províziu RK. Ak by to tak bolo, že ste vopred uhradili províziu RK, túto žiadajte vrátiť. Môžete prípadne RK oznámiť, aby Váš byt neponúkala ďalej na predaj.
V prípade záujmu resp. potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, môže prosím realitná kancelária požadovať províziu 2200 z 2860?

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 01.05.2021)

Dobrý deň,

otázkam provízií pre RK sa venujeme v mnohých našich odpovediach, ktoré môžete nájsť napr. aj zadaním slovného spojenia do vyhľadávacieho poľa na úvodnej stránke /napr.Provízia pre realitnú kanceláriu/.

Vo vašom prípade predpokladáme, že zmluvu o sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti máte spísanú podľa ust. §   Obč. zákonníka. Obč. zákonník vo svojich ustanoveniach neuvádza aká suma resp. % z predajnej ceny má byť uhradená sprostredkovateľovi.

Podľa ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka platí :

"§ 774 Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
§ 775 Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a."

Obvyklá provízia RK  sa pohybuje vo výške 2 % až 6 % z ceny nehnuteľnosti.

Otázkou je čo je obsahom vašej zmluvy, ako a kde ste sa dohodli na zmluve s realitnou kanceláriou, keďže pri spisovaní zmluvy o sprostredkovaní s RK musia byť splnené aj podmienky stanovené  Obč. zákonníkom, ako aj zákonom o ochrane spotrebiteľa. Len poznamenávame, že ak zmluva o sprostredkovaní bola podpísaná mimo priestorov RK, teda nie v jej sídle, alebo bola podpísaná cez internet, alebo na mieste samotnej nehnuteľnosti, zo strany RK mala byť splnená poučovacia povinnosť, ktorej obsahom je cca 20 povinností zo strany RK, o ktorých vás mala ako spotrebiteľov povinne informovať.

 

 

 

 


Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, klientka predala byt na jeseň 2018. Od mája do júla 2018 mala podpísanú neexkluzívnu sprostredkovateľskú zmluvu s realitkou. Túto zmluvu napokon klientka nepredĺžila kvôli nespokojnosti s prístupom realitky a o ukončení spolupráce informovala realitku cez SMS. Klientku v júni cez realitku kontaktoval kupujúci, ktorý prišiel na obhliadku bytu. Avšak, žiadnu zmluvu ani dohodu s realitkou nepodpísal. Tento kupujúci v auguste opätovne kontaktoval klientku s návrhom na kúpu bytu bez sprostredkovania realitky, pretože nebol spokojný s ich prístupom. K rozvoju situácie došlo preto, lebo realitka už v tom čase klientku nezastupovala a ani jeden z nich spokojný nebol. Včera klientka prijala požiadavku realitky na úhradu plnej provízie - 2000 EUR do troch pracovných dní. Má teda realitka nárok na túto províziu? Mám k dispozícii dokumenty ako výzvu, sprostredkovateľskú zmluvu a emailovú komunikáciu so smsovkou. Som finančný agent a klientka mi požiadala o pomoc vo veci nároku realitky na províziu. Ďakujem Vám za pomoc. S pozdravom Erika.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 08.02.2019)

Dobrý deň, 
predpokladáme, že zmluva o sprostredkovaní s realitnou kanceláriou bola uzatvorená podľa ust. § 774  a nasl. Občianskeho zákonníka /citujeme/ :
"§ 774  : Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa. 
§ 775 : Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a. 
§ 776 :Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu. 
§ 777 : Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom."


