Máte
otázku?

Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?

Dobrý deň, bývam v dedinke, ktorá má približne 500 obyvateľov. V jej strede sa nachádza krčma, v ktorej sa cez víkendy usporadúvajú diskotéky bez povolenia. Tieto diskotéky pretrvávajú celú noc až do skorého rána. Okolie rušia hlasnou hudbou, vibráciami a ostrými svetlami. Sťažovala som sa na obecný úrad starostovi, ktorý mi povedal, že ich upozorní ústne. Na moje sklamanie sa situácia nezlepšila, naopak, ešte sa zhoršila. Rada by som vedela, ako treba postupovať ďalej. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?

Dobrý deň,

pokiaľ nepomohol ani zásah obce (starostu), potom zostáva zrejme jediným riešením podanie žaloby na súd. V tomto prípade ide o zásah do výkonu Vášho vlastníckeho práva podľa § 127 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Žalobou sa môžete domáhať, aby sa dotyčný prevádzkovateľ krčmy zdržal takéhoto konania. 

Trápi vás "Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rušenie nočného kľudu, ako postupovať? (Občianske právo)

V obci je v obecných amfiteátri organizovaná diskotéka. Svojou hlasnou hudbou a svetlami ruší obyvateľov susedných domov (5-7 metrov od amfiteátru a diskotéky). Je takáto diskotéka dovolená v rámci zákona, ak je organizovaná starostom obce a obecnými poslancami? Aké povolenia sú potrebné k jej organizácii, alebo ako je možné proti nej zakročiť?

Odpoveď: Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

V uvedenej veci platí zákon č. 96/1991 Zb.z. o verejných kultúrnych podujatiach. Podľa cit. zákona platí, že usporiadateľ kult.podujatia je povinný oznámiť svoj zámer usporiadať kult. podujatie /=  výstavy, tanečné zábavy a pod/ obci, na území ktorej má byť toto podujatie. Ak sa má podujatie konať na území niekoľkých obcí, treba jeho konanie oznámiť každej z nich. V oznámení musí uviesť označenie a adresu usporiadateľa, názov a obsahové zameranie podujatia, miesto a čas jeho konania.

Obec môže zakázať podujatie, ktoré sa má konať na mieste, kde by jeho účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie alebo kde by konanie podujatia obmedzovalo verejnú dopravu alebo zásobovanie obyvateľstva.

Za celé podujatie diskotéky zodpovedá usporiadateľ, ako aj  za utvorenie vhodných podmienok na uskutočnenie podujatia, za zachovanie poriadku počas jeho priebehu, za dodržiavanie príslušných autorskoprávnych, daňových, zdravotno-hygienických /= hluk/, požiarnych, bezpečnostných a iných právnych predpisov a za umožnenie výkonu dozoru na to oprávneným orgánom.

Obec je oprávnená dozerať, či sa podujatie koná v súlade s oznámením usporiadateľa a ustanoví aj dozorný orgán na podujatie, ktorý upozorňuje usporiadateľa na zistené nedostatky a upovedomí ho o tom, aké následky podľa tohto zákona môže mať ich neodstránenie. Ak sa na podujatí porušujú ľudské práva a slobody, dozorný orgán podujatie zakáže, resp. ho preruší. Podujatie možno zakázať aj z toho dôvodu, že sa jeho konanie neoznámilo obci alebo by bolo v rozpore s týmto zákonom.

Dozorný orgán oznámi rozhodnutie o zákaze podujatia alebo o jeho prerušení usporiadateľovi ústnym vyhlásením na podujatí.

Vo veci odporúčame v prípade, že dôjde k rušeniu nočného kľudu kontaktovať dozorný orgán ustanovený obcou, prípadne políciu.

Musíme súčasne uviesť, že ak bývate v blízkosti amfiteátra, žiaľ musíte rátať s usporadúvaním rôznych podujatí a zrejme hluku natrvalo nezabránite. 

Ako sme uviedli  vyššie, v prípade nadmerného hluku kontaktujte organizátora prípadne políciu.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rušenie nočného kľudu, ako postupovať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.