Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Proficredit versus občan


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Proficredit versus občan

Dobrý deň, potrebujem poradiť, ako postupovať ďalej v právnom spore s firmou Proficredit. Spor sa týka zmluvy uzavretej na moje IČO a vystavenej zmenky. Kauzou sa zaoberá súd v Bratislave V, no mám pocit, že sudkyňa je vo svojom rozhodovaní zaujatá. Aj keď bola zmluva uzatvorená na IČO a v žiadosti bolo uvedené "pre podnikateľské účely", peniaze skutočne prišli na môj súkromný účet a boli použité na súkromné účely. Sudkyňu nepresvedčili ani čestné prehlásenia, pretože som nepreukázala úmysel použiť peniaze na súkromné účely už vopred. Podľa vyjadrenia sudkyne zmenka nie je sporná a jej vyplnenie je správne. Otázkou však zostáva, či je zmluva spotrebiteľská. Toto je sporné, keďže som podpísaním žiadosti o úver potvrdila, že v tom čase som bola podnikateľka. Navyše, daný úver nie je v mojej účtovníctve evidovaný. Premýšľam, ako preukázať, že aj v tomto prípade som spotrebiteľka. Budem veľmi vďačná za každú radu. Ďakujem.

Odpoveď: Proficredit versus občan

Dobrý deň, legálnu definíciu spotrebiteľa nájdete v paragraf 52 odsek 4 Občianskeho zákonníka. Z tohto ustanovenia je potrebné vychádzať, keď sa bude rozhodovať, či ste boli alebo neboli spotrebiteľ.

"Spotrebiteľ je fyzická osoba, ktorá pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy nekoná v rámci predmetu svojej obchodnej činnosti alebo inej podnikateľskej činnosti. "

Rozhodujúce teda je, či ste konali alebo nekonali pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy v rámci predmetu svojej obchodnej činnosti alebo inej podnikateľskej činnosti.

A tiež dôležité je, že pokiaľ ste pri plnení spotrebiteľskej zmluvy nekonali v rámci predmetu svojej obchodnej činnosti, potom ste boli spotrebiteľom. Dôležité je teda aj to, odkiaľ ste platili úver, ak to bolo z podnikateľského účtu, je to problém, ak to bolo zo súkromného účtu, môžem Vám to pomôcť. Musíte to ale preukázať.

Stretli sme sa s prípadmi, kedy boli spotrebitelia nútení, aby si otvorili živnosť a vtedy im bol poskytnutý úver, toto je štandardne obchádzanie zákona, ktoré je neplatné.

Ak by ste napríklad boli nútený otvoriť si živnosť, potom by sa to dalo využiť. Spoločnosť Profi credit však poskytuje pôžičky aj fyzickým osobám nepodnikateľom, preto bez ďalšieho nie je možné tento argumenty použiť.

Zmenkový vzťah je osobitným právnym vzťahom a pokiaľ je zmenka správne vyplnená, je veľmi ťažké sa vyhnúť povinnosti zaplatiť pohľadávku na základe zmenky.

 

Trápi vás "Proficredit versus občan" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2014 som si požičala sumu 3 000 eur od spoločnosti Proficredit, ktorú mi rozdelili na dve zmluvy. Túto sumu som pravidelne splácala približne rok a pol. Napriek tomu mi ostal dlh, ktorý som mala v pláne postupne vyplatiť. Opakovane som od spoločnosti požadovala o vyčíslenie zostatku dlhu, avšak neobdržala som žiadnu odpoveď. Teraz sa spoločnosť obrátila na môjho terajšieho zamestnávateľa a požaduje zrážky z mojej mzdy. Vzhľadom na to, že pracujem len na polovičný úväzok, potrebujem poradiť, ako postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 31.05.2022)

Dobrý deň,
ak chcete, aby Vám nezrážali zrážky zo mzdy, skúste sa dohodnúť so zamestnávateľom, aby to nerobil. Ak to nebude robiť, tak potom to oni dajú na súd. Ak by to zamestnávateľ zrážal, tak potom je potrebné obrátiť sa na súd a žiadať, aby to súd zakázal. 

Žiadajte ich o vyčíslenie zostatku dlhu písomne doporučeným listom poštou (nie mailom). 

