Máte
otázku?

Určenie otcovstva po troch rokoch


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Určenie otcovstva po troch rokoch

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ohľadom určenia otcovstva po viac ako troch rokoch. Otca mojej dcéry som spoznala na Cypre, kde som žila približne rok. Potom odišiel do svojej rodnej krajiny, Indie, a keďže som nepoznala jeho celé meno, stratila som s ním akýkoľvek kontakt. Zistila som, že som tehotná, ale pretože som nepoznala jeho meno, nespomenula som ho v rodnom liste dcéry. Teraz žijem v Nemecku a náhodou sme sa po rokoch stretli. Keď som mu povedala, že máme spolu dieťa, chce napraviť to, čo zmeškal. Naša dcéra má už takmer štyri roky. Ako prosím mám postupovať? Čo musím vybaviť? Len na matrike miesta narodenia dieťaťa? Čo nás čaká?

Odpoveď: Určenie otcovstva po troch rokoch

Dobrý deň, 

Podľa zákona č. 154/1994 Z.z. o matrikách sa do matriky zapisujú údaje o osobnom stave fyzických osôb, ktoré sa narodili, zomreli alebo uzavreli mnaželstvo na území SR a údaje štátnych príslučníkov SR pokiaľ sa narodili, zomreli alebo uzavreli mnaželstvo v cudzine. Z Vašej otázky však nie je zrejmé, v ktorej krajine sa narodilo dieťa. Ak by sa však narodilo v cudzine podľa § 5 ods.1 zákona č. 40/1993 Z.z. o štátnom občianstve je dieťa narodené v cudzine občanom SR pokiaľ aspoň jeden z rodičov je občan SR a zápis sa vykoná do tzv. osobitnej matriky. V oboch prípadoch je teda možné postupovať podľa zákona o rodine, konkrétne § 90 a nasl..

Na základe toho, čo uvádzate, Vám odporúčam, aby ste spolu s otcom Vášho dieťaťa, ak prejavil skutočne záujem o uznanie otcovstva, súhlasne vyhlásili, že dotyčný muž je otcom dieťaťa podľa § 90 a nasl. Zákona o rodine. Súhlasné vhylásenie možno urobiť nielen na súde, ale aj na matričnom úrade, v ktorom sa vykonal zápis o narodení dieťaťa (ak sa narodilo v SR). Ak ide o občana SR narodeného v cudzine zápis sa vykonal na osobitnej matrike, a teda je nutné navštíviť túto matriku. Vo Vašej otázke ste tieto podrobnosti neuviedli, a preto zrejme najlepšou radou bude, aby ste navštívili matriku, ktorá vydala rodný list.

Nakoľko toto vyhlásenie je právnym úkonom, musí obsahovať zákonom predpísané náležitosti, najmä kto ho robí, čoho sa týka, musí byť datovaný, podpísaný a urobený slobodne, vážne určito a zrozumiteľne. Matričný úrad urobí o vyhlásení zápisnicu. Tento úkon nie je spoplatnený.

Na matriku si so sebou vezmite občiansky preukaz, rodný list dieťaťa. Rovnako aj otec dieťaťa si musí so sebou vziať nejaký doklad totožnosti. Na základe týchto údajov matrika vykoná zápis. Vyhlásenie na matrike má deklarátorný účinok, čiže matrika nie je opravnená rozhodnúť alebo skúmať či muž, ktorý tvrdí, že je otec, je skutočne otec. Zápisom sa len potvrdzuje skutočnosť, že tento muž je otcom dieťaťa.

Na matriku nemusíte prísť naraz. Za deň vyhlásenia sa podľa judikatúry považuje deň, keď k vyhláseniu jedného z rodičov pristúpi vyhlásenie druhého rodiča (R32/1983). Inak povedané môžete prísť vyhlásenia urobiť aj v rozličnom čase. Matriky však preferuje postup, keď sa naraz dostaví aj matka aj muž, ktorý o sebe tvrdí, že je otec. 

 

Trápi vás "Určenie otcovstva po troch rokoch" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie otcovstva po troch rokoch (Rodinné právo)

Dobrý deň, v júni tohto roku moja manželka odišla ku inému mužovi. Najmladšia dcéra nie je moja biologická dcéra, ale moja manželka mi to povedala až v decembri 2020. Dcéra má aktuálne 5 rokov. Manželka mi oznámila, že na súde bude tvrdiť, že som o nebiologickom otcovstve vedel od narodenia dcéry. Spolu máme štyri deti, ale pri mne ostal len 13-ročný syn. Obávam sa, že na súde manželka bude klamať a ja nebudem schopný úspešne zaprieť otcovstvo voči dcére. Od chvíle, keď odišla, moja dcéra chodí do rodiny svojho biologického otca. V návrhu na rozvod moja manželka uviedla, že biologickým otcom dcéry nie som ja a že zmienený muž prispieva na výživu dcéry, o čom som do teraz nevedel. Návrh na zapretie otcovstva som podal v auguste 2023. Mám nejakú možnosť obrany, ak manželka na súde nepovie pravdu? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva po troch rokoch

(odpoveď odoslaná: 25.11.2023)

Dobrý deň, zaprieť otcovstvo môžete do troch rokov odo dňa kedy ste sa dozvedeli o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že nie ste otcom dieťaťa. Vzhľadom na to, že ste sa to dozvedeli v decembri 2020, ste stále v lehote. Súdu by ste však mali preukázať túto skutočnosť, a síce, že kedy ste sa dozvedeli, že nie ste otcom tejto dcéry. Uvedené viete preukázať napr. SMS správami, ak ste to niekomu v tom čase oznamovali a pod.  Bude na súde ako si vyhodnotí tvrdenia manželky. Súd ale bude skúmať to, či naozaj nie ste otcom dieťaťa, uvedené sa dá preukázať testom DNA.

Otázkou však tiež bude, či súd nebude mať za to, že s dcérou ste si už vytvorili taký citový vzťah, že táto vás považuje za vlastného otca a v jej najlepšom záujme je zotrvať na zachovaní určeného otcovstva vo vzťahu k vašej osobe.  Nakoľko, ak má dcéra už 5 rokov a doposiaľ vyrastala len s vami a so svojím biologickým otcom sa nestretávala, potom je otázne, či nepreváži aj pred súdom názor o zachovaní citovej väzby pred určením otcovstva novému mužovi.

Je to ale ťažko takto posúdiť, keď nemáme dostatok informácií, nakoľko v predmetnej veci je viacero faktorov, ktoré budú mať vplyv na rozhodnutie súdu. Ak chcete môžete si objednať konzultáciu a vašu vec môžeme prebrať na nej. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Určenie otcovstva po troch rokoch (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám takúto otázku. Ak žena po 4 rokoch prostredníctvom súdu dala zistiť otca dieťaťa, existuje pravdepodobnosť, že určený muž je skutočným otcom, aj keď nebol uvedený v jeho rodnom liste. Je možné, že si za 4 roky nevzpomenula, že dieťa má otca. Ak sa preukáže pravdepodobnosť otcovstva, môže dotyčná osoba odmietnuť zápis do rodnej listiny a tým aj rodičovské práva, ako je stretávanie a platba výživného?

Odpoveď: Určenie otcovstva po troch rokoch

(odpoveď odoslaná: 11.06.2018)

Dobrý deň,

otcovstvo sa určuje na základe domnienok určených v zákone o rodine. Prvou domnienkou je, že otcom je manžel matky, druhou, že otcom je muž, ktorý spoločne s matkou na matrike/ súde vyhlási, že je otcom dieťaťa, tretia domnienka spočíva v tom, že otcom dieťaťa je muž, ktorý súložil s matkou v rozhodnom čase. 

Ak dotyčný muž nie je, resp. nebol manželom matky dieťaťa, pristupuje sa ku skúmaniu druhej domnienky. Muža (ani ak by išlo o skutočného otca) nemôže nikto nútiť, aby na matrike vyhlásil, že je otec. Ak však matka podala žalobu, potom súd skúma, či tento otec s matkou súložil v rozhodnom čase. Dôkazné bremeno spočíva na matke dieťaťa, aby súlož v rozhodnom čase preukázala, ak sa jej to nepodarí, potom s návrhom neuspeje.

Pri určovaní otcovstva nie je zákonom stanovená žiadna lehota.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie otcovstva po troch rokoch" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.