Máte
otázku?

Prenasleduje ma muž


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Prenasleduje ma muž

Dobrý deň, som študentkou strednej školy, kde študujem každý deň. Môj problém spočíva v tom, že cestou do školy sa stretávam s pomerne mladým mužom, ktorý ma nepriamo obťažuje tým, že ma neustále sleduje. Táto situácia trvá už minimálne týždeň a niekoľko dní. Doteraz som tomu nevenovala pozornosť, až kým ma istý deň nenasledoval až k strednej škole, kam chodím pešo. Mám dokonca pocit, že ma každé ráno vyčkáva. Táto situácia mi je veľmi nepríjemná, pretože sa obávam, že môže ísť o človeka s mentálnou poruchou, ktorý by mi mohol ublížiť. Naozaj neviem, na koho by som sa s takýmto problémom mala obrátiť. Nie som si istá, či je to prípad pre políciu, pretože ma fyzicky neobťažuje, neprehovára sa so mnou a nesom si istá, či to spadá do kategórie obťažovania. Ďakujem vopred za radu.

Odpoveď: Prenasleduje ma muž

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Situáciu, ktorú popisujete by som za žiadnych okolností nepodceňoval. V tejto súvislosti prichádza do úvahy, že dotyčný muž by svojím konaním mohol naplniť znaky skutkovej podstaty trestného činu nebezpečného prenasledovania, a to podľa ustanovenia § 360a Trestného zákona:

§ 360a Nebezpečné prenasledovanie

(1) Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že

a) sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,

b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,

c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli,

d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo

e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) na chránenej osobe,

b) závažnejším spôsobom konania,

c) z osobitného motívu, alebo

d) verejne.

Ak ste ešte nedovŕšili 18 rok veku, potom sa v zmysle Trestného zákona považujete za dieťa, a teda aj za tzv. chránenú osobu. Podľa § 127 Trestného zákona  Dieťaťom sa rozumie osoba mladšia ako osemnásť rokov, ak tento zákon neustanovuje inak. 

Podľa § 139 Trestného zákona:

§ 139 Chránená osoba

(1) Chránenou osobou sa rozumie

a) dieťa,

b) tehotná žena,

c) blízka osoba,

d) odkázaná osoba,

e) osoba vyššieho veku,

f) chorá osoba,

g) osoba požívajúca ochranu podľa medzinárodného práva,

h) verejný činiteľ alebo osoba, ktorá plní svoje povinnosti uložené na základe zákona,

i) svedok, znalec, tlmočník alebo prekladateľ, alebo

j) zdravotnícky pracovník pri výkone zdravotníckeho povolania smerujúceho k záchrane života alebo ochrane zdravia.

(2) Ustanovenie odseku 1 sa nepoužije, ak trestný čin nebol spáchaný v súvislosti s postavením, stavom alebo vekom chránenej osoby.

Uvádzate, že dotyčný Vám pripadal, ako človek s mentálnym postihnutím. Ak by tomu bolo skutočne tak, nebol by za spáchanie trestné činu trestne zodpovedný, pretože podľa ustanovenia § 23 Trestného zákona Kto pre duševnú poruchu v čase spáchania činu inak trestného nemohol rozpoznať jeho protiprávnosť alebo ovládať svoje konanie, nie je za tento čin trestne zodpovedný, ak tento zákon neustanovuje inak.

V takom prípade by však s najväčšou pravdepodobnosťou príslušné orgány rozhodli o tzv. ochrannom opatrení, a síce o ochrannom liečení.Podľa § 73 a nasl. Trestného zákona:

Ochranné liečenie 

(1) Súd uloží ochranné liečenie v prípadoch uvedených v § 39 ods. 2 písm. c) a § 40 ods. 1 písm. d) alebo ak páchateľ činu inak trestného nie je pre nepríčetnosť trestne zodpovedný a jeho pobyt na slobode je nebezpečný.

(2) Súd tak môže urobiť aj vtedy, ak páchateľ spáchal trestný čin

a) v stave zmenšenej príčetnosti a jeho pobyt na slobode je nebezpečný,

b) v stave vyvolanom duševnou poruchou a jeho pobyt na slobode je nebezpečný,

c) násilnej povahy voči blízkej osobe alebo zverenej osobe a vzhľadom na osobu páchateľa možno dôvodne predpokladať, že bude v násilnom konaní pokračovať, alebo

d) pod vplyvom návykovej látky alebo v súvislosti s jej užívaním.

(3) Ochranné liečenie neuloží, ak je vzhľadom na osobu páchateľa zrejmé, že jeho účel nemožno dosiahnuť.

(4) Ochranné liečenie môže súd uložiť aj popri treste alebo pri upustení od potrestania.

§ 74

(1) Ak sa ochranné liečenie ukladá popri nepodmienečnom treste odňatia slobody, jeho výkon sa spravidla začína po nástupe výkonu trestu v ústave na výkon trestu. V ostatných prípadoch sa ochranné liečenie vykonáva spravidla v zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti. Ak možno vzhľadom na povahu choroby a liečebné možnosti očakávať, že účel splní aj ambulantné liečenie, môže súd nariadiť aj tento spôsob liečenia, prípadne ústavné liečenie zmeniť na ambulantné liečenie alebo v odôvodnenom prípade aj naopak. Ak dĺžka výkonu trestu odňatia slobody v ústave na výkon trestu nepostačí na splnenie účelu ochranného liečenia, súd môže rozhodnúť o jeho pokračovaní v liečebnom alebo ambulantnom zariadení.

(2) Ochranné liečenie potrvá, kým to vyžaduje jeho účel. Trvanie ochranného liečenia uloženého páchateľovi, ktorý užíva návykovú látku a spáchal trestný čin pod jej vplyvom alebo v súvislosti s jej užívaním, môže byť však ukončené, ak sa počas jeho výkonu zistí, že jeho účel nemožno dosiahnuť. O prepustení z ochranného liečenia rozhoduje súd.

(3) Od výkonu ochranného liečenia súd upustí, ak zaniknú pred jeho začatím okolnosti, pre ktoré bolo uložené.

 

Vo Vašej situácii Vám odporúčam obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní, teda na políciu, alebo prokuratúru, ktorým môžete podať oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu. Príslušné orgány vec vyšetria a rozhodnú o tom, ako budú postupovať. Ak by hrozilo bezprostredné ohrozenie zo strany dotyčného muža, odporúčam obratom kontaktovať políciu.

Trápi vás "Prenasleduje ma muž" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prenasleduje ma muž (Trestné právo)

Dobrý večer, pán doktor! Minulý štvrtok som sa zapletol do autonehody. Nedodržal som prednosť v jazde a nabúral do auta, ktoré bolo na hlavnej ceste. Som vinníkom nehody. Sanitka hneď previezla vodičku do nemocnice, kde jej urobili sonografické vyšetrenie aj röntgen. Vodička našťastie nemala žiadnu fraktúru ani vnútorné poranenia, iba škrabance a niekoľko modrín. Poisťovňa, u ktorej je registrovaný môj automobil, má na starosti vyriešenie škôd na aute aj zdravotných problémov vodičky. Chcel by som sa opýtať, či je možné, že sa môžu vyskytnúť iné komplikácie so zdravím, ktoré by mohli spôsobiť, že by som mohol byť súdený a následne odsúdený na trest odňatia slobody? Ďakujem za Vašu odpoveď!

Odpoveď: Prenasleduje ma muž

(odpoveď odoslaná: 24.06.2019)

Dobrý deň,

V zmysle ustanovenia § 158 Trestného zákona sa osoba dopustí trestného činu ublíženia na zdraví ak inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo povinnosť uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok. Vo vašom prípade tým, že ste nedali prednosť autu idúcemu na hlavnej ceste boli porušené príslušné ustanovenia zákona o cestnej premávke. 

Avšak na to, aby bola naplnená predmetná skutková podstata trestného činu vyžaduje sa také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného. Vo všeobecnosti ide o čas nie kratší ako 7 dní. To či bude vo veci začaté trestné stíhanie a následne aj vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin tak bude závisieť od okolnosti daného prípadu, najmä predovšetkým od výsledku lekárskej správy o vyšetrení poškodeného. 

V prípade potreby nás kontaktujte a môžeme sa dohodnúť na konzultácii alebo na prípadnej účasti obhajcu pri vašom výsluchu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prenasleduje ma muž (Trestné právo)

Dobrý večer. Môj bývalý priateď sa nabúral do môjho účtu na Facebooku. Píše si v mojom mene, pridáva fotky a komentuje. Navyše mi písal nemravné veci na Gmail. Už mám nového priateľa a on údajne priateľku, no napriek tomu som sa musela dať prečíslovať. Vyhráža sa mi, že ma počká pred prácou. Mám strach, zamykám sa doma a na účet môjho priateľa píše, že je tlsté prasa. Neviem ako postupovať. Mala by som podať trestné oznámenie? Mám strach o to, čo bude ďalej. Vďaka za odpoveď.

Odpoveď: Prenasleduje ma muž

(odpoveď odoslaná: 15.11.2018)

Dobrý deň, v tomto prípade prichádza v úvahu podanie trestného oznámenia, nakoľko konanie Vášho bývalého priateľa môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu nebezpečného prenasledovania. 

Podľa Trestného zákona sa dopustí trestného činu nebezpečného prenasledovanie ten: "Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že

a) sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,

b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,

c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli,

d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo

e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života"

 

Najjednoduchšie je podať trestné oznámenie priamo na najbližšej policajnej stanici službukonajúcemu policajtovi. V trestnom oznámení je veľmi dôležité detailne popísať všetky dejové súvislosti a označiť dôkazy, ktoré preukazujú páchateľovu vinu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenasleduje ma muž" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.