Máte
otázku?

Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

Dobrý deň, požičal som priateľke približne 1200 €, avšak nemám žiadny dôkaz. Chcel by som vedieť, či je možné uzatvoriť ešte nejakú zmluvu, ktorá by mi poskytla istú ochranu. Stačilo by, keby sme obaja podpísali zmluvu a dohodli sa na splátkovom kalendári? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

Dobrý deň. V zásade nie je vylúčené, aby ste spísali zmluvu o pôžičke aj dodatočne. Takýto dokument však treba správne naformulovať, nakoľko pôžička je tzv. reálnym kontraktom, ktorý vzniká poskytnutím, resp. prevzatím predmetu pôžičky, v tomto prípade sumy 1200 €. Druhá alternatíva je spísanie uznania dlhu. 

Zadarmo si ho mozete stiahnut odtialto: http://uznanie-dlhu.sk.

 

Trápi vás "Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, pán advokát, dostal som zmluvu o pôžičke a potreboval by som ju overiť, skôr než ju podpíšem. Môžete mi s tým, prosím, pomôcť? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 04.03.2024)

Dobrý deň, k otázke ste poslali ako prílohu zmluvu o pôžičke zo zahraničia. Uvádzame, že v bezplatnej poradni neposudzujeme doklady, ktorý predloží pýtajúci sa. Uvádzame, že v poslednom obodbír sa na našu poradňu obrátilo viacero pýtajúcich sa a to so zmluvou o pôžičke, ktorá mala byť poskytnutá zo zahraničia. Oni ju podpísali, a následne spoločnosť požadovala uhradiť rôzne poplatky v nemalej výške /aj 1000 €/, ako podmienku poskytnutia pôožičky, ktorá im však poskytnutá nebola aj keď poplatky uhradili.

Uvádzame, že v SR žiadna banka od vás nebude pýtať peniaze za to, že vám poskytne pôžičku. Sme názoru a súčasne vám odporúčame, že ak sa chcete vyhnúť sklamaniu a problémom s vrátením poplatkov, potom žiadnu zmluvu so zahraničím nepodpisujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, aká je cena za zaslanie dokumentu o uznání dluhu na základě smlouvy o půjčce?

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 20.12.2023)

Dobrý deň, na našej stránke sa nachádza vzor uznania dlhu , ktorý môžete využiť aj vo vašom prípade. Ak by ste potrebovali pomôcť s uznaním dlhu podľa vašich špecifických podmienok, môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu na konzultáciu.


Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Požičala som priateľovi 10 000 € a teraz chceme spísať zmluvu o dlhu. Tieto peniaze nevyžadujem od neho späť; je to len pre prípad, že by zomrel. Chcela by som vedieť, či táto zmluva spadá do dedičského konania. Ďakujem. T.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 19.09.2023)

Dobrý deň, vo veci odporúčam spísať zmluvu o pôžičke prípadne tzv. uznanie dlhu a to podľa inštrukcií uvedených na našej stránke https://uznanie-dlhu.sk/.


K vašej informácii, že nepotrebujete peniaze vyplatiť len poznamenávam, že situácia sa môže zmeniť aj celkom radikálne a vy takto budete mať doklad o uznaní dlhu, ktorý budete môcť použiť na právne účely, a ktorý bude nutný aj v prípade, že by došlo k úmrtiu priateľa a uplatniť sumu pôžičky ako pohľadávku voči dedičom.

 


Trápi vás "Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či by bolo možné vypracovať nejakú zmluvu alebo dohodu týkajúcu sa pôžičky. Moja svokra si v januári 2022 vzala v Prima banke pôžičku 10 000 eur na osem rokov s mesečnou splátkou 120 eur pre svojho syna. Keďže je zamestnankyňou pošty, získala lepší úrok. V zmluve o úvere je tiež uvedený jej brat ako ručiteľ. Úver nie je možné previesť na meno syna, pretože je zaregistrovaný v zozname dlžníkov. Svokra má obavy, že syn sa plánuje odsťahovať a nebude splátky realizovať. Preto sa chcem opýtať, či existuje možnosť vypracovať nejakú dohodu alebo zmluvu, podľa ktorej by bol syn povinný splátky pokračovať, nakoľko pôžička bola vziatá pre jeho potreby. Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 18.09.2022)

Dobrý deň,
riešením vami uvedenej situácie je spísanie zmluvy o pôžičke, kde zmluvnými stranami budú svokra ako veriteľ a jej syn ako dlžník.  Vzor zmluvy môžete nájsť na našej stránke  - link : https://ficek.sk/zmluva-o-pozicke-uznanie-dlhu-18933, pričom na uvedenej stránke je uvedený celkový postup spísania zmluvy o pôžičke.

Podpisy aj keď zo zákona nemusia byť overené z dôvodu právnej istoty a ich nespochybniteľnosti môžete nechať podpisy overiť u notára alebo na overovacej matrike na obci.

V prípade, že by ste mali problém s vypísaním resp. znením samotnej zmluvy, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu na konzultáciu.


Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, čo má obsahovať zmluva o pôžičke medzi fyzickými osobami, aby všetko bolo v poriadku. Dohodli sme sa so sestrou, že mi požičá určitú sumu, a chcem, aby všetko prebehlo hladko. Chcem, aby od mňa dostala podpísanú zmluvu, ktorá obsahuje všetky potrebné náležitosti. Ďakujem, Gabriela

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 08.08.2022)

Dobrý deň, na vami uvedenú otázku uvádzame, že na našej stránke sa nachádza vzor zmluvy o pôžičke, ktorú môžete použiť /link. : https://ficek.sk/vzory-zmluv-zadarmo.html/. Keďže nepoznáme konkrétne okolnosti a požiadavky a to ako vaše, tak aj vašej sestry, odporúčam spísanú zmluvu konzultovať s advokátom a to ako z hľadiska právneho, tak aj dobrých vzťahov so sestrou.
Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň, podpísali sme zmluvu - uznanie dlhu s overeným podpisom. Neskôr som sa však dozvedel, že jej bydlisko uvedené na zmluve je nesprávne. Rád by som sa opýtal, či by to mohol byť problém, ak by nesplácala dlh. Je dostatočné prepišať správnu adresu, alebo musím celú zmluvu napísať znovu? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 02.01.2017)

Dobrý deň. Mám za to, že nesprávne uvedené bydlisko jedného z účastníkov právneho úkonu nespôsobuje neplatnosť celého právneho úkonu. Podľa § 37 ods. 3 Občianskeho zákonníka: „Právny úkon nie je neplatný pre chyby v písaní a počítaní, ak je jeho význam nepochybný.“ Preto ak predmetná zmluva, resp. uznanie dlhu spĺňa všetky zákonné náležitosti, vyvoláva zamýšľané právne účinky. Ak by si teda dlžník neplnil svoje záväzkové povinnosti, môžete celú vec riešiť súdnou cestou.


Trápi vás "Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Omlúvam sa, že píšem takto stále, ale prečo musím ísť na úrad? Peniaze som jej požičiaval v priebehu asi 3 mesiacov po 20-50 €. Aj exekútor ma má na muške. Avšak, poznám ju a pravdepodobne mi to nepodpíše. Mám aj nahrávky rozhovorov ako dôkaz. Bude to stačiť?

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 18.10.2016)

Dobry den, ak ste ju nahravali bez jej suhlasu, tak to ako dokaz nemozete pouzit. Na obecnom urade alebo u notara overite jej podpis.

Tak jej povedzte, ze ak Vam to nepodpise, uz jej nepoziciate nic.


Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Ak sa rozhodne nepodpísať a moje veci mi nevráti, aké mám možnosti? Nedávno som zistil, že ma klame v niektorých veciach a neustále si od mňa vypýta ďalšie. Myslím si, že ak zistí, že som prišiel na to, že ma klame, pravdepodobne so mnou preruší kontakt. Zrejme budem potrebovať nejaký dôkaz. Mám SMS správu, ktorú som si s ňou vymenil: ja - "Ale predsa som ti už požičal 1200 €. To ti nestačí?" Ona - "No vrátim ti to." Bude to stačiť ako dôkaz alebo potrebujem niečo presvedčivejšie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 17.10.2016)

Dobry den, povedzte jej, ze jej poziciate a ukazte jej aj peniaze ale ze teraz musite ist na obecny urad (alebo k notarovi) podpisat uznanie dlhu (http://uznanie-dlhu.sk).

Inak s Vami nepojde na urad overit podpis. Potom ked pojdete z uradu, tak jej nedate peniaze.

Mozete si ju aj preverit na stranke Slovenskej exekutorskej komory, ci nema exekucie. Je tam sice poplatok 2 eura, ale budete mat o nej prehlad. Urcite jej  nehovorte, ze ste prisli na to, ze Vas klame. Inak o peniaze pridete. Na klamara musite ist jeho zbranami. 


Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň prajem, pred vyše tromi mesiacmi som niekoho spoznal na internete a požičal jej peniaze. Daná osoba mi peniaze mala vrátiť ešte v daný deň. Danej osobe sa však objavili ďalšie problémy, ktoré bolo potrebné vyriešiť prostredníctvom financií. Vždy išlo o nejaký menší problém, ktorý ak by sa vyriešil, tak by daná osoba bola schopná vrátiť peniaze. Celkovo som danej osobe požičal peniaze až 9-krát. Vždy išlo o vloženie peňazí na detský účet v banke, účet je vedený vraj na jej 5-ročnú dcéru. Ide o sumu vyše 2000 €. Daná osoba mi dodnes žiadne peniaze nevrátila, iba vždy tvrdila, že nemá v úmysle nevrátiť peniaze a pod. Vždy som počul iba nesplnené termíny a problémy, pre ktoré nemôže vrátiť peniaze. Po mesiaci som začal danej osobe nedôverovať a považovať ju a označovať za podvodníka. Nemáme však uzatvorenú žiadnu dohodu, internetovú komunikáciu v žiadnom prípade nie som ochotný použiť nakoľko sa osobne hanbím, čo som tam niekedy napísal, a v tom najhoršom prípade sa k nej ani nechcem priznať, nakoľko som viackrát v hneve napísal, čo som v žiadnom prípade nemal a aj z toho dôvodu som sa bál, že by som si len sám veľmi poškodil. Daná osoba ma svojím spôsobom možno i vydierala, že podá na mňa trestné oznámenie, za veci, ktoré som napísal. Aj z toho dôvodu som poslal ďalšie peniaze, aby veci riešila inak a nie cez trestné oznámenie. Jediné čo mám, sú moje potvrdenia o vklade na účet dlžníka (resp. na účet jej 5-ročnej dcéry). Dá sa nejako tento problém vyriešiť a vymôcť peniaze od danej osoby a postačili by potvrdenia o vklade na účet? Od osoby som nechcel žiaden úrok, ale samozrejme ak by som to musel riešiť nejakou oficiálnou cestou tak nech to nie je na môj účet, ale nech mi uhradí aj dodatočné náklady. Mám pocit, že ide o podvodníčku resp. možno aj o organizovanú skupinu. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 26.08.2015)

Dobrý deň, zmluva o pôžičke nemusí mať písomnú formu, avšak nato aby ste peniaze mohli vymáhať súdnou cestou potrebujete preukázať, že ste tej druhej osobe peniaze požičali, nie darovali, s tým, že Vám ich tá druhá osoba v určitej dobe vráti. Avšak ak píšete, že ste ich vkladali na účet dieťaťa, ktorý môže byť fiktívny a s uvedenou osobou, ktorá peniaze použila nemusí mať nič spoločné, tak je potrebné si uvážiť, či budete mať dostatok dôkazov nato, aby ste súdu preukázali, že šlo o pôžičku uvedenej osobe. Skúste prípadne prostredníctvom mailovej komunikácie s uvedenou osobou preukázať, že osoba si peniaze od Vás vyžiadala a sľúbila Vám ich vrátenie, v opačnom prípade bude preukázanie poskytnutej pôžičky pred súdom zložitejšie.


Trápi vás "Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu (Občianske právo)

Dobrý deň. Prosím vás, čo znamená paragraf 677? Mám ho uvedený v zmluve o pôžičke. Požičiavam si od súkromného investora a obávam sa, či ma neoklame. Na internete som našla, že sa týka nájmu bytu... Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu

(odpoveď odoslaná: 10.07.2015)

Dobrý deň. Vzhľadom na obsah Vašej otázky predpokladám, že by malo ísť o ustanovenie § 677 Občianskeho zákonníka, ktoré v zmysle systematiky tohto predpisu patrí medzi ustanovenia upravujúce skončenie nájmu. Z tohto dôvodu nie je na mieste, aby bol v zmluve o pôžičke odkaz na toto zákonné ustanovenie. Hoci je možné, že sa jedná iba o chybu v písaní, odporúčam Vám, aby ste druhú zmluvnú stranu (veriteľa) požiadali o vysvetlenie, resp. výklad časti zmluvy týkajúcej sa spomenutého ustanovenia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluva o pôžičke, uznanie dlhu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.