Máte
otázku?

Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?

Boli sme na obhliadke pozemku s realitným agentom č. 1. O niekoľko dní neskôr sme sa zúčastnili ďalšej obhliadky s realitným agentom č. 2, ktorý pracuje pre inú realitku. U oboch sme podpísali záznam o prehliadke, avšak kópiu nám poskytol iba agent č. 2. Chceli by sme realizovať kúpu pozemku cez agenta č. 2, no keď sa o tom dozvedel agent č. 1, tvrdil, že kúpu musíme uskutočniť cez neho, keďže on nám pozemok ukázal ako prvý. V opačnom prípade bude od nás požadovať zaplatenie pokuty. Nie som si istý, čo všetko bolo uvedené v zázname o prehliadke u agenta č. 1, avšak agent č. 2 má vo svojom zázname klauzulu, podľa ktorej nás zaväzuje k vyplateniu zmluvnej pokuty, ak uskutočníme prevod vlastníckych alebo nájomných práv na predvádzanej nehnuteľnosti na seba bez jeho účasti. Predpokladám, že agent č. 1 mal v zázname niečo podobné. Môže nám agent č. 1 vymáhať pokutu, ak prevod uskutočníme cez agenta č. 2? Alebo nás môže pokutovať agent č. 2, ak uskutočníme prevod cez agenta č. 1? V oboch prípadoch uskutočníme prevod buď bez účasti agenta č. 1, alebo agenta č. 2. Nie je možné, aby sme prevod zvládli uskutočniť naraz cez oboch, takže v jednom z týchto prípadov porušíme danú klauzulu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?

Dobrý deň, podľa § 544 Občianskeho zákonníka, ak strany dojednajú pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda. V zmysle uvedeného preto v prípade, že ste sa zaviazali uzavrieť kúpnu zmluvu cez sprostredkovateľa a svoj záväzok porušíte, môžete byť zaviazaný na zaplatenie zmluvnej pokuty, ak je pre tento prípad dohodnutá. Ak je výška zmluvnej pokuty neprimerane vysoká, môže ju súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti.

Trápi vás "Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Moja mama v roku 2016 podpísala zmluvu s firmou Slovakia Energy, kde išlo o elektrinu aj plyn. Do mesiaca sme všetko vybavili s VSE tak, že sa opäť stala zákazníčkou tejto spoločnosti. Avšak, Slovakia Energy od nej teraz žiada vyplatiť pokutu 120 € za plyn, ktorý však od nich nikdy nebrala. Dlh teraz vymáha vymáhačská spoločnosť a suma sa zvýšila. Majú právo žiadať zmluvnú pokutu aj po 5 rokoch, a to aj keď k odberu nedošlo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?

(odpoveď odoslaná: 14.06.2021)

Dobrý deň,  otázke uvádzate, že ste v roku 2016 došlo k podpísaniu zmluvy o zmene dodávateľa el. energie a plynu s Vami uvedenou spoločnosťou, pričom v priebehu mesiaca ste vec dali do stavu pred podpisom zmluvy so Slovakia Energy. Uvedený "nový" dodávateľ prostredníctvom vymáhačskej spoločnosti vymáha zmluvnú pokutu z roku 2016 resp. 2017.
Z otázky predpokladáme, že vo veci nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, ktorý by Vás zaväzoval k úhrade zmluvnej pokuty. Platobný rozkaz alebo rozsudok by znamenali, že vo veci bolo rozhodnuté o povinnosti uhradiť zmluvnú pokutu.  Ak je to tak, že nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, potom nič neuhradzujte a na list vymáhačskej spoločnosti nereagujte, nepodpisujte uznanie dlhu.

Pre Vašu informáciu uvádzame, že v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeobecná premlčacia doba, ktorá je tri roky a začína plynúť prvým dňom, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Táto premlčacia doba uplynula najmenej v roku 2019.

Nič neuhradzujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2015 som neuvážene podpísala zmluvu so slovenskou energetickou spoločnosťou o prestupe k nim zo Slovenských energetických podnikov (SPP). Samozrejme, bola mi ponúknutá najlepšia cena a bola mi sľúbená kompletná organizácia prestupu. Pri realizácii prestupu ma ale kontaktovali s tým, že prestup nebol úspešný z dôvodu, že plné moci boli podpísané na moje staré meno, a to napriek tomu, že v tom čase som už mala meno zmenené. Po tomto probléme som stratila záujem o prestup. Po dvoch rokoch, čo bola aj doba platnosti zmluvy, ma začali opätovne otravovať s požiadavkou podpísať plnú moc, aby mohli znova požiadať SPP o prechod k nim. Ja však o to už nemám záujem. Je správne z ich strany vystaviť mi pokutu, hoci zlyhanie prestupu nebolo mojou chybou a táto otázka sa vznáša až teraz, po skončení zmluvy, ktorá ani nikdy neplatila? Existuje nejaká premlčacia doba? Mám podozrenie, že na podpísanej plnej moci bol falzifikovaný podpis. Ako by som mala ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?

(odpoveď odoslaná: 26.10.2018)

Dobrý deň,

vzhľadom na okolnosť, že nedošlo k uzatvoreniu zmluvy nie ste povinná platiť žiadnu zmluvnú pokutu a túto od Vás ani nemôžu vyžadovať. 

Podľa ust. § 544 Občianskeho zákonníka zmluvná pokuta môže byť dojednaná pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti /pozn. zmluvu ste neuzatvorili žiadnu/  zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda.

Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia.

Ak by Vás opätovne kontaktovali požiadajte ich, aby Vám svoje požiadavky voči Vám zaslali písomne doporučeným listom. Neposkytujte im žiadne svoje osobné údaje.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.