Právna úprava je teda pomerne stručná.
V otázke sa pýtate, či klientka realitnej kancelárie má následne podľa zmluvy s RK, ktorá bola uzatvorená na dobu určitú od 05- 07/2018, uhradiť províziu RK aj keď kúpnopredajná zmluva bola uzatvorená v 08/2018.
Nepoznáme obsah zmluvy s RK a podmienky v nej uvedené, ako aj to, či zmluva spĺňa náležitosti zákona, vrátane podmienok podľa ust. zákona o ochrane spotrebiteľa. Dôležitý je aj spôsob dojednania provízie, resp. jej výšky, či bola dojednaná pevnou sumou, alebo percentom z kúpnej ceny, čo je obsahom samotnej provízie - spracovanie kúpnej zmluvy, podanie na kataster, prepis médií a podobne. Obč. zákonník hovorí jasne, že Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.

Súdy v súvislosti  s uvedenou problematikou zaujali stanoviská vo svojich rozhodnutiach, z ktorých citujeme :

Rozsudok NS Českej republiky zo dňa 07. 11. 2010 sp.zn. 30 Cdo 1593/2000:

„(...) mezi výsledkem, t.j. uzavřením požadované smlouvy zájemcem s třetí osobou, a činností zprostředkovatele je vztah příčiny a následku (vztah příčinné souvislosti), opravňující závěr, že nebýt snahy, úsilí zprostředkovatele, směřující k zajištění příležitosti pro zájemce uzavřít smlouvu s třetí osobou, k tomuto výsledku by nedošlo.“


Rozsudok Najvyššieho súdu Českej republiky zo dňa 27. 10. 2010 sp.zn. 33 Cdo 3900/2008:

„Zprostředkovateli zásadně vzniká právo na odměnu v dohodnuté výši (§ 775 obč. zák.) při kumulativním splnění dvou podmínek, a to, že zájemce uzavřel s třetí osobou zprostředkovávanou smlouvu a že tuto smlouvu strany uzavřely přičiněním zprostředkovatele. Není-li tedy odchylného smluvního ujednání, vzniká zprostředkovateli právo na odměnu až samotným uzavřením smlouvy. Zprostředkovateli proto nenáleží odměna za zprostředkování, jestliže k uzavření smlouvy nedošlo, přestože k tomu vytvořil podmínky. Zprostředkovatel nemá právo na odměnu ani tehdy, byla-li sice smlouva uzavřena, avšak zprostředkovatel se o to svou aktivní činností nezasloužil. Tak tomu je i v případě, kdy zájemce a třetí osoba uzavřou zprostředkovatelskou smlouvu až po dlouhé době a za jiných skutkových okolností." BECK 2 OZ, str. 2284 a n.).“

Je možné, že Vaša zmluva je platná podľa ust. Obč. zákonníka a vznikol nárok na províziu vzhľadom na okolnosť, že kúpna zmluva bola uzatvorená jeden mesiac po skončení zmluvy s RK.

Uvádzame však, že je potrebné zmluvu skonzultovať s advokátom s ohľadom na uvedené hlavne pokiaľ sa jedná o províziu a spôsob jej dojednania v zmluve s RK, ako aj to, čo je obsahom provízie, teda k čomu všetkému sa RK v zmluve zaviazala, že za túto províziu bude pracovať.


 


Trápi vás "Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala na jednu vec. Plánovala som kúpiť byt prostredníctvom realitnej kancelárie, no boli sme ešte úplne na začiatku procesu. Medzitým som našla iný, lacnejší byt, a preto som tú prvú kúpu zrušila. Pán z realitnej kancelárie mi však volal, že už stihli vyhotoviť kúpnopredajnú zmluvu, ktorá ich stála 200 eur. Chcela by som vedieť, či som povinná im túto čiastku zaplatiť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 18.01.2019)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate, či s realitnou kanceláriou máte podpísanú nejakú zmluvu a ak áno či táto bola podpísaná priamo v priestoroch realitnej kancelárie, alebo na inom mieste - napr. pri obhliadne nehnuteľnosti, ktorú ste boli pozrieť.

Základná právna úprava sprostredkovateľskej zmluvy je pomerne stručná a je obsiahnutá v ustanoveniach § 774 až 777 Občianskeho zákonníka. Podľa § 774 Občianskeho zákonníka sa sprostredkovateľskou zmluvou sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
Hoci zo základnej úpravy sprostredkovateľskej zmluvy obsiahnutej v Občianskom zákonníku nevyplýva povinnosť uzatvárať túto zmluvu v písomnej forme, napriek tomu by neuzavretie zmluvy v písomnej forme mohlo mať pre sprostredkovateľa, ktorého predmetom činnosti je sprostredkovanie predaja, kúpy, nájmu či podnájmu nehnuteľnosti, závažné právne následky, z ktorých za tri najdôležitejšie možno označiť:
- porušenie legislatívy o ochrane spotrebiteľa, 
- porušenie legislatívy o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, 
- neunesenie dôkazného bremena v súdnom alebo inom správnom konaním.

Pokiaľ vychádzame z toho, že Vám maklér realitnej kancelárie len telefonoval, že máte uhradiť 200 € za vyhotovenie KPZ, túto sumu 200 € neuhradzujte a požiadajte v prípade opätovného telefonického kontaktovania zo strany RK, aby Vám svoju požiadavku zaslali v písomnej forme s riadnym zdôvodnením podľa zákona na základe čoho od Vás požaduje úhradu predmetnej sumy. Na základe telefonických požiadaviek sa žiadne platby nerealizujú. 

Poznamenávame, že nárok na odmenu vzniká RK len v prípade, že by došlo k výsledku - kúpe nehnuteľnosti Vami - pričinením sprostredkovateľa /RK/.

Poznamenávame opätovne, že zákon o ochrane spotrebiteľa sa vzťahuje aj na realitné kancelárie v súvislosti s nehnuteľnosťami.
V prípade problémov nás kontaktujte.
 


Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň. Podpísala som rezervačnú zmluvu na nehnuteľnosť a zaplatila zálohu pod podmienkou, že ak mi banka neposkytne hypotéku, záloha mi bude vrátená. Banka mi zamietla 90% z požadovanej sumy a súhlasila poskytnúť najviac 78%, čo mi však nevyrieši situáciu. Poradca z realitky ma núti prijať nevýhodnú hypotéku z inej banky. Požiadavku na vrátenie zálohy mi odmietli s argumentom, že iná banka mi poskytne hypotéku, hoci za nevyhovujúci úrok. Mám nárok na vrátenie zálohy alebo má realitka právo zálohu zadržať? Ďakujem veľmi pekne za radu a názor.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Register finančných poradcov a finančných agentov je zverejnený na stránke Národnej banky Slovenska, kde môžete meno poradcu z realitnej kancelárie dohľadať. 

Je však skôr možné, že poradca nie je zapísaný v citovanom zozname a teda nemá oprávnenie na podnikanie v tejto oblasti. 

Naviac podľa ust. Občianskeho zákonníka  ako aj podľa ust.  zákona o ochrane spotrebiteľa konanie realitnej kancelárie o nútenom úvere pre Vás v inej banke za horších platobných podmienok sa považuje za nekalú obchodnú praktiku; nekalé obchodné praktiky sú zakázané, a to pred, počas aj po vykonaní obchodnej transakcie.

Pokiaľ je zmluva podpísaná tak ako uvádzate v otázke, je treba oznámiť realitnej kancelárii, že odstupujete od zmluvy a žiadate vrátenie Vami uhradenej zálohy vo Vami uvedenom termíne. Realitnú kanceláriu môžete upozorniť, že v prípade, že nebude záloha v celosti vrátená, vec oznámite na Slovenskú obchodnú inšpekciu podľa sídla realitnej kancelárie, keďže zákon o ochrane spotrebiteľa sa vzťahuje aj na sprostredkovanie predaja a kúpi nehnuteľností. 

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám uzavretú neexkluzívnu zmluvu o sprostredkovaní s realitnou kanceláriou až do konca roka 2018. Zmluva uvádza, že ako predávajúci môžem nehnuteľnosť predať aj sám alebo prostredníctvom iných realitných kancelárií. Sama som našla kupca na nehnuteľnosť, bez akéhokoľvek sprostredkovania realitnou kanceláriou. S kupujúcim sme uzatvorili zmluvu o budúcej zmluve a v priebehu dvoch týždňov by sme mali uzatvoriť kúpnu zmluvu na predaj nehnuteľnosti. Chcela by som Vás poprosiť o právnu radu. Kedy a ako mám oznámiť realitnej kancelárii predaj? Môže realitná kancelária od mňa vymáhať náklady na sprostredkovanie a províziu?

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 08.10.2018)

Dobrý deň, predkladáme Vám nasledovnú odpoveď :

Nepoznáme obsah Vašej zmluvy s realitnou kanceláriou, kde bola uzatvorená /priamo v kancelárii realitnej kancelárie, pri obhliadke Vašej nehnuteľnosti/, či došlo k splneniu poučovacej povinnosti voči Vám ako spotrebiteľovi - predávajúcemu.  Zmluva musí obsahovať náležitosti podľa ust. Občianskeho zákonníka a spĺňať náležitosti zákona o ochrane spotrebiteľa. O tomto pojednávame v samostatných článkoch na našej stránke napr.tu : vznik-naroku-na-proviziu-pri-sprostredkovani-predaja-nehnutelnosti-92.

Všeobecne platí podľa ust. § 774 Občianskeho zákonníka, že realitná kancelária ako sprostredkovateľ má nárok na odmenu - províziu vtedy ak bol výsledok  - uzatvorenie kúpnej zmluvy dosiahnutý pričinením realitnej kancelárie, teda medzi uzavretím sprostredkovávanej zmluvy a činnosťou vyvinutou realitnou kanceláriou musí nevyhnutne existovať príčinná súvislosť. Ak by tento výsledok nebol dosiahnutý, nemožno hovoriť o splnení záväzku zo strany realitnej kancelárie ako sprostredkovateľa, a to ani vtedy, ak by sprostredkovateľ riadne vyvinul všetku sprostredkovateľskú aktivitu. Ak ste teda našli kupujúceho sama vlastným pričinením, realitná kancelária nemá nárok na odmenu - províziu. Otázka vzniklých nákladov, ktoré by ste mali uhradiť realitnej kancelárii, bude závisieť od toho, ako je tento Váš záväzok v zmluve formulovaný. 

Realitnej kancelárii patrí okrem provízie náhrada nákladov iba za predpokladu, že ste si to v zmluve vyslovene dohodli. V prípade pochybností o tom, či náhrada nákladov bola alebo nebola dohodnutá platí, že náhrada nákladov patrí realitnej kancelárii len vtedy, ak mu vznikol nárok na províziu.

Vo veci uzatvorenia samotnej kúpnej zmluvy s kupujúcim odporúčame kontaktovať advokáta, budete mať tak istotu, že zmluva obsahuje všetky náležitosti v zmysle zákona a zabezpečí, aby boli dodržané všetky Vaše oprávnenia vrátane úhrady kúpnej ceny. Advokát v zmysle ust. zákona o advokácii vykonaná tzv. autorizáciu zmluvy a súčasne podáva návrh na vklad nehnuteľnosti.

Zmluvy nám môžete poslať na pripomienkovanie.


Trápi vás "Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám ešte doplňujúcu otázku: Kedy mám predaj oznámiť realitnej kancelárii - pred uzatvorením kúpnej zmluvy, alebo po jej uzatvorení?

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 08.10.2018)

Dobrý deň,

uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve oznámte realitnej kancelárii čo najskoršie a ukončite s ňou zmluvný vzťah čo najskoršie, aby nerástli prípadné náklady s ich sprostredkovateľskou činnosťou, ktoré by ste mohli znášať, čo však závisí od ustanovení Vašej zmluvy s realitnou kanceláriou.


Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, v marci 2017 som predával holodom cez realitku E. v P. Realitka našla kupca (kamaráta majiteľa realitky) s podmienkou, že objekt musí byť skolaudovaný. Na mestskom úrade mi bolo povedané, že mi zrušili stavebné povolenie, keďže mesto urobilo chybu pri územnom konaní, tak sa teraz súdia so susedom. Musím počkať na výsledok. Kupec mal veľký záujem o dom, tak ma presvedčili, aby som mu to dovolil dokončiť. Podpísali sme preberací protokol a vtedy problémy začali. Pobýval tam do apríla 2018, ja som platil hypotéku a on nebol ochotný zaplatiť ani euro. V realitke mi bolo arogantním spôsobom povedané, že je to moja vina, keďže nemám kolaudáciu a keď ju dodám, tak do dvoch dní mám peniaze na účte. Koncom marca 2018 som skolaudoval, odovzdal som všetky doklady a prvé peniaze (moju hypotéku) mi vyplatil až koncom júna. Zistil som, že dom je už prepísaný na kupca a stále mi dlhuje 30 000 eur. Keď mu zavolám, len sa vyhovára. Realitka má už vyplatenú províziu, takže zo strany realitky je úplný nezáujem. Telefón nedvíha a keď ho zdvihne, jeho odpoveď na to, že nemám všetko vyplatené je, že a čo má on s tým robiť. Ako mám postupovať? Nevidím to reálne, že mi kupca vyplatí. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 21.09.2018)

Dobrý deň, 
zasielam Vám odpoveď :
Vami položená otázka pozostáva v podstate z dvoch otázok :
1./ Právny vzťah s realitnou kanceláriou :  Pre posúdenie jej nároku na vyplatenie provízie by sme potrebovali vidieť samotnú zmluvu. Z hľadiska ust. Obč. zákonníka a ust. zákona o ochrane spotrebiteľa v závislosti kde bola zmluva podpísaná /priamo v sídle realitnej kancelárie alebo mimo jej priestorov/, realitná kancelária Vám mala poskytnúť množstvo poučení, na ktoré nároky voči nej máte právo a ktoré povinnosti ona musí splniť voči Vám.

2./ Právny vzťah s kupujúcim :  Z otázky usudzujeme, že zmluvný vzťah pri predaji nehnuteľnosti nebol riešený v súlade s ust. Obč. zákonníka a zrejme úhrada kúpnej ceny Vám bola síce riešená, ale realitná kancelária podmieňuje jej vyplatenie neprijateľnými podmienkami, ktoré zo zákona sú neprípustné.
Ak sa kupujúci zaviazal k úhrade kúpnej ceny v určenej lehote, neuhradením kúpnej ceny podľa kúpnej zmluvy sa dostal do omeškania.
Všeobecne podľa ust. § Obč zákonníka platí /citujeme/ :
"Omeškanie dlžníka 
§ 517 
(1) Dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť; ak ide o deliteľné plnenie, môže sa odstúpenie veriteľa za týchto podmienok týkať aj len jednotlivých plnení. 
(2) Ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu, má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania, ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávací predpis. 
(3) Ak ide o omeškanie s plnením veci, zodpovedá dlžník za jej stratu, poškodenie alebo zničenie, ibaže by k tejto škode došlo aj inak. 

§ 518 :
Ak bol v zmluve určený presný čas plnenia a zo zmluvy alebo z povahy veci vyplýva, že na oneskorenom plnení nemôže mať veriteľ záujem, musí veriteľ oznámiť dlžníkovi bez zbytočného odkladu, že na plnení trvá; ak tak neurobí, zmluva sa od začiatku zrušuje.

Záver

Odporúčame postup výzvy k úhrade kúpnej ceny vo Vami uvedenej lehote. Ak kupujúci dlžnú sumu neuhradí, môže odstúpiť od kúpnej zmluvy. Odstúpením od zmluvy sa zmluva od počiatku zrušuje a kupujúci bude povinný Vám vrátiť nehnuteľnosť.
Odporúčame kontaktovať advokáta. Môžte kontaktovať aj našu kanceláriu.
 


Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň, obrátila som sa na realitku s ohľadom na predaj a následnú kúpu väčšieho bytu. Na email mi bola zaslaná zmluva, ktorú som však nepodpísala, pretože sa mi nezdá seriózna. Budem musieť zaplatiť nejakú pokutu, ak od nich stiahnem ponuku? Ďakujem.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 27.07.2018)

Dobrý  deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :


Z otázky vyplýva, že zmluva o sprostredkovaní predaja a následnej kúpy nehnuteľnosti nebola Vami podpísaná.

Základná právna úprava sprostredkovateľskej zmluvy je pomerne stručná a je obsiahnutá v ustanoveniach § 774 a nasl. Obč. zákonníka. Podľa § 774 Občianskeho zákonníka sa sprostredkovateľskou zmluvou sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.

Všetky sprostredkovateľské zmluvy uzatvorené medzi realitnou kanceláriou a záujemcom – fyzickou osobou ako spotrebiteľom mimo prevádzkových priestorov realitnej kancelárie musia byť uzatvorené výlučne v písomnej forme v súlade s ust. § 6 ods. 2 zák. č. 102/2014 Z. z. o ochrane spotrebiteľa.

Keďže k uzatvoreniu zmluvy nedošlo, nemôžu vzniknúť práva a povinnosti účastníkov zmluvy a realitná kancelária Vám nemôže uložiť a ani požadovať zaplatenie pokuty.

Môžete realitnej kancelárii oznámiť, že zmluvu nepodpisujete, dôvody uvádzať nemusíte.

V budúcnosti, ak by ste chceli podpísať nejakú zmluvu o sprostredkovaní, môžete nám ju poslať na prekontrolovanie na hlavný email : advokat@ficek.sk.


 


Trápi vás "Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ? (Občianske právo)

Dobrý deň. Potrebujem poradiť, ako mám postupovať, keď ma realitná kancelária núti predať môj byt aj napriek tomu, že s ňou nemám podpísanú žiadnu zmluvu o spolupráci. Je možné, že tak, urobí len na základe slovnej dohody, ktorá však nebola potvrdená podpisom? Aj keď sme nepodpísali nič, záujemca o náš byt si ho dal oceniť a uhradil blokovací depozit. Nám sa však ozval iný záujemca s vyššou ponukou a nemáme dôvod neakceptovať túto ponuku. Ďalší problém vzniká, keď tá istá realitka odmieta predať byt, ktorý sme si u nich vyhliadli my. Tým nás vlastne vydierajú - ak nepredáme svoj byt, oni nám nepredajú ten ďalší. Ako mám postupovať? Navyše, od šéfa realitky padli slová, že aj slovná dohoda je dohoda a ak do toho "nepôjdeme", môžeme očakávať súd. Ďakujem za radu. S pozdravom.

Odpoveď: Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?

(odpoveď odoslaná: 27.11.2016)

Dobrý deň,

predaj bytu realitnou kanceláriou bez Vášho súhlasu nie je možný. Realitná kancelária by nedokázala preukázať ani výšku odmeny za predaj a ani splatnosť. V tomto prípade, ak nemajú dohodu s Vami o predaji bytu, realitná kancelária bez Vášho súhlasu tento byt predať nemôže.

 

Pokiaľ Vám realitná kancelária nechce predať byt, ktorý ste si vyhliadli, obráťte sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu, nakoľko postup realitnej kancelárie nie je v súlade so zákonom. Nemôžu Vás nútiť a vydierať predajom Vášho bytu a podmieňovať ho predajom iného bytu, ktorý ste si vyhliadli.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zaplatiť celú províziu realitnej kancelárii ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.