Máte
otázku?

Výluka majetku z BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Výluka majetku z BSM

Patričí pri delení majetku polovica nehnuteľnosti môjmu exmanželovi, ktorú som nadobudla v manželstve, ale kúpila som ju z peňazí z dedičstva a list vlastníctva je len na moju osobu? Ďakujem.

Odpoveď: Výluka majetku z BSM

Dobrý deň. V zmysle zákona je z bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len BSM) vylúčený okrem iného ten majetok, ktorý jeden z manželov získal dedením. V praxi pritom platí, že ak sa za zdedený majetok získa iná vec, ani táto vec nebude patriť do BSM, nakoľko ide iba o transformáciu majetku. Iná situácia by však nastala, ak by sa nadobudnutá vec čo i len sčasti financovala z prostriedkov patriacich do BSM, pretože v takom prípade by už nadobudnutá vec patrila do BSM. Ak ste teda nehnuteľnosť kúpili výlučne z Vašich zdedených prostriedkov, potom ste jej výlučnou vlastníčkou Vy, a táto nehnuteľnosť by nemala byť predmetom vyporiadavania BSM.

 

Trápi vás "Výluka majetku z BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výluka majetku z BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na nasledovnú vec. Mám záujem o kúpu bytu. Som vydatá a môj manžel má syna z predchádzajúceho manželstva. Moja matka, ktorá ešte žije, mi darovala sumu 45 000 eur formou darovacej zmluvy, získanú z predaja domu. Keďže tieto peniaze mi darovala už počas môjho súčasného manželstva, chcela by som sa opýtať, či musím byt, ktorý za ne chcem kúpiť, vyčleniť z bežného spoločného majetku. Chcem sa totiž uistiť, aby som v prípade smrti môjho manžela nemusela vyplácať jeho syna z hodnoty tohto bytu. Ďakujem za radu. S pozdravom.

Odpoveď: Výluka majetku z BSM

(odpoveď odoslaná: 25.01.2021)

Dobrý deň,
ak kúpna cena bytu bude iba spomínaných 45.000,- € a na kúpu nepoužijete žiadne ďalšie peniaze, byt nebude patriť do BSM. Ak však na kúpu bytu použijete aj ďalšie peniaze, ktoré patria do BSM, byt bude patriť do BSM. V tomto prípade by som Vám odporúčal spísať u notára notársku zápisnicu, ktorou túto vec vylúčili z BSM. Tým pádom bude patriť iba do Vášho vlastníctva a v prípade smrti Vášho manžela, nebude patriť do dedičstva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výluka majetku z BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Ak som zakúpil nehnuteľnosť za slobodna a v manželstve som ju potom predal a kúpil inú, ktorá je napísaná len na mňa, spadá tato nehnuteľnosť do BSM? Ďakujem.

Odpoveď: Výluka majetku z BSM

(odpoveď odoslaná: 21.03.2018)

Dobrý deň, existujú v rozhodnutiach súdov, že vec, ktorá bola nadobudnutá počas manželstva iba za výlučné prostriedky jedného z manželov nepatrí do BSM. Dôkazné bremeno na preukázanie tejto skutočnosti je na manželovi, ktorý tvrdí, že vec nepatrí do BSM. Vecou sa rozumie aj nehnuteľnosť.

Ak ste však kúpili nehnuteľnosť spoločne s manželkou a aj táto je uvedená aj na liste vlastníctva, potom išlo o váš prejav vôle, že chcete túto nehnuteľnosť nadobudnúť spoločne. Takáto nehnuteľnosť potom bude patriť do BSM. Vy si ale budete môcť započítať to, čo ste zo svojho vynaložili na spoločný majetok (teda odpočítať vloženú sumu z predaja svojej nehnuteľnosti).


Podotázka: Výluka majetku z BSM (Spoluvlastníctvo)

Veľmi pekne ďakujem za predchádzajúcu informáciu. Rada by som sa ešte opýtala na niečo týkajúce sa môjho ex-manžela. Dohodli sme sa na spísaní Dohody o rozdelení BSM, avšak nie som si istá, či by som mala do dohody uviesť aj predmetnú garáž, ktorá je podľa LV zapísaná len na moje meno - bola kúpená za peniaze z dedičstva, no to nie je v žiadnej zmluve uvedené. Obávam sa, že ex-manžel čaká na podpis dohody a snaží sa vyčkať trojročnú dob, aby potom súd mohol rozhodnúť o rozdelení aj tejto garáže na polovicu. Ak by teda podpísal túto dohodu, neviem, ako by som mala ďalej postupovať. Ďakujem Vám za pomoc. S pozdravom, Svobodová

Odpoveď: Výluka majetku z BSM

(odpoveď odoslaná: 06.10.2016)

Dobrý deň. Ako je už uvedené vyššie, pokiaľ bola nehnuteľnosť (garáž) kúpená výlučne z prostriedkov, ktoré ste nadobudli dedením, potom táto nehnuteľnosť nepatrí do BSM. Z uvedeného dôvodu by táto nehnuteľnosť nemala byť označená ako predmet vyporiadania v dohode o vyporiadaní BSM. Na druhej strane do dohody o vyporiadaní BSM môžete zahrnúť vyhlásenie oboch bývalých manželov, že takáto nehnuteľnosť existuje, avšak nepatrí do BSM, a preto nie je predmetom vyporiadania. Pre úplnosť dodávam, že po troch rokoch od zániku BSM už súd nerozhoduje, ale sa uplatní tzv. zákonná nevyvrátiteľná právna domnienka upravená v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Čo sa týka ďalšieho postupu po podpísaní dohody o vyporiadaní BSM, v tomto smere je nutné zdôrazniť, že ak sú predmetom vyporaidania BSM iné nehnuteľnosti, potom je potrebné podať na katastri návrh na vklad.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výluka majetku z BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.