POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa

Dobrý deň, môj maloletý syn (14) sa približne pred dvoma až troma rokmi začal správať nezvládnuteľne. Skúšala som všetky možné spôsoby riešenia, ale žiaden nebol účinný. Pred približne pol rokom som sa náhodou dostala k správam, ktoré si písal s približne 30-ročným mužom, a tie boli dosť znepokojujúce. Po konzultácii s kurátorkou som na okresnej prokuratúre podala trestné oznámenie (podozrenie na sexuálne zneužívanie, ohrozenie mravnej výchovy). Neskôr som sa dozvedela, že tento pán už za obdobný trestný čin bol vo väzení. Vyšetrovateľov prístup sa mi nepozdával. Bez môjho vedomia sa najprv porozprával s chlapcom, potom s obvineným mužom a až potom so mnou. Vyšetrovanie sa začalo a práve mi prišlo uznesenie, že sa to rozdelilo, ale vypovedal iba obvinený muž, ktorý samozrejme tvrdil, že skutok sa nestal a preto to, podľa jeho slov, nenapĺňa znaky skutkovej podstaty. Okamžite som kontaktovala políciu, pretože nesúhlasím s tým, čo je v uznesení napísané. Osoba, ktorá moju situáciu rieši, je však na školení na mesiac a ja mám do troch dní podať sťažnosť. Prosím o radu, či mám podať sťažnosť a ak áno, ako? Ďakujem.

Odpoveď: Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa

Dobrý deň. Pokiaľ považujete výrok vyšetrovateľa za nesprávny a jeho postup za nezákonný, je na mieste podať proti uzneseniu vyšetrovateľa sťažnosť. O podanej sťažnosti bude následne rozhodovať prokurátor. Pri podaní sťažnosti treba postupovať podľa § 185 a nasl. Trestného poriadku.
Spomínaná trojdňová lehota na podanie sťažnosti začína plynúť od nasledujúceho dňa po prevzatí uznesenia. Ak by koniec lehoty pripadol na deň pracovného pokoja alebo pracovného voľna, pokladá sa za posledný deň lehoty najbližší budúci pracovný deň.

Trápi vás "Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa (Trestné právo)

Dobrý deň, vo štvrtok doručili môjmu bratovi uznesenie vo veci podozrenia z podvodu. Brat je v tejto veci poškodená strana. Protiprávne konanie chce napadnúť a podať naň sťažnosť. Avšak nevieme, ako takúto sťažnosť správne formulovať. Mohli by ste nám prosím v tejto veci poradiť?

Odpoveď: Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa

(odpoveď odoslaná: 27.06.2022)

Dobrý deň,
v sťažnosti by ste mali uviesť, prečo nesúhlasíte s rozhodnutím a prečo je podľa Vás postup vyšetrovateľa a jeho rozhodnutie nesprávne. Sťažnosť musí mať niektorý z dôvodov podľa § 189 Trestného poriadku:

(1) Uznesenie možno napadnúť pre

a) nesprávnosť niektorého jeho výroku,

b) zrejmý rozpor výroku s odôvodnením, alebo

c) porušenie ustanovení o konaní, ktoré uzneseniu predchádzalo, ak toto porušenie mohlo spôsobiť nesprávnosť niektorého výroku uznesenia.

(2) V sťažnosti možno uviesť skutočnosti a dôkazy, ktoré neboli známe v prvostupňovom konaní.

Vyšetrovateľ by mal zhromaždiť počiatočné dôkazy na to, aby vedel rozhodnúť bez dôvodných pochybností. Ak nevykonal nejaké dôkazy, výsluchy a pod. Je potrebné to namietať. Ak podľa Vás nie je odôvodnenie zrozumiteľné, tiež to môžete namietať. Odôvodnenie musí byť jasné aj pre nezainteresovanú osobu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.