Tiež si vytiahnite všetky platby, ktoré ste doteraz uhradili. 

Celkovú výšku dlhu si totiž môžete vypočítať aj sama ak poznáte výšku splátok. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

Dobrý deň, obdržala som exekúciu od Profi Credit. Požiadala som ich o vystavenie splátkového kalendára, keďže môj príjem mi neumožňuje splácať dlh v podmienkach, ktoré sú stanovené v zmluve. Nemám finančné prostriedky na splácanie. Prosím, mohli by ste mi poradiť? Emília

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 06.10.2021)

Dobrý deň, podstatné vo Vami uvedenom prípade je to, kedy a koľko ste si požičali, koľko ste doteraz uhradili bez ohľadu na istinu a úroky a od kedy ste boli v omeškaní s platením splatnej splátky, ako aj to, či v čase kedy ste podpísali splátkový kalendár či bola pohľadávka premlčaná a či spoločnosť Profi Credit Vás na toto upozornila. Ak v čase podpísania splátkového kalendára bola pohľadávka premlčaná a teda uplynuli viac ako 3 roky od splatnosti neuhradenej splátky, potom v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka ste pohľadávku spoločnosti Profi Credit neuznali v zmysle Obč. zákonníka.

Toto je podstatné pri možnosti zodpovedania otázky.
Vo veci neuhradzujte ďalšie splátky a odporúčame kontaktovať najbližšie Centrum právnej pomoci prípadne združenie na ochranu spotrebiteľa. Ide o to, aby ste neuhradzovali premlčaný dlh a nezákonné úroky a poplatky.


Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2015 som si požičala od Profi Credit 1500 € a navyše zvlášť ešte 500 €. Mohla som splácať len asi 13 mesiacov, potom som prestala splácať, pretože som prišla o prácu. Obrátili sa na mňa pred troma rokmi a dohodli sme sa na splátkach. Požiadala som ich o výpis, no nechcú mi ho poslať. Celková suma je už cez 5000 €. Nevie niekto poradiť, ako mám postupovať ďalej? Mám ešte pokračovať v platbách? Ďakujem za odpoveď. Zuzana

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 17.08.2021)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že ste si požičali v roku 2015  sumu 1500 € a samostatne 500 €, ktoré sumy ste splácali cca 13 mesiacov, t.j. do niektorého mesiaca 2016. Pred cca 3 rokmi, čo je r. 2018 ste sa dohodli na splátkach, zrejme v písomnej forme. Uhradili ste zatiaľ spolu cca 5000 €.
Doklady nemáme k dispozícii, preto uvádzame našu odpoveď všeobecnejšie.

Pokiaľ ide o vydanie výpisu od nebankovej spoločnosti platí ust. § 9 zákona o spotreb. úveroch o práve spotrebiteľa vyžiadať si výpis z účtu vo forme amortizačnej tabuľky podľa odseku 5, ak sa amortizuje istina na základe zmluvy o spotrebiteľskom úvere na dobu určitú, a to bezplatne a kedykoľvek počas celej doby trvania zmluvy o spotrebiteľskom úvere.

Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta prípadne centrum právnej pomoci vo Vašom meste, aby Vám prekontroloval doklady a vo veci vykonal potrebné právne kroky /žaloba o neplatnosť  zmluvy o spotreb. úvere a vydanie bezdôvodného obohatenia. Poukazujeme, že požičali ste si 2000 € a uhradili ste spolu zatiaľ cez 5000 €, čo nezodpovedá ust. zákona o ochrane spotrebiteľa, došlo k preplateniu úveru, čo je v rozpore s ust. citovaného zákona o spotreb. úveroch a zákona na ochranu spotrebiteľa. Súčasne odporúčame vzhľadom na požičanú sumu 2000 € a uhradenú sumu 5000 € nič viac neuhradzovať. Nebankovej spoločnosti už nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy.

 


Trápi vás "Proficredit versus občan" a chcete pomôcť?

Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

Dobrý deň, mám dlh voči spoločnosti Profi Credit, ktorá mi mesačne strháva istú sumu. Potreboval by som zistiť, aký zostatok mám ešte splatiť. Bol by som vďačný za nejaký kontakt, na ktorý by som mohol zavolať. Vopred ďakujem. S pozdravom, M.

