Máte
otázku?

Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov

Dobrý deň, vopred ďakujem za bezplatnú poradňu. Môj manžel vydedil svoju dcéru a jej dve deti. Od roku 2002 sa s nami nestýkajú. Nepriamo sme sa dozvedeli, že už má aj pravnuka. Chcel by niečo zmeniť v závete, pretože nechce, aby dedičom bola ktorákoľvek osoba z dcérinej rodiny. Plánuje overiť svoj ručne písaný testament na Mestskom úrade. Radi by sme sa poradili, či je závet správne napísaný. Ak nie, mohli by ste nás prosím informovať o správnej formulácii, ktorá bude zahŕňať vydedenie všetkých pokolení? Neviem, ako to správne vyjadriť. Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov

Dobrý deň,

tak ako uvádzate, v prípade vydedenia dieťaťa platí (pokiaľ v závete nie je uvedené inak), že pri dededí nededí vydedený potomok, avšak na jeho miesto nastupujú a jeho dedičský podiel dedia deti (resp. ďalší potomkovia).

Poručiteľ však môže vydediť nielen svojho potomka, ale aj všetkých potomkov vydedeného potomka a to tak, že v závete alebo v listine o vydedení výslovne uvedie, že dôsledky vydedenia sa vzťahujú aj na všetkých potomkov v priamej línii vydedeného potomka. Táto skutočnosť musí byť v závete alebo listine o vydedení výslovne uvedená.

Súčasne Vám odporúčame po spísaní uvedenej listiny uložiť ju prostredníctvom ktoréhokoľvek notára do notárskeho centrálneho registra závetov a listín, aby ste si tak zabezpečili, že po smrti Vášho manžela sa predmetné dokumenty dostanú do dispozície notára prejednávajúceho dedičstvo po poručiteľovi.

Na záver uvádzam, že to, že dcéru vydedil jej otec neznamená, že dcéra by nededila po svojej matke. Ak by aj matka chcela vydediť svojho potomka (samozrejme za predpokladu, že by na to boli splnené zákonom stanovené podmienky), musela by samostatne, či už v závete alebo listine o vydedení vydediť svoju dcéru. Závet ani listinu o vydedení nemôžu spísať obaja rodičia spoločne na jednej listine - takáto listina by bola neplatná.

Trápi vás "Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj manžel je veľmi chorý a sme spolu už 30 rokov. Obidvaja máme deti z predchádzajúcich vzťahov, ale jeho deti o neho nemajú, ani nemali, záujem. Manžel si preto u notára nechal napísať závet, v ktorom vydedil svoje deti aj ich potomkov, keďže o neho neprejavovali záujem a správali sa k nemu škaredo. Nehovoriac o tom, že sa s ním ani nechceli stretávať. Chcela by som vedieť, či budú jeho deti predvolané na dedičské konanie, aj keď ani nevieme, kde bývajú. Zaujíma ma tiež, či môžu napadnúť tento závet. Ďakujem veľmi pekne za prípadnú odpoveď. Eva

Odpoveď: Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov

(odpoveď odoslaná: 29.05.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. §  469a/ Obč. zákonníka :

"(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.
(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia."
 
Z uvedeného ustanovenia vyplývajú  možnosti, za splnenia ktorých je možné vydediť potomka, resp. aj jeho potomkov /vnúčatá/. Musíme vychádzať z predpokladu, že závet spísaný u notára má všetky zákonom stanovené náležitosti. Uvádzame súčasne, že podmienky vydedenia musia byť splnené v čase spísania listiny o vydedení. Ak deti Vášho manžela z predchádzajpceho manželstva o neho neprejavujú záujem, ktorý by ako potomkovia mali prejavovať, nepostačuje pri spísaní listiny o vydedení to, aby toto zák. ustanovenie § 469a/ Obč. zákonníka bolo len citovanév listine o vydedení, musia byť uvedené aj konkrétne okolnosti. Otázkou je, ako vyplýva aj zo súdnej praxe, je to, či zo strany budúceho poručiteľa neboli dané dôvodoy na to, aby jeho potomok sa takto správal a potom na základe správania otca neprejavoval záujem, resp. odmietal poskytovanú pomoc.
Právna možnosť napadnutia závetu je.
 
Ak by došlo k dedič. konaniu, treba týchto dedičov, detí Vášho manžela z predchádzajúceho manželstva, nahlásiť notárovi. Bude vecou notára postupovať v uvedenom prípade v súlade so zákonom  a to ustanovenie proces. opatrovníka pre dedič. konanie. Platí ust. § 190 Civil. mimospor. poriadku, ktoré citujeme :
 
"(1) Ak nie je známy ten, o kom sa možno dôvodne domnievať, že je poručiteľovým dedičom, alebo ak nie je známy jeho pobyt, súd mu ustanoví procesného opatrovníka. O jeho dedičskom práve ho upovedomí verejnou vyhláškou. Vo verejnej vyhláške ho súd vyzve, aby sa prihlásil na súde alebo u procesného opatrovníka v lehote nie kratšej ako jeden mesiac od zverejnenia verejnej vyhlášky na úradnej tabuli súdu a poučí ho o následkoch, ak sa neprihlási včas.
(2) Verejná vyhláška sa doručí ostatným účastníkom, procesnému opatrovníkovi a zverejní sa na úradnej tabuli súdu, webovej stránke príslušného súdu a webovom sídle Notárskej komory Slovenskej republiky. Verejná vyhláška môže byť zverejnená aj prostredníctvom hromadných oznamovacích prostriedkov."
 
 
Nevieme čo je predmetom závetu z hľadiska majetku budúceho poručiteľa, ale možnosťou je vec riešiť aj teraz za života Vášho manžela, a teda darovať majetok ak ide o nehnuteľnosti, napr. Vašim spoločným deťom, pričom netreba zabudnúť na zriadenie vecného bremena v prospech Vás oboch ako rodičov  - právo doživotného užívania a bývania v nehnuteľnosti.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.