Máte
otázku?

Vodičský preukaz vzatý na doživotie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Vodičský preukaz vzatý na doživotie

Dobrý deň, nikdy som nemal vydávaný vodičský preukaz, trikrát ma chytili za volantom pod vplyvom omamných látok. Dvakrát som si trest odsedel a dostal som dva a pol roka podmienky a doživotný zákaz riadenia motorových vozidiel. Počas podmienky som neporušil žiadne pravidlá, podmienka mi čoskoro končí a chcem požiadať o zrušenie trestu a vydanie vodičského preukazu. Aké žiadosti musím vyplniť, kde presne ich mám poslať a kedy môžem začať tento proces?

Odpoveď: Vodičský preukaz vzatý na doživotie

Dobrý deň

predpokladám, že u Vás bola uplatnené zásada 3x a dosť a následne ste dostali doživotný zákaz viesť motorové vozidlo. Vy už nemôžete žiadať o vydanie vodičského oprávnenia, iba ak by sa zmenila právna úprava a umožnila by aj Vám požiadať o jeho vydanie.

 

Pokiaľ Vám bol uložený tento trest, doživotný znamená doživotný a nie len do času pokiaľ trvá podmienka.

Trápi vás "Vodičský preukaz vzatý na doživotie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vodičský preukaz vzatý na doživotie (Trestné právo)

Môžete mi poradiť? V priebehu siedmich rokov som fúkal pozitívne dvakrát - prvýkrát 0,36 promile, druhýkrát 0,38 promile. Mám šancu na polovičný trest? Pokuta bola 600 eur a všetko som už absolvoval. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Vodičský preukaz vzatý na doživotie

(odpoveď odoslaná: 02.08.2017)

Dobrý deň, podľa § 14 ods. 3 zákona o priestupkoch, od výkonu zvyšku zákazu činnosti možno po uplynutí polovice času výkonu tejto sankcie upustiť na základe žiadosti páchateľa. Avšak podľa nasledujúceho odseku platí, že od výkonu zvyšku zákazu činnosti nemožno upustiť, ak ide o zákaz činnosti viesť motorové vozidlo, ktorý bol uložený páchateľovi priestupku, ktorému bol v predchádzajúcich desiatich rokoch uložený

a) trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky alebo za iný trestný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky, alebo

b) zákaz činnosti viesť motorové vozidlo aj za priestupok uložený za vedenie motorového vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlo, ktorý si privodil požitím alkoholu.

Na základe uvedeného preto vo Vašom prípade nemožno upustiť od výkonu zvyšku zákazu činnosti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vodičský preukaz vzatý na doživotie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.