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 11.12.2020)

Dobrý deň,
odpoveď na Vami uvedenú otázku v získaní kontaktu na uvedenú spoločnosť : kontakt nájdete na intertnete na stránke spoločnosti Profi credit.

Podstatné vo Vašom prípade je to, kedy a koľko ste či požičali /istina/ a koľko ste doteraz uhradili na splátkach. Je pravdepodobné, že Vaša zmluva o spotreb. úvere - pôžičke obsahuje neprijateľné zmluvné podmienky, ktoré v zmysle ust. Obč. zákonníka sú nedovolené, a preto je zmluva neplatná.
Ak vo veci nebol vydaný žiadny platobný rozkaz prípadne rozsudok, zamestnávateľ nie je oprávnený vykonávať zrážky zo mzdy na základe dohody o zrážkach zo mzdy, ktorú ste podpísali súčasne so zmluvou o spotreb. úvere - pôžičke, keďže podpísanie dohody o zrážkach zo mzdy bolo v podstate podmienkou poskytnutia pôžičky. Súdy už v mnohých obdobných veciach rozhodovali a určili, že zamestnávateľ je povinný sa zdržať vykonávania zrážok zo mzdy.

Požiadajte zamestnávateľa, aby zrážky zo mzdy nevykonával, inakšie sa obrátite na súd so žalobou. Zamestnávateľ nevykonávaním zrážok zo mzdy na základe dohody o zrážkach zo mzdy, ktorú predložila nebank. spoločnosť neporuší žiaden zákon.

Zmluvu o spotreb. úvere pošlite na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti /pošlite len kópiu zmluvy/. Následne po posúdení budete vedieť ako postupovať.

Najpodstatnejšie v súčasnosti pre Vás je, aby ste písomne zamestnávateľa požiadali, aby zrážky zo mzdy na základe predmetnej dohody o zrážkach zo mzdy nevykonával. Môžete sa odvolať aj na túto našu odpoveď.

Citujeme z rozs. KS Košice z 31.12. 2012 č. k. 3Co/353/2012 :

"Krajský súd potvrdil okresným súdom nariadené predbežné opatrenie, ktorým bolo zamestnávateľovi spotrebiteľa uložené zdržať sa zrážok zo mzdy vykonávaných na základe dohody o zrážkach zo mzdy predformulovanej v zmluve o úvere v prospech veriteľa Poštovej banky, a.s. Odvolací súd skonštatoval, že spotrebiteľ sa pri podpise zmluvy o úvere musel podrobiť vopred určenej a sformulovanej zmluvnej podmienke vo formulárovej spotrebiteľskej zmluve bez toho, aby s ním Poštová banka, a.s. túto podmienku individuálne dohodla."

V prípade potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa ešte opýtať. Mám dlh z roku 2010 od spoločnosti Profi Credit. Kontaktoval som v súvislosti s týmto dlhom okresný súd v mieste môjho trvalého pobytu a informovali ma, že Profi Credit voči mne neeviduje žiadnu podanú žalobu. Pokúsil som sa teda získať informácie priamo od Profi Creditu a napísal som im ohľadom môjho dlhu. Ich odpoveď znela nasledovne: "Oznamujeme Vám, že k zmluve o revolvingovom úvere číslo - variabilný symbol, ku dňu 9.9.2020 evidujeme zosplatnenú pohľadávku v celkovej sume 3188,24 eur, z toho nesplatenú istinu úveru v sume 1539,59 eur, uplatnenú penalizačnú faktúru vo výške 20,04 eur, ďalšiu penalizačnú faktúru vo výške 144,04 eur a úroky z omeškania vo výške 1484,57 eur ku dňu 9.9.2020." Domnievam sa, že tento dlh by mohol byť premlčaný. Môj záujem sa týka len toho, či som napísaním listu neobnovil premlčaciu dobu. Žiaden splátkový kalendár som nepodpisoval, ani som neuznal dlh. Mali by som teda napísať do spoločnosti, že dlh je premlčaný? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 09.09.2020)

Dobrý deň,
ak nie je podaná žiadna žaloba, nič neuhradzujte. Pohľadávka veriteľa je premlčaná.

Nebank. spoločnosti nič nemusíte odpisovať, avšak môžete, aby vedeli, že v tomto smere máte právne vedomosti s citáciou ust. § 101,§ 103 a § 583 Obč. zákonníka.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Proficredit versus občan (Občianske právo)

V roku 2016 som si zobrala od nebankovej spoločnosti podnikateľský úver vo výške 2800 €, ktorý som následne použila na súkromné účely. Neskôr som prišla o prácu a nebola som schopná úver splácať. Po kontakte s inkasním pracovníkom spoločnosti som úver začala splácať aspoň polovičnými splátkami. Minulý týždeň som požiadala o vyčíslenie zostatku úveru a inkasní pracovník mi oznámil šokujúcu sumu - viac ako 13000 €! Táto suma je údajne z celkových 2800 €, ktoré som si pôvodne požičala. Čo mám robiť? Nemám pôvodnú zmluvu a spoločnosť mi odmieta poslať jej kópiu, hoci v paragrafe 5.4.2 Všeobecných obchodných podmienok majú napísané, že sú povinní poslať mi kópiu zmluvy trikrát počas doby trvania úveru.

Odpoveď: Proficredit versus občan

(odpoveď odoslaná: 16.07.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ vám nebanková spoločnosť nezašle kópiu zmluvy, ktorú požadujete, porušuje tým všeobecné obchodné podmienky. Nebankové spoločnosti majú vo zvyku uzatvárať so spotrebiteľmi tzv. „podnikateľské úvery“, najmä, ak je žiadateľ o úver zapísaný v živnostenskom registri.  Odkaz na ustanovenia Obchodného zákonníka je pri zmluvách, ktorých účastníkom je spotrebiteľ, irelevantný. Na všetky takéto právne vzťahy sa vždy prednostne použijú ustanovenia Občianskeho zákonníka, a to i vtedy, ak by sa inak mali použiť normy obchodného práva. 

Usudzujeme, že ste podpísali zmluvu o pôžičke resp. úvere s nebankovou spoločnosťou, ktorá zmluva bude určite obsahovať neprijateľné zmluvné podmienky, ktoré sú v rozpore s ust.  Obč. zákonníka.
Podľa ust. § 53  Občianskeho zákonníka platí, že "spotrebiteľské zmluvy nesmú obsahovať ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa." 
Za neprijateľné podmienky uvedené v spotrebiteľskej zmluve sa považujú najmä ustanovenia, ktoré
a) má spotrebiteľ plniť a s ktorými sa nemal možnosť oboznámiť pred uzavretím zmluvy,
b) dovoľujú dodávateľovi previesť práva a povinnosti zo zmluvy na iného dodávateľa bez súhlasu spotrebiteľa, ak by prevodom došlo k zhoršeniu vymožiteľnosti alebo zabezpečenia pohľadávky spotrebiteľa,
c) vylučujú alebo obmedzujú zodpovednosť dodávateľa za konanie alebo opomenutie, ktorým sa spotrebiteľovi spôsobila smrť alebo ujma na zdraví,
d) vylučujú alebo obmedzujú práva spotrebiteľa pri uplatnení zodpovednosti za vady alebo zodpovednosti za škodu,
e) umožňujú dodávateľovi, aby spotrebiteľovi nevydal ním poskytnuté plnenie aj v prípade, ak spotrebiteľ neuzavrie s dodávateľom zmluvu alebo od nej odstúpi,
f) umožňujú dodávateľovi odstúpiť od zmluvy bez zmluvného alebo zákonného dôvodu a spotrebiteľovi to neumožňujú,
g) oprávňujú dodávateľa, aby bez dôvodov hodných osobitného zreteľa vypovedal zmluvu uzavretú na dobu neurčitú bez primeranej výpovednej lehoty,
h) prikazujú spotrebiteľovi, aby splnil všetky záväzky aj vtedy, ak dodávateľ nesplnil záväzky, ktoré vznikli,
i) umožňujú dodávateľovi jednostranne zmeniť zmluvné podmienky bez dôvodu dohodnutého v zmluve,
j) určujú, že cena tovaru alebo služieb bude určená v čase ich splnenia, alebo dodávateľa oprávňujú na zvýšenie ceny tovaru alebo služieb bez toho, aby spotrebiteľ mal právo odstúpiť od zmluvy, ak cena dohodnutá v čase uzavretia zmluvy je podstatne prekročená v čase splnenia,
k) požadujú od spotrebiteľa, ktorý nesplnil svoj záväzok, aby zaplatil neprimerane vysokú sumu ako sankciu spojenú s nesplnením jeho záväzku,
l) obmedzujú prístup k dôkazom alebo ukladajú spotrebiteľovi povinnosti niesť dôkazné bremeno, ktoré by podľa práva, ktorým sa riadi zmluvný vzťah, mala niesť iná zmluvná strana,
m) v prípade čiastočného alebo úplného nesplnenia záväzku zo strany dodávateľa neprimerane obmedzujú alebo vylučujú možnosť spotrebiteľa domáhať sa svojich práv voči dodávateľovi vrátane práva spotrebiteľa započítať pohľadávku voči dodávateľovi,
n) spôsobujú, že platnosť zmluvy uzatvorenej na dobu určitú sa po uplynutí obdobia, na ktorú bola zmluva uzavretá, predĺži, pričom spotrebiteľovi priznávajú neprimerane krátke obdobie na prejavenie súhlasu s predĺžením platnosti zmluvy,
o) oprávňujú dodávateľa rozhodnúť o tom, že jeho plnenie je v súlade so zmluvou, alebo ktoré priznávajú právo zmluvu vykladať iba dodávateľovi,
p) obmedzujú zodpovednosť dodávateľa, ak bola zmluva uzavretá sprostredkovateľom, alebo vyžadujú uzavretie zmluvy prostredníctvom sprostredkovateľa v osobitnej forme, atď.


Podľa § 11 zákona o spotreb.  úveroch platí, že poskytnutý spotrebiteľský úver sa považuje za bezúročný a bez poplatkov, ak
a) zmluva o spotrebiteľskom úvere nemá písomnú formu podľa § 9 ods. 1,
b) zmluva o spotrebiteľskom úvere neobsahuje náležitosti podľa § 9 ods. 2 písm. d), e), g) až i), l) a p),
c) zmluva o spotrebiteľskom úvere formou povoleného prečerpania, ktorý sa musí splatiť na požiadanie alebo do troch mesiacov, neobsahuje náležitosti podľa § 9 ods. 2 písm. d), e), g) a § 10 ods. 1 písm. b) a c) alebo
d) v zmluve o spotrebiteľskom úvere je uvedená nesprávne ročná percentuálna miera nákladov v neprospech spotrebiteľa,
e) veriteľ spotrebiteľský úver poskytne inak ako bezhotovostným prevodom finančných prostriedkov na platobný účet spotrebiteľa, poštovým poukazom, ktorého adresátom je spotrebiteľ alebo platobným prostriedkom vydaným na meno spotrebiteľa a nejde o bezhotovostné poskytnutie viazaného spotrebiteľského úveru podľa § 15 alebo poskytnutie spotrebiteľského úveru bezhotovostne na splatenie iného úveru alebo úverov úhradou veriteľovi oprávnenému poskytovať úver podľa tohto zákona alebo osobitného predpisu, /pozn. úver bol poskytnutý v hotovosti/,
f) veriteľ v zmluve o spotrebiteľskom úvere neuvedie všetky plnenia, ktoré pre spotrebiteľa vyplývajú z poskytnutia spotrebiteľského úveru alebo s ním súvisia,
g) ročná percentuálna miera nákladov spotrebiteľského úveru prekračuje najvyššiu prípustnú výšku odplaty stanovenej podľa osobitných predpisov.

V danom prípade môžete podať na súd i žalobu o určenie neprijateľnej podmienky v zmluve o úvere, a to z dôvodu, že sa nebankový subjekt bezdôvodne obohatil. Vo vašom prípade praktiky nebankovej spoločnosti môžete prv nahlásiť Národnej banke Slovenska, ktorá je kontrolný orgánom poskytovateľov úverov. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Proficredit versus občan